Nemi szervek okozták a Nyers vesztét

2003.10.30. 23:35
Szokásos szegedi őszi koncertjére jelentkezett be a JATE-klubba a város legismertebb zenekara, a Nyers, ám nem léphettek fel. Az ügy hátterében a Tafaszi Zsongás néven meghirdetett korábbi koncertjük egy vitatható plakátja áll, amelyen az ipszilon betűbe egy női nemi szervet rejtettek, az ef betű pedig egy merev hímvesszőre emlékeztet. Azóta a város más egyetemi klubjaiban is elzárkóznak a zenekar szerepeltetésétől.
"A zenekarral semmi bajunk nincs, csak nem akarjuk azzal kezdeni a működésünket, hogy felülbíráljuk az előző rektor döntését" - elevenít fel Czutor Zoltán zenekarvezető egy telefonbeszélgetést. A fentieket Badó Attila, hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes mondta Czutornak, de egyéb konkrétumokkal nem szolgált. De mi is volt az előző rektor döntése?

Tafaszi Zsongás

A szegedi plakat is igy nezett ki.
Forrás: nyers.hu
Tavasszal, ahogy a szegedi Délmagyarország című napilap fogalmaz, "óriási felháborodást keltett" a Nyers soron következő, JATE-klubbeli koncertjét beharangozó plakátja. "Tafaszi zsongás" - olvashatták a város polgárai mindenfelé, és aki jobban meresztette a szemét, az nem tudta nem észrevenni: a zenekar nevének ipszilon betűje egy női nemi szervet rejt, míg a "tafaszi" szó efjének alsó szára kísértetiesen emlékeztet egy merev hímvesszőre. A plakátokat az egyik környékbeli gyakorlóiskola tanárainak tiltakozására leszedték, a koncert megtartása nem került veszélybe.

Az ügy itt véget is érhetne, ha a Vasárnap Reggel szegedi kiadása nem írta volna meg az esetet. Az újság fényképet közölt az egyik szórakozóhelyen még fellelhető egyetlen plakátról, cikkükben pedig megszólaltatták Volent Zsoltot, a zenekar dobosát, aki szerint a művészi szabadságba ez még belefér.

Forrás: nyers.hu
A több tízmilliárd forintos költségvetésű, a Nyers együttes hírverésével különösebben nem foglalkozó egyetem leköszönő vezetése állítólag ekkor figyelt fel a falragaszra, és vizsgálatot indított Tóth Attila, a JATE-klub vezetője ellen. Tóth az ügyben nem nyilatkozik, "klub-közeli" forrásból az Index úgy értesült, hogy a Nyers - szerződésszegő módon - nem mutatta be kiragasztás előtt a plakátot. Czutor állítja: bemutatták. A vizsgálat a klubvezetőt vétlennek találta az ügyben. Mészáros Rezső korábbi rektor nem adott utasítást a Nyers kitiltására, pusztán megállapította: az ilyen jellegű produkciók hírverése ügyében körültekintőbben kell eljárni, fellépésüket nem támogatja.

Tartják magukat

Az más kérdés, hogy ezek után klubvezető legyen a talpán, aki még egyszer felvállalja, hogy olyan zenekart hívjon meg, amellyel egyszer már megégette magát. "El lehet képzelni Tóth Attila helyzetét" - mondta az Indexnek a hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes, aki nem csodálja, hogy a történtek után elmaradt a Nyers őszi koncertje. Badó Attila nem tartja szerencsésnek ezt a hírverést az együttes körül, mert - ahogy ezt Czutor Zoltánnak is elmondta - a jövőben felül kívánja vizsgálni a felügyelete alá tartozó intézményeket.