ORTT-elnökség: nagy adok-kapok

2003.02.12. 23:00
Medgyessy Péter jelöltjét, az IBUSZ egykori jogtanácsosát Mádl Ferenc nem tartotta elfogadhatónak médiaszabályozó testület élére. A köztársasági elnök az egyeztetéseken ugyancsak saját jelöltekkel rukkolt elő.
Több személyt is javasolt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöki posztjára Mádl Ferenc államfő a Medgyessy Péter miniszterelnökkel e témában kedden folytatott megbeszélésen - értesült szerdán az MTI.

Az információ szerint a köztársasági elnök - a korábbi megbeszélésekhez hasonlóan - Glatz Ferencet, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét, Sára Sándor filmrendezőt, Hajdu Istvánt, a Magyar Rádió volt elnökét és Jankovics Marcell filmrendezőt ajánlotta a miniszterelnök figyelmébe, akivel közösen kell jelöltet állítniuk a posztra.

Az MTI értesülése szerint az államfő nem szeretne olyan személyt látni a médiahatóság élén, aki jelenleg is a testület tagja, s nem tartaná helyesnek, ha a pártdelegálás politikai kötődéssel járna együtt.

Erős kötődés

A Népszabadság szombati híradása szerint, az ORTT elnöki tisztére a szocialisták Ladvánszky Györgyöt javasolták, Medgyessy Péter őt ajánlotta Mádl Ferencnek, aki a kifogásolta a jelölt erős pártkötődését. A szocialisták ismét Ladvánszkyt jelölték, azzal hogy nem párttag, tehát pártkötődése nem nevezhető erősnek.

Az MSZP megkereste Agárdi Pétert, a Magyar Rádió kuratóriumának elnökhelyettesét és Kocsis Andrást, a Magyar Televízió kuratóriumának elnökhelyettesét is, ők azonban nem vállalták a jelölést.