Távozik az Operaház igazgatója

2005.05.06. 14:44
Szinetár Miklós már többször megígérte, hogy lemond, ha nem rendezi az állam az Operaház költségvetését.
Távozik a Magyar Állami Operaház főigazgatója; Szinetár Miklós a kulturális minisztériummal történt közös megegyezés alapján június 1-jén válik meg posztjától - közölte a szaktárca pénteken az MTI-vel.

A minisztérium május 15-én pályázatot ír ki a főigazgatói tisztségre. A tárca reményei szerint az új főigazgató már júliusban elfoglalhatja helyét - olvasható a sajtóiroda által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Beígérte


Szinetár Miklós
Az Operaház vezetője még a szeptemberi évadnyitó társulati ülésen jelentette be, hogy lemond, ha az állami költségvetés lehetetlen helyzetbe hozza intézményét. Az ezeregyszáz főt foglalkoztató Operaház már tavaly is több mint félmilliárd forinttal kevesebből gazdálkodhatott. Szinetár többször jelezte, hogy lemond, ha az állam nem rendezi az intézmény pénzügyi helyzetét, és nem emeli közel egymilliárd forinttal a támogatást.

Április közepén már több lapban megjelent, hogy csődközelben van a Magyar Állami Operaház, néhány hete sztrájkbizottság is alakult az intézményben. Később kiderült mégis megkapja az Operaház a Hiller István korábbi kulturális miniszter által megígért, milliárdos nagyságrendű póttámogatást, de ez az összeg lapinformációk szerint még most sincs az intézmény számláján.

Átmeneti időszakű

Az átmeneti időszakban Závecz Ferenc ügyvezető igazgató látja el a főigazgatói teendőket.

Az új főigazgató feladata lesz az Operaház jelenlegi struktúrájának és működésének átalakítása oly módon, hogy a méltán híres dalszínház értékei ne sérüljenek, ám finanszírozása hosszú távon fenntartható legyen - írta a minisztérium.

Hozzátette: ma, amikor az európai operaházaknál hasonló átalakítási, korszerűsítési tendencia figyelhető meg, a cél az, hogy a megújuló Operaház is európai struktúrában, 120 éves hagyományainak megőrzésével működjön.

A kulturális tárca összesen 1,8 milliárd forintot bocsát az Operaház rendelkezésére a 4,5 milliárdos alaptámogatáson felül. Ennek fedezetét a Pénzügyminisztérium abból összegből biztosítja a kulturális minisztérium számára, amelyet a Művészetek Palotája felépítéséről és működtetéséről, magánbefektető bevonásával kötött PPP-szerződéssel takarítottak meg.

A 2004 decemberében az Operaház és az NKÖM által kötött megállapodásnak megfelelően ez a támogatás egyben fedezetet nyújt az Operaház működésének racionalizálásához, így a program korszerűsítéséhez, a repertoár szűkítéséhez, valamint az engedélyezett 1008 fős közalkalmazotti létszám feletti 89 fő elbocsátásához is - olvasható a közleményben.

A 2003. január 1-jén négy évre kinevezett intendáns-főigazgató a költségvetési források csökkenése miatt már egy évvel ezelőtt kilátásba helyezte távozását.

Szinetár Miklós 2004. április 20-án sajtótájékoztatóján közölte: az intézmény az előző évinél 7 százalékkal szűkebb keretből gazdálkodhat, és ha 2005-ben nem kompenzálják az elvonást, akkor nem tudja vállalni az intézmény vezetését. Tavaly szeptemberi társulati ülésükön, majd novemberben egy televíziós műsorban ismételten úgy nyilatkozott: az intézménynek nyújtandó következő évi támogatás mértékétől teszi függővé maradását a dalszínház élén. Az Operaházban ez év áprilisában sztrájkbizottság alakult, ezt követően egyeztetések kezdődtek a szaktárcával. Mint a kulturális minisztérium akkor közölte, tartja magát a korábbi megállapodáshoz, kiegészíti az Operaház alaptámogatását, azért cserébe, hogy az intézmény racionalizálja működését. Rotter Oszkár, az Operaház független szakszervezetének vezetője ez év áprilisában az MTI-nek azt mondta: a minisztériumi támogatás a tavalyihoz képest durván 38 százalékkal csökkenne; az NKÖM szerinte április elején felrúgta az előző miniszterrel, Hiller Istvánnal kötött tavaly decemberi megállapodást.