Ambrus
-7 °C
3 °C

Nemi szervek okozták a Nyers vesztét

2003.10.30. 23:35
Szokásos szegedi őszi koncertjére jelentkezett be a JATE-klubba a város legismertebb zenekara, a Nyers, ám nem léphettek fel. Az ügy hátterében a Tafaszi Zsongás néven meghirdetett korábbi koncertjük egy vitatható plakátja áll, amelyen az ipszilon betűbe egy női nemi szervet rejtettek, az ef betű pedig egy merev hímvesszőre emlékeztet. Azóta a város más egyetemi klubjaiban is elzárkóznak a zenekar szerepeltetésétől.
"A zenekarral semmi bajunk nincs, csak nem akarjuk azzal kezdeni a működésünket, hogy felülbíráljuk az előző rektor döntését" - elevenít fel Czutor Zoltán zenekarvezető egy telefonbeszélgetést. A fentieket Badó Attila, hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes mondta Czutornak, de egyéb konkrétumokkal nem szolgált. De mi is volt az előző rektor döntése?

Tafaszi Zsongás

A szegedi plakat is igy nezett ki.
Forrás: nyers.hu
Tavasszal, ahogy a szegedi Délmagyarország című napilap fogalmaz, "óriási felháborodást keltett" a Nyers soron következő, JATE-klubbeli koncertjét beharangozó plakátja. "Tafaszi zsongás" - olvashatták a város polgárai mindenfelé, és aki jobban meresztette a szemét, az nem tudta nem észrevenni: a zenekar nevének ipszilon betűje egy női nemi szervet rejt, míg a "tafaszi" szó efjének alsó szára kísértetiesen emlékeztet egy merev hímvesszőre. A plakátokat az egyik környékbeli gyakorlóiskola tanárainak tiltakozására leszedték, a koncert megtartása nem került veszélybe.

Az ügy itt véget is érhetne, ha a Vasárnap Reggel szegedi kiadása nem írta volna meg az esetet. Az újság fényképet közölt az egyik szórakozóhelyen még fellelhető egyetlen plakátról, cikkükben pedig megszólaltatták Volent Zsoltot, a zenekar dobosát, aki szerint a művészi szabadságba ez még belefér.

Forrás: nyers.hu
A több tízmilliárd forintos költségvetésű, a Nyers együttes hírverésével különösebben nem foglalkozó egyetem leköszönő vezetése állítólag ekkor figyelt fel a falragaszra, és vizsgálatot indított Tóth Attila, a JATE-klub vezetője ellen. Tóth az ügyben nem nyilatkozik, "klub-közeli" forrásból az Index úgy értesült, hogy a Nyers - szerződésszegő módon - nem mutatta be kiragasztás előtt a plakátot. Czutor állítja: bemutatták. A vizsgálat a klubvezetőt vétlennek találta az ügyben. Mészáros Rezső korábbi rektor nem adott utasítást a Nyers kitiltására, pusztán megállapította: az ilyen jellegű produkciók hírverése ügyében körültekintőbben kell eljárni, fellépésüket nem támogatja.

Tartják magukat

Az más kérdés, hogy ezek után klubvezető legyen a talpán, aki még egyszer felvállalja, hogy olyan zenekart hívjon meg, amellyel egyszer már megégette magát. "El lehet képzelni Tóth Attila helyzetét" - mondta az Indexnek a hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes, aki nem csodálja, hogy a történtek után elmaradt a Nyers őszi koncertje. Badó Attila nem tartja szerencsésnek ezt a hírverést az együttes körül, mert - ahogy ezt Czutor Zoltánnak is elmondta - a jövőben felül kívánja vizsgálni a felügyelete alá tartozó intézményeket.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!