NKÖM: sanyarúan, de töretlenül

2002.12.27. 13:10
Görgey Gábor kulturális miniszter szerdán értékelte tárcája első félévét, a Nemzeti Színházat és írói munkásságát, és többek között tájékoztatta a sajtót a pénzügyminiszter filmes elkötelezettségéről és a restitúciós tárgyalások állásáról.
A vártnál jobb évet zárt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM), noha a kormányváltás után "igen sanyarú helyzet, tudatosan kiürített büdzsé fogadta" az új apparátust. Görgey Gábor megjegyezte: a tárca átvételekor fennakadásokra számítottak, de most már elmondható, nem kényszerültek "drámai törésre".

Szerencsés teátrumok, csökkenő feszültség

A tárca "szerencsésen túljutott" a Nemzeti Színház, és a Magyar Állami Operaház ügyén; mindkét nemzeti intézménynél megnyugtató módon született döntés az igazgatók személyéről, jelezte a miniszter. Görgey Gábor fontosnak tartja azt is, hogy eleget tettek a színházak régóta várt igényének, és 60 százalékkal növekedett a teátrumok támogatása.

A kompenzáció nem csak azért volt indokolt, mert a színházak megérdemlik azt; így csökkenteni lehetett azt a feszültséget, ami a Nemzeti Színház és a Operaház előző kormány általi "különös preferáltságából" adódott.

Remek kapcsolat az NKA-val

Görgey kitért arra is, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogrammal (NKA) - az új elnök, Harsányi László kinevezése révén - remek kapcsolatot tudott kialakítani a tárca. A miniszter első döntései közé tartozott, hogy felére csökkentette az elődje által az NKA költségvetésében 50 százalékban meghatározott miniszteri keretet.

Rend a filmes szakmában, elkötelezett pénzügyminiszter

Görgey Gábor fontosnak tartja, hogy megindult a filmes szakma rehabilitációja; ennek első lépése a nyáron folyósított 800 millió forintos "gyorssegély" volt. A kulturális miniszter - a filmeseknek a jövő évre kiharcolt támogatás alapján - úgy véli: sikerült a pénzügyminisztert egyszer s mindenkorra elkötelezetté tenni a filmes ügy iránt.

Az NKÖM a 2003-as költségvetésében 3,2 milliárd forintot irányzott elő a filmszakma támogatására. A kulturális tárca büdzséjében - a költségvetési törvényhez benyújtott módosító indítványok alapján - az első filmes rendezők támogatására 200 millió forint áll majd rendelkezésre, de a Belügyminisztérium önkormányzati fejezetében is akad félmilliárd forint az artmozik fejéesztésére.

A tárca komolyan dolgozik a filmtörvény megalkotásán: sikerült egy olyan "multilaterális" pozíciót elérni, amelyben szinte minden oldal képviselteti magát. A miniszter azt szeretné, ha a törvény elkészültére "rend lenne" a filmes szakmában.

Egymilliárdot kap a Sorstalanság-film, de visszakérik

Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regényéből, a Sorstalanságból készülő film kapcsán Görgey jelezte, a tárca - a pénzügyminiszterrel és a miniszterelnökkel, illetve a kormánnyal is egyeztetve - arra a döntésre jutott, hogy bár Koltai Lajos rendező nagy összeget igényel, de "kicsinyes szempontok miatt nem lehet kihagyni a Nobel-díj keltette helyzet továbbgörgetését".

A Sorstalanság filmváltozatának alkotói által az államtól igényelt egy1 milliárd forintos támogatás várhatóan meglesz, függetlenül a filmes büdzsétől; a tárca egy olyan konstrukciót igyekszik kidolgozni, hogy az állami támogatás összegét a majdani profitból visszaigényelve járuljon hozzá a film elkészültéhez.

"Az adófizetők pénzéből juttatandó anyagi segítség felhasználását miniszteri biztos felügyeli majd" - tette hozzá.

Nincs bosszú, van vélemény

A Zeneakadémia felújítása ügyében a tárca már tárgyal egy - korábban több ilyen jellegű intézmény, épület felújítását elvégzett - társasággal. Görgey Gábor utalt arra, hogy a tárca elképzelései szerint a Zeneakadémia rekonstrukcióját a Millenniumi Városközpontba tervezett koncertterem elkészülte után kezdenék meg.

"A Millenniumi Városközpont építése folytatódik; ez a kormány semmiképpen sem követi az előző kormány tradícióját, hogy amit elődje elkezdett, az eleve rossz, ezért másba kezd, kerül amibe kerül" - fogalmazott. Hozzáfűzte: függetlenül attól, hogy milyen véleménnyel van a kormány a Nemzeti Színházról mint épületről és mint használható színházról, folytatják a Fidesz-kormány által megkezdett munkálatokat.

Költöző intezmények

Görgey Gábor utalt arra is, a városközpontban megvalósuló koncertterem, múzeum és a Hagyományok Háza ügyének olyan nagy jelentőséget tulajdonít, hogy miniszteri biztost nevezett ki a munkák koordinálására.

A hangversenyterem - amely a korábbi tervek szerint csak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) otthona lett volna - kiemelkedően korszerű akusztikájú intézmény lesz. A városközpontban épülő Modern Magyar Művészeti Múzeum alapját a Ludwig múzeum anyaga adja majd, s ezzel megoldódik a Magyar Nemzeti Galéria "helyszűkének" problémája is, elfoglalhatja a várbeli épületből kiköltöző gyűjtemény helyét. A Hagyományok Háza szintén megépül, és ezzel "kiváltja" a Corvin téri korszerűtlen és szűkös intézményt.

Inkasszált jó szándék, visszatérő műkincsek

Görgey Gábor hangsúlyozta, hogy a második világháború idején Oroszországba hurcolt, és azóta is ott lévő magyar műtárgyak, műkincsek ügyében az elmúlt fél évben többször is tárgyalást folytatott a tárca, és ezeken a megbeszéléseken a "jó szándék jegyeit már inkasszálhatta".

"A restitúciós tárgyalások egyik eredménye, hogy a sárospataki könyvtár gyűjteménye a jövő évben mindenképpen hazaérkezik" - ismertette.

Írói élet

Görgey Gábor jelezte: mindenért érheti és éri is támadás, és néha megszívlelendő is van azokban, de úgy érzi, ez a poszttal jár. Az esetleges távozásáról felröppent híreket "tisztán kombinációnak" tartja; és nem gondolja, hogy töredék időre vállalta a megbízatást.

"Írói életemre enyhén szólva katasztrofális következménnyel jár a miniszterség, de ha már egyszer úgy döntöttem, hogy vállalom, nem tudok másként gondolkodni a dologról, csak stratégiailag, tehát úgy, hogy lépésről lépésre, beosztva megvalósítom elképzeléseimet a ciklus végéig."

Görgey Gábor olyan minisztériumot szeretne vezetni, ahol "minimálisra csökken a bürokrácia és a kultúra iránti nagy érzékenységű munkatársak dolgoznak".