Százezres gyorssegélyek zenekaroknak

2005.11.30. 00:05
Kétszáz-hatszázezer forintos támogatásokat adott a Nemzeti Kulturális Alapprogram idén először könnyűzenei előadóknak, zenekaroknak demóra, albumra, pályakezdésre vagy éppen a próbatermük díjának kifizetésére. Kapott pénzt a Magyar Rádió dzsessz-tehetségkutatója, de a Jóska Pista, az öccse meg én című rajzfilm betétdalaira is kétszázezres támogatást adtak.

Összesen 26 millió forint támogatást ítélt oda könnyűzenei előadóknak, zenekaroknak idén először a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) Populáris Zenei Ideiglenes Kollégiuma, amit nyár elején "gyorssegélyként" állítottak föl a PANKKK program indulásakor. Az NKA pályázatát július végén írták ki, határideje szeptember 9. volt. A felhívásra összesen 399 érvényes pályázat érkezett, első lemezek kiadására húszan (hanglemezkiadók), tehetségkutatók szervezésére 24-en, az amatőr zenekarok pályakezdésének segítésére (próbahelybérlés, képzés, koncertekhez útiköltség) hatvanan, demófelvételre 117-en, szerzői kiadásban megjelenő lemezek kiadására pedig 178-an pályáztak.

Jóskapista

Forrás: Cadaveres.hu
A Cadaveres háromszázezret kapott

A pályázatokat november 7-én bírálták el, a most nyilvánosságra hozott listában 56 olyan zenekar szerepel, ami demóra, első albumra vagy első szerzői kiadásban megjelenő lemezre kapott támogatást, 200 000 és 600 000 forint közötti összegeket. A listát végigböngészve akad ismertebb és kevéssé ismert név is, kapott pénzt például a Hippikiller, a 30Y, a Zagastic, a Cadaveres vagy a Specko Jedno, de kétszázeret megítéltek a Jóska Pista, az öccse meg én című rajzfilm betétdalainak a Jóskapista zenekar által elkészített demófelvételére is.

Hét tehetségkutató verseny kapott pénzt, például a Wan2 tehetségkutató fesztivál hétszázezret vagy a Magyar Rádió dzsessz-tehetségkutatója nyolcszázezret, de 330 000 forintot megítéltek a győri Pattantyús Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ javára is, a IX. Győri Pop-Rock Tehetségkutató Fesztivál megrendezésére és a győztes demójának felvételére.

Stúdióra szűken elég

Ezen kívül hat amatőr zenekar kapott pályakezdési támogatást, például a Keleti Átjáró vagy a D'Colt Age próbateremdíjra 150 000-ret, de ugyanennyi jutott például a Velvet Stabnek is pályakezdési támogatásra. A hat támogatott közül egyébként az ő nevük már ismertebb, a gyakori koncertezésnek köszönhetően. Végül egy kiadó, a Private Moon Records kapott "Egyéb" jogcímen 800 000 forint támogatást két lemez kiadására.

"Ez a háromszázezer forint körülbelül az új lemez stúdióköltségére elég" - mondta az Indexnek az egyik díjazott zenekar, a debreceni Skafunderz vezetője, Tokay Levente. Nekik egyébként a pályázat előtt már jelent meg egy lemezük szerzői kiadásban, ami nem volt kizáró ok a jelentkezésnél, de Tokay szerint a jó minőségű anyag előnyt jelenthetett számukra az elbírálásnál. "Ebből a pénzből olyan száz óra stúdió jön ki, de szerencsés helyzetben vagyunk, hogy itt Debrecenben kedvezményesebb áron stúdiózhatunk, a fővárosban ennél drágább lenne - mondta Tokay. - A lemez egyéb költségei, a gyártás, a borító még körülbelül ugyanennyit fognak kitenni."

Tokay különben a médiából értesült a lehetőségről, de nem volt neki "teljesen tiszta a kép", akkor döntötték el, hogy pályáznak, amikor Vörös András, a PANKKK egyik kitalálója előadást tartott a városban.