Gondatlanság volt a várbéli könyvégetés

2005.07.14. 15:00
A kulturális minisztérium vizsgálata szerint nem járt el kellő gondossággal az Országos Széchényi Könyvtár vezetése, amikor a közelmúltban megsemmisített öt tonnányi anyagot. A jelentés kimondja: lehetséges, hogy nem fertőzött dokumentumokat is elégettek. Bozóki András kulturális miniszter tisztázó beszélgetésre magához rendelte Monok Istvánt, az OSZK főigazgatóját.

Nem járt el kellő gondossággal öt tonnányi anyag megsemmisítése előtt az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) vezetése, összegezte Koncz Erika, a kulturális tárca helyettes államtitkára az általa vezetett vizsgálóbizottság megállapításait csütörtökön Budapesten.

Magához rendelte

Bozóki András kulturális miniszter tisztázó beszélgetésre magához rendelte Monok Istvánt, az OSZK főigazgatóját, a tárca vezetője e találkozó után dönt a további intézkedésekről, mondta Koncz Erika.

Az Index július elején adott hírt arról, hogy megsemmisítették a könyvtár gyűjteményének egy részét, kisebb nyomtatványokat, vállalati és egyesületi kiadványokat, melyek nélkül, szakemberek szerint, soha többé nem lesz rekonstruálható sok egyesület, civil szervezet, nagyrészt államosított és megszüntetett intézmény, gyár, üzem története. A lapunknak a könyvégetésről korábban nyilatkozó szakember szerint a gyűjtemény egy része némi anyagi ráfordítással megmenthető lett volna.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában a közgyűjteményi és közművelődési helyettes államtitkár, Koncz Erika miniszteri utasításra kezdte vizsgálni megsemmisített kiadványok ügyét. A Nyilvánosság Klub múlt hét szerdán nyílt levélben fordult Bozóki András kulturális miniszterhez, hogy állítson fel bizottságot Monok István OSZK-főigazgatói felelősségének megállapítására.

Nem sértettek jogszabályt

Koncz Erika csütörtökön azt mondta, hogy jogszabálysértés nem történt, mivel az anyag nem volt a könyvtár állományának része. A helyettes államtitkár ugyanakkor megemlítette, a megsemmisítés miatt nem állapítható meg, hogy egyedi darabokról vagy duplumokról (másodpéldányokról) volt-e szó. A sajtótájékoztatón kiosztott jelentés összegzése szerint a könyvtár főigazgatója mindvégig fertőzött anyagról beszélt, ugyanakkor lehetséges, hogy nem fertőzött dokumentumokat is elégettek; valószínű, hogy a dokumentumok egy része más fővárosi könyvtárakban fellelhető.

Koncz Erika elmondta, a jövőben a tárca kezelésében álló bibliotékáknak a tervezett megsemmisítésekről szóló dokumentumokat előzőleg el kell juttatniuk a minisztérium illetékes főosztályához. Arról is döntés született, hogy egy hónapon belül meg kell teremteni az állományba nem vett anyagok kezelésének rendjét, a könyvtárak pedig speciális porszívókat kapnak az anyagok pormentesítéséhez, tette hozzá.