Lemondott az Operaház főzeneigazgatója

2006.05.16. 08:03
"Nem lehet közös utam Hegyi Árpád Jutocsával, a színház vezetését vele együtt tovább vállalni nem tudom" - írja Kesselyák Gergely, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója a levélben, melyben lemond posztjáról. A főzeneigazgató a számára elfogadhatatlan modernizációt kifogásolta, a kulturális miniszter még tájékozódik a kérdésben.

A Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója, Kesselyák Gergely nem tudja tovább vállalni az intézmény vezetését Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatóval, tájékoztatta a főzeneigazgató az MTI-t. A kulturális tárca közlése szerint Bozóki András miniszter még tájékozódik a kérdésben. Hegyi Árpád Jutocsa szerint a modernizációt haladéktalanul el kell kezdeni az Operában.

Elfogadhatatlan modernizáció

Kesselyák Gergely, az MTI-nek is megküldött dokumentumában azt írja: "az operaház reformját magam is szükségesnek láttam, de zenészként, a társulat tagjaként ezek után nincs, nem lehet közös utam Hegyi Árpád Jutocsával, a színház vezetését vele együtt tovább vállalni nem tudom". A főzeneigazgató emlékeztet arra, hogy Hegyi Árpád Jutocsával közös pályázatukban arra kínáltak megoldást, miként lehetne az operaházat a "leggazdaságosabban üzemeltetni a magyar operakultúra megcsonkítása nélkül".

Kesselyák Gergely szerint a főigazgató nemcsak pályázatuk programjától, de annak fent említett alapelvétől is eltérő modernizáció kidolgozásához látott hozzá. "Két utolsó - immár a nyilvánosság előtt elhangzott figyelmeztetésem ellenére a főigazgató úr az utóbbi napok nyilatkozataiban egyértelműen elkötelezte magát egy számomra mind szakmailag, mind etikailag teljességgel elfogadhatatlan "modernizáció" mellett" - mutatott rá Kesselyák Gergely.

Eltérő gondolkodás

A főzeneigazgató az MTI megkeresésére elmondta, hogy a többi között Hegyi Árpád Jutocsa radikális létszám- és előadásszám-csökkentésével nem ért egyet. Kesselyák Gergely hangsúlyozta: nem szólítja fel lemondásra a főigazgatót, és ő maga sem adja be lemondását; az intézmény fenntartója, tehát a kulturális minisztérium figyelmét szeretné felhívni arra, hogy nem tud együttműködni Hegyi Árpád Jutocsával.

"Nem az én dolgom felszólítani a felettesemet, hogy mondjon le. Én azt közlöm a fenntartóval, hogy nem tudunk ketten együttműködni, mert annyira eltérő a gondolkodásunk a helyzetről" - mondta a főzeneigazgató az MTI-nek, hozzátéve, hogy nem jelölte meg, mikorra vár döntést a fenntartótól. A távirati iroda megkeresésére a kulturális minisztérium sajtófőnöke, Olt Boglárka közölte, hogy egyelőre nem kívánnak nyilatkozni az újabb fejleményről, Bozóki András kulturális miniszter még tájékozódik a kérdésben.

Az ország érdeke

Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az MTI-nek megküldött közleményében úgy fogalmaz: a modernizációt haladéktalanul meg kell kezdeni, a változásokat el kell indítani az operaházban, mivel, mint írja, ez "az operaszerető közönség, és az ország érdeke". Ismételten rámutat, hogy az operaház évek óta forráshiánnyal küzd, ami lehetetlenné teszi a tervszerű gazdálkodást, a magas művészi színvonalú működést.

Közleményében felhívja a figyelmet arra is, hogy véleménye szerint az operaház jelenlegi jegyértékesítési rendszere korszerűtlen és gazdaságtalan, elsősorban a pénztári és ügynöki értékesítésen alapul, nehezen áttekinthető. Mint írja, online alapú, internetes jegyértékesítés bevezetése szükséges. Egyúttal az operaház teljes informatikai rendszerének és honlapjának megújítására is szükség van a közönséggel való közvetlen és interaktív kapcsolat érdekében, emeli ki a főigazgató.

Közös kiáltvány

Keveházi Gábor, az operaház balettigazgatója május 5-én lemondásra szólította fel Hegyi Árpád Jutocsát, mivel szerinte hozzá nem értő módon csökkentette a bemutatók és balettek számát. Kesselyák Gergely korábban ugyancsak levélben jelezte Hegyi Árpád Jutocsának, hogy számára is elfogadhatatlan a jövő szezon tervezete. A Népszabadság és Magyar Nemzet múlt szombati számában közzétett állásfoglalásában a főzeneigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy az operaház reformja elengedhetetlen, a reformkoncepciónak az egész magyarországi operajátszást integritásában áttekintő, politikamentes, szakmai konszenzuson kell alapulnia, és 2006. július elsejére vitaindító dolgozat közzétételét ígérte, amelynek alapján szakmai konzultációt kezdeményez.

Állásfoglalásában rámutatott, hisz a Hegyi Árpád Jutocsával közös pályázatukban, de mivel elképzelései érvényre juttatását jelen körülmények között nem látja biztosítottnak, és számára "etikailag elfogadhatatlan döntésekben" kényszerülhet részt vállalni, végső esetben fontolóra kell vennie akár távozását is a főzeneigazgatói posztról.

Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a Magyar Televízió múlt szombati Nap-kelte című műsorában azt mondta Kesselyák Gergely írásáról, hogy az tulajdonképpen közös kiáltvány.