Tovább dagad a Vasárnapi Újság körüli botrány

2003.07.01. 15:51
Lovas sürgős orvosi kezelést ajánlott György Péternek, és megpendítette, hogy a kormány kölcsönt akar felvenni, amit a hívei közt osztana szét. Az Index megszerezte a Panaszbizottság indoklását, amiből kiderül, hogy az egy „diktatúra felé hajló ország”-szerű kijelentések nem tetszettek a testületnek.
Ha György Péter azt hiszi, hogy az ő szövegének pontatlansága és helyeslő idézése egy jegyzetben az összeesküvés jele, "akkor sürgős orvosi kezelésre van szüksége" - mondta Lovas István újságíró hétfőn az MTI-nek.

"egy diktatúra felé hajló ország”-szerű

A Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának jegyzetírója György Péter esztétának az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságának június 16-ai állásfoglalásával kapcsolatos nyilatkozatára reagált.

A panaszbizottság nem jogerős állásfoglalása szerint a Magyar Rádió május 25-én sugárzott Vasárnapi Újság című műsorában Lovas István megsértette a műsorszolgáltatás alapelveit. Az eljáró tanács úgy ítélte meg, hogy Lovas István a György Péter esztéta írásából vett idézetek közé illesztett véleménynyilvánítással megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény közszolgálati médiára vonatkozó előírásait.

Az Index megszerezte az állásfoglalás teljes szövegét, amiből kiderül, hogy a panaszt Márványi György, az MSZP Sajtótagozat ügyvezetője nyújtotta be a testületnek. Az indoklásban szerepel, hogy a bizottság azért hagyta helyben Márványi panaszát, mert Lovas írása szerintük is csak „ürügyül szolgált ahhoz, hogy a publicista a médiajelenségeken is túlmenően különböző személyeket és intézményeket éles kritikai megjegyzésekkel illessen.”

A panaszos által kifogásolt részek között szerepeltek a Magyar Szocialista Párttal kapcsolatban tett utalások, úgymint „… az MSZP Joszip Totjai” vagy az igazságügy miniszter és az Ügyvédi Kamara elnökének „… egy idős hölgytől arcátlanul, bagóér, … megszerzett lakása”. A bizottság szerint ezek a részek, az eredeti szöveg témájától messze elkanyarodó véleménynyilvánítás, vagy éppen az „egy diktatúra felé hajló ország”-szerű megjegyzések műfajilag is túllépik a politikai jegyzet határait, és ezzel megsértik a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény közszolgálati médiára vonatkozó előírásait.

Lovas szerint a világ

Lovas István az ORTT Panaszbizottságának döntésére, illetve György Péter kijelentésére válaszul elmondta, hogy véleménye szerint "György Péterék szánalomra méltóak, mert az egyetlen olyan műsort nem tolerálják, amely nem az ő uralmuk alatt van".

"György Péter és társainak kormánya teljes bukásra áll, és egyetlen szalmaszáluk már csak az, ha hatalmas kölcsönt vesznek fel a 2006-os választások előtt, amit aztán híveik között szétosztanak" – tette hozzá Lovas.

György Péter a jobboldali publicista szerint "nem tervez jogi lépéseket sem ellenem, sem a Magyar Rádió ellen, mert még a legelfogultabb bíróság sem ítélne meg a javára egy ilyen pert".

"A köztársaság szégyene az és nem a Vasárnapi Újságé, hogy a kormány megszüntette az előfizetési díjakat, s így az eddigieknél is jobban kiszolgáltatta magának a Magyar Televíziót és a Magyar Rádiót" - fogalmazott Lovas István.

A Magyar Rádió múlt héten szerdán tette közzé véleményét az ORTT Panaszbizottságának állásfoglalásáról, amelyet több ponton törvénysértőnek talált, s ezért fellebbezett ellene.