Nemzeti Kulturális Alapprogram: cél az üzleti szféra

2002.09.23. 16:37
Az eddigi 50 százalékról 25 százalékra csökken jövőre a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) miniszteri kerete, míg a pályázatokon elnyerhető összeg - parlamenti jóváhagyás esetén - csaknem egymilliárd forinttal nő 2003-ban - hangzott el a szervezet kibővített bizottsági ülését követő sajtótájékoztatón hétfőn, Budapesten.
Görgey Gábor kulturális miniszter elmondta, hogy a következő évben, az NKA fennállásának 10. évfordulója alkalmából, "Széles sávra váltunk" címmel programot hirdetnek.

A kultúrát népszerűsítő kampánnyal főként az üzleti szférát szeretnék megnyerni támogatóként, illetve a kultúrától eltávolodott közönséget kívánják visszahódítani. A miniszter úgy vélekedett: talán ma már el lehet fogadtatni az üzleti szféra szereplőivel, hogy érdemes a kultúrát támogatni.

Botlások, tévedések

Görgey Gábor utalt arra, hogy az egyévesre tervezett program pontos részleteit még nem dolgozták ki. Az elmúlt évtizedet áttekintve úgy értékelte: az NKA jól működik, még ha voltak is a szervezet létrejötte óta "kisebb-nagyobb botlások, tévedések". Ezen tévedések közé sorolta például a miniszteri keret korábbi 50 százalékra emelését, s emlékeztetett arra, hogy az összeg csökkentése kezdetektől fogva része volt programjának.

A kulturális tárca vezetője fontos eredménynek tekinti, hogy az NKA megalakításával demokratikussá vált a finanszírozás, s olyan rendszer jött létre, amelyet a kultúra szereplői is elfogadnak.

Hatmilliárd forint pályázható

Harsányi László NKA-elnök beszámolt arról, hogy a szervezet jövő évi költségvetési előirányzata 6,7 milliárd forint. Tájékoztatása szerint az előirányzat parlamenti jóváhagyása esetén a megpályázható összeg csaknem egymilliárd forinttal nő, s így eléri a mintegy hatmilliárd forintot.

Kitért arra is: megalakulása óta az alapprogram mintegy 40 ezer pályázatot támogatott, több mint 25 milliárd forinttal. A vállalkozók megnyerése mellett Harsányi László stratégiai kérdésnek nevezte, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegyék a kultúrát.

Arra a kérdésre, nem tervezik-e a szervezet elnevezését Nemzeti Kulturális Alapra visszaállítani, a bizottsági elnök azt mondta: a költségvetési küzdelem idején nem szeretnének "mellékfrontot" nyitni.