Tiltakoznak a kevesebb előadás miatt az Operaház szakmai igazgatói

2006.05.08. 18:27
Kesselyák Gergely főzeneigazgató nyílt levélben fordult az Operaház főigazgatójához, Hegyi Árpád Jutocsához, a jövő szezonban tervezett előadásszám-csökkentés miatt. Korábban Keveházi Gábor balettigazgató szólította fel lemondásra a főigazgatót.

Újabb operaházi vezető, ezúttal Kesselyák Gergely főzeneigazgató fordult levélben a színház főigazgatójához, mert elfogadhatatlannak tartja a jövő szezon tervezetét; a napokban az elképzelés miatt Keveházi Gábor balettigazgató lemondásra szólította fel Hegyi Árpád Jutocsát. "A tervezet számomra nem elfogadható, kérem álljon el tőle" - közölte Hegyi Árpád Jutocsához címzett, az MTI-hez hétfőn eljuttatott levelében Kesselyák Gergely. A főzeneigazgató az MTI-nek szintén hétfőn, magyarázatul azt mondta: nem ultimátumot kívánt megfogalmazni, levele nem a főigazgató személye ellen irányult.

Nem erre szerződtek

Kesselyák Gergely múlt szombati keltezésű, Weimarban megfogalmazott írásában jelezte, hogy előző nap kapta kézhez a jövő szezonra vonatkozóan elkészített "B" verziót, amelyben 52 előadás elhagyásának terve szerepel, az Operaház így összesen 265 előadást tartana. Álláspontja szerint a pályázatukban leírt sarokszámokhoz kell ragaszkodniuk. Évi 310 előadást ígértek, 213 fős zenekarral, 170 fős kórussal, és 70 állandó magánénekessel számoltak; a spórolást más területeken látták megvalósíthatónak, például blokkrendszerrel és "évek óta nem használt munkaerők" leépítésével, emlékeztetett.

"Ehhez ragaszkodnunk kell, másként megrövidítjük a magyar operakultúrát, nem tudunk társulatot építeni és a Ház sem tudja társadalmi feladatait teljesíteni. Nem erre vállalkoztunk, nem erre pályáztunk és nem erre szerződtünk" - fogalmazott. Kesselyák Gergely azt írta: a fenntartónak meg kell értenie, hogy segítenie kell a modernizáció meggyorsításában, és ameddig annak megvalósítása - elsősorban a fenntartó hibájából - késlekedik, addig finanszíroznia kell a drágább működést.

A főzeneigazgató külföldről nyilatkozva az MTI-nek jelezte: egyelőre nem foglalkozik azzal, mi lesz, ha a főigazgató esetleg nem változtat a terven, és nem ultimátumokat szeretne küldeni, azt nézi, mit lehetne tenni a helyzet rendezésére. Kiemelte: nem arról van szó, hogy egy színház ne működhetne 260 előadással, működhet 120-szal is, de az Operaház nem egyszerűen csak egy színház; az egész magyar operakultúra felelőssége az intézményen és annak vezetőjén nyugszik.

Nem az igazgató személye ellen

Hangsúlyozta, hogy levele nem Hegyi Árpád Jutocsa személye ellen szólt. "Szinetár úr távozása sem oldotta meg a helyzetet, nem vagyok benne biztos, ha itt az embereket cserélgetjük, akkor megoldódik a helyzet" - fogalmazott. Kesselyák Gergely ugyanakkor kiemelte: a társulat azt várja el a mindenkori főigazgatótól, hogy a rá bízott területért "erősen álljon ki", a fenntartónak pedig fontos megértenie, hogy a bevezetett változások csak egy év múlva érvényesülnek. Mint jelezte, a helyzetről Bozóki András kulturális miniszterrel is szeretne beszélni.

A főzeneigazgató szerint az államnak akkor is a szívén kell viselnie bizonyos dolgok finanszírozását, ha nehéz helyzetben van a költségvetés; ha nem tud valamit megoldani a saját pénztárcájából, segítenie kell más utakat keresni. "Biztos, hogy a társulatnak is bizonyos kopromisszumra kell hajlania, de a kompromisszum az nem lehet egyoldalú" - mondta. Kesselyák Gergely úgy fogalmazott: természetesen felmerül, milyen egyszerű lenne lemondani, de nem biztos, hogy távozása a társulat gondjait megoldaná. "Ha úgy látom, hogy a társulat életét megoldja az, hogy én lemondok (...), akkor nagyon szívesen" - fűzte hozzá.

Keveházi lemondatná

A műsorterv kapcsán Keveházi Gábor, az Operaház balettigazgatója a napokban lemondásra szólította fel a főigazgatót, aki szerinte hozzá nem értő módon csökkentette a bemutatók és a balettek számát. A balettigazgató erről szóló, múlt pénteki levelét elküldte a miniszterelnöknek és az Országgyűlés elnökének is.

Keveházi Gábor az MTI-nek aznap azt mondta: a tavaly augusztus 1-jén hivatalba lépett Hegyi Árpád Jutocsa a minimálisan szükséges 6,3 milliárd helyett 5,2 milliárdból akarja működtetni az intézményt. Megfogalmazása szerint a hozzá nem értő főigazgató személye miatt távozott a napokban az Operaházból Kovács János első karmester és néhány hete Kunos József ügyvezető igazgató.

Bozóki tájékozódik

Hegyi Árpád Jutocsát az MTI-nek hétfőn nem sikerült elérnie. Az Operaház csütörtökre sajtótájékoztatót hirdetett, amelyen a főigazgató a meghívó szerint tájékoztatást ad a modernizációs program indulásáról, annak folyamatáról és várható eredményeiről. Az intézményvezető múlt pénteki közleménye szerint az Operaháznak teljes körű modernizációra, új szemléletre, a teljesítmény, a kreativitás értékeinek támogatására, a pazarlás megszüntetésére van szüksége.

Az örökölt gazdasági-működési nehézségek orvoslásának "egyik apró lépése", hogy a gazdasági egyensúly érdekében tizedével csökken az előadásszám, írta akkor a főigazgató, megjegyezve, hogy így is kétszer annyi opera- és balettelőadást tartanak jövőre, mint a Milánói Scala, a velencei Fenice Opera vagy a prágai állami opera. Hegyi Árpád Jutocsa úgy fogalmazott: "széles körben egyeztettünk, és a vezetőség valamennyi tagja egyetértett a változtatásokkal, közösen határoztunk". Bozóki András a tárca sajtófőnökén keresztül, ugyancsak múlt pénteken azt közölte: tájékozódik az ügyben, és egyeztet az érintettekkel.