Odaítélték az NKA zenei és szépirodalmi pályázatait

2001.11.27. 20:24
Lezárultak a pályázatok, megítélték az ez évre szóló támogatási keretek fennmaradt összegeit a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) zenei és irodalmi szakmai kollégiumainál - hangzott el a kollégiumvezetők keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.
Zene: hanglemezkiadástól az orgonafelújításig

Kocsár Miklós, a zenei szakmai kollégium vezetője az idei évet értékelve elmondta: a grémium az idén több mint 240 millió forint fölött rendelkezett.

Az első félévben a magyar zenei élet és a nemzetközi kapcsolatok ápolásának támogatása szerepelt kiemelt helyen, míg a második félévben a hanglemezkiadás, a zenei könyvek és kották megjelentetésének, a műemlék orgonák felújításának és új magyar művek születésének ösztönzése került előtérbe - jelezte.

Ismertetése szerint a kollégium felhívásaira az idén 732 pályázat érkezett be, ebből 374-et tudtak anyagilag támogatni mintegy 243 millió forinttal.

A miniszteri keretből valamivel több mint 214 millió forint jutott 70 pályázónak - derül ki a tájékoztatón kiosztott írásos anyagból.

Kocsár Miklós megjegyezte azt is, hogy az első félévben beérkezett pénzügyi igényeket általában véve 30-40 százalék erejéig tudták támogatni, a második félévi felhíváskor azonban már úgy határoztak: megpróbálják a legjobb pályázatokat kiemelni, és azokat legalább 50 százalékban támogatni.

A kollégiumi vezető kiemelte: hozzávetőlegesen 48 milliót osztottak ki hanglemezkiadásra, főként a Hungaroton, a BMC és a Fonó Records terveire, de kisebb hanglemezkiadók is részesültek anyagi segítségben.

Valamivel több mint 11 millió forintot adtak könyv- és kottakiadásra, új magyar művek születéséhez 9 millió forinttal járultak hozzá, műemlék orgonák felújításához pedig 36 millió forintot juttattak - sorolta.

Csengery Andrienne, a zenei kollégium tagja a pályázati rendszer kapcsán nehézségnek nevezte az adminisztratív teendők bonyolultságát; megítélése szerint ennek számlájára írható a formailag hibás jelentkezések többsége.

Szépirodalom: közel 300 millió 541 pályázatra

Cs. Tóth János, az irodalmi és könyv szakmai kollégium vezetője - a testület január elsejétől szépirodalmi kollégiumként folytatja munkáját - elmondta: a grémium négy kurátorának megbízatása lejár, ketten pedig "átigazoltak" más kollégiumba.

A testület az év elején 259 millió forintot kapott, ám az év végére 296 millió forintot tudott kiosztani, mivel a tavalyi évről származó maradványösszeget is felhasználhatták, illetőleg már a jövő évre szólóan is kioszthattak 25 millió forintot - ismertette.

A kollégium felhívásaira 1214 pályamunka érkezett, ebből 541-et tudtak támogatni; az igényelt 1 milliárd 244 millió forintnak csak egynegyedét, 295 millió forintot volt módjuk elosztani.

A kulturális miniszter saját keretéből 70 millió forintot osztott ki e szakterületen - tette hozzá.

Cs. Tóth János ismertetése szerint a kollégium az alkotómunka támogatására több mint 33 millió forintot ítélt meg, az irodalmi és könyvszakmai rendezvényekre mintegy 68 millió forintot, magyar művek idegen nyelvre fordítására 22 milliót, tanulmánykötetek kiadására 60 milliót, kiadói programokra 83 milliót, ifjúsági és gyermekirodalomra 12 milliót, könyves folyóiratok megjelentetésére pedig 5 millió forintot juttatott a testület.

12 000 pályázat

Perlik Pál, az NKA igazgatója ismertette: az alapprogramhoz az ez évben befutott pályázatok száma meg fogja közelíteni a 12 ezret.

Az igazgató szavai szerint az NKA gazdálkodásában lévő keret a jövő évben sem fog csökkeni, sőt nagy valószínűséggel 6-7 százalékos emelkedés várható a kollégiumoknál lévő összegekben.