Hajnalka
-1 °C
15 °C

Nem átlátható az NKA működése

2005.10.24. 15:29
Az Állami Számvevőszék jelentése szerint a Nemzeti Kulturális Alapprogram 85-90 százalékban sikeresen osztotta el a támogatásokat, de nem kellő hatékonysággal és nem átlátható módon működik. A jelentés említi, hogy a kulturális minisztérium felügyelete alá tartozó intézmények programjai kiemelten részesültek a miniszteri keretből, ami a program kulturális egyenjogúsági alapelvével ellentétes.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) eredményesen, de nem kellő hatékonysággal és nem átlátható módon működik, tartalmazza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) MTI-hez hétfőn eljutatott jelentésének összefoglalója. Az NKA pénzeszközei eredményesen hasznosultak. Az ellenőrzés által kialakított szakmai mutatók értékelése, és a szakmai kritikák, vélemények alapján a támogatások 85-90 százaléka sikeres volt. A terveknek nem megfelelő hasznosulás - eladatlan példányok, értékesítési problémák - főként a kulturális folyóiratoknál, filmfogalmazásban, könyvek, zenei CD-k terjesztésében jelentkezett, olvasható a jelentésben.

Elaprózott rendszer

A számvevőszék szerint megoldatlan a támogatással létrejött magánalkotások további hasznosítása. A támogatási döntéseknél a több nyertes pályázó - alacsonyabb támogatási összeg elve érvényesült. "Ez egyben elaprózott, nem kellően koncentrált támogatási rendszert jelent, melyben visszatükröződik a kulturális finanszírozási stratégia hiánya és az állami, önkormányzati kulturális intézmények alapfeladatainak nem teljes körű finanszírozása" - mutatott rá az ÁSZ dokumentuma.

Mint olvasható, a támogatási rendszer hatékonyságát gyengíti, hogy a pályázati kiírások, a döntések és a támogatásértékelések nem tartalmaznak teljesítménykövetelményeket.

Miniszteri keret

Az alapprogram kulturális egyenjogúsági alapelvével ellentétes, hogy a kulturális minisztérium felügyelete alá tartozó intézmények programjai kiemelten részesültek a miniszteri keretből, és emellett a szakmai kollégiumoktól is kaptak támogatást.

"Az előbbi alapelvet sérti még az a tény, hogy 2005. I. félévében - az összeférhetetlenségi szabályok betartása mellett - a kollégiumi vezetők és tagok által képviselt szervezetektől benyújtott pályázatoknak átlagosan 82 százaléka kapott támogatást, míg a beérkezett pályázatoknak átlagosan 50 százalékát támogatta az NKA" - áll a jelentésben.

Az ÁSZ javasolja a kulturális miniszternek a miniszteri keret felhasználási céljainak és szerepének újragondolását és a pályázati lehetőségek átfedéseinek megszüntetését. Mint írták, "indítványoztuk a költségvetési szervezetek NKA támogatásának újraszabályozását, a döntéshozatali összeférhetetlenség szabályozásának szigorítását, valamint intézkedést az NKA Bizottság irányában az eredményközpontú támogatásértékelés kimunkálására".

Az ÁSZ az alapprogram tevékenységének 1999 és 2004 közötti időszakát, illetve 2005 első félévét vizsgálta.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.