Opera: a Kossuth-díjasok közül senkit nem bocsát el a fő-zeneigazgató

2006.06.15. 16:54
Győriványi Ráth György megbízott fő-zeneigazgató a "Magyar Állami Operaházban terjedő alaptalan pletykák továbbterjedésének megakadályozására" közleményben kijelentette: a csoportos létszámleépítés során, a Kossuth-díjas művészek közül senkit nem kíván elbocsátani, vagy nyugdíjba küldeni.

Győriványi Ráth György megbízott fő-zeneigazgató a csoportos létszámleépítés során, a Kossuth-díjas művészek közül senkit nem kíván elbocsátani. Ezt a megbízott fő-zeneigazgató közölte csütörtökön az MTI-vel.

Mint közleményében leírja, a Magyar Állami Operaházban terjedő alaptalan pletykák továbbterjedésének megakadályozására hangsúlyozza: "a csoportos létszámleépítés során, a Kossuth-díjas művészek közül senkit nem kíván elbocsátani, vagy nyugdíjba küldeni".

Pletykák

Az MTI megkeresésére Győriványi Ráth György elmondta: "az Operaházban olyan pletykák terjednek, hogy egy Kossuth-díjas művészt nyugdíjazni akartam, illetve, hogy rákerült arra az úgynevezett listára, amely listán az elbocsátandók szerepelnek". Hozzátette: "én voltam az, aki a Kossuth-díjas művészt levettem a listáról".

Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy bizonyos körök azt szeretnék elérni, hogy ismét olyan színben tűnjek fel, "aki vagdalkozik, és nagy művészekbe bele akar tiporni" - jegyezte meg.

Racionalizáció

Mint hangsúlyozta, egy miniszteri rendelet írja elő az Operaház működésének racionalizációját. A létszámleépítésről a megbízott fő-zeneigazgató nem kívánt nyilatkozni, mert mint mondta, ebben Megyeri László, az intézmény modernizációs programjának vezetője az illetékes.

Megyeri László az MTI-nek elmondta: a létszámleépítésről egyeztetés kezdődött az Operaház közalkalmazotti tanácsával. Az Opera anyagi helyzete 10-20 százalék közötti létszámleépítést indokol, jelentette ki.

Megjegyezte azonban, hogy a közalkalmazotti tanáccsal való egyeztetés során az anyagi válsághelyzet például úgy is megoldódhat, ha azt mondják: tartsunk 30 előadást, amiben mindenki ingyen működik közre. Hozzátette: az egyeztetés a törvény szerint 22 napig tarthat.

Elmondta azt is: ha valakit elküldenek az Operaháztól, akkor személyre szóló segítséget kap további életének megoldásához.

Nem volt alkalmas

Győriványi Ráth György június elsejétől megbízott vezetőként dolgozik az Operaházban. Kinevezését Hegyi Árpád Jutocsától, a Magyar Állami Operaház volt főigazgatójától kapta.

Győriványi Ráth György egyszer már dolgozott fő-zeneigazgatóként az Operában. 2001 tavaszán pályázaton nyerte el ezt a tisztséget, miután a másik induló, Peskó Zoltán visszalépett. Kinevezését 2001 márciusában Rockenbauer Zoltán akkori kulturális miniszter adta át, mandátuma öt évre szólt.

Győriványi Ráth Györgyöt 2002 júniusában mentette fel Görgey Gábor, az akkori kulturális miniszter vezetői alkalmatlanságra hivatkozva, a fő-zeneigazgatót az akkori főigazgatóval, Locsmándi Miklóssal együtt bocsátották el az operaház éléről. Győriványi Ráth György akkor bírósághoz fordult. Az ügyben a Fővárosi Bíróság másodfokon 2005 februárjában hozott részítéletében elrendelte, hogy karmesterként továbbra is foglalkoztassák az eltávolított fő-zeneigazgatót, ugyanakkor megállapította, hogy vezetőnek nem volt alkalmas Győriványi Ráth György.

Közös megegyezés

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán jelentette be, hogy hétfőtől közös megegyezéssel távozik Hegyi Árpád Jutocsa az Operaház éléről, és fél évig Vass Lajos miniszteri biztosként irányítja majd a színházat. Hiller István a sajtótájékoztatón a végkielégítés összegéről nem kívánt nyilatkozni, mint mondta, ha Hegyi Árpád Jutocsa akarja, elmondja.

Vass Lajos konkrétumokról egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mint mondta először az Operaház dolgozóival szeretné a terveket és teendőket megbeszélni. Hozzátette: mélyebben át kell tekintenie az operaház helyzetét, mi az ami a modernizációs csomagból szükséges, de egyértelmű változtatásokra van szükség.