Miniszteri rovó az OSZK főigazgatójának

2005.07.21. 14:55
Bozóki András kulturális miniszter csütörtökön meghallgatta az Országos Széchenyi könyvtár főigazgatóját az intézményben nemrégiben történt dokumentummegsemmisítés ügyében. A miniszter úgy döntött, hogy mivel a gondatlanság megállapítható, Monok Istvánt írásbeli megrovásban részesíti.

Írásbeli megrovásban részesíti az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatóját a kulturális miniszter a nemrégiben történt dokumentummegsemmisítés miatt. Ezt a tárca sajtóirodája közölte az MTI-vel azután, hogy Bozóki András csütörtökön meghallgatta az ügyben Monok Istvánt. "A független tényfeltáró bizottság jelentése, valamint a főigazgató beszámolója alapján a miniszter úgy döntött, hogy mivel törvénysértés nem történt, ám a gondatlanság megállapítható, Monok Istvánt írásbeli megrovásban részesíti" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Gondtalanul jártak el

Mint az Index július elején hírül adta, a közelmúltban megsemmisítették az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményének egy részét, kisebb nyomtatványokat, vállalati és egyesületi kiadványokat, melyek nélkül, szakemberek szerint, soha többé nem lesz rekonstruálható sok egyesület, civil szervezet, nagyrészt államosított és megszüntetett intézmény, gyár, üzem története. A lapunknak a könyvégetésről korábban nyilatkozó szakember szerint a gyűjtemény egy része némi anyagi ráfordítással megmenthető lett volna. Az Indexhez Weeber Tibor, az OSZK kézirattára munkatársának a könyvtár belső levelezőlistájára küldött levele jutott el. Később a Nyilvánosság Klub is nyílt levélben fordult Bozóki András kulturális miniszterhez, hogy állítson fel bizottságot Monok István OSZK főigazgatói felelősségének megállapítására.

A szaktárca Bozóki András megbízásából, Koncz Erika helyettes államtitkár vezetésével július 7-én indított vizsgálatot az ügyben. Annak eredménye szerint az OSZK vezetése nem járt el kellő gondossággal az öt tonnányi anyag megsemmisítése előtt, ám jogszabálysértés nem történt, mivel az anyag nem volt a könyvtár állományának része. Koncz Erika ugyanakkor július 14-i sajtótájékoztatóján hozzátette, a megsemmisítés miatt nem állapítható meg, egyedi darabokról vagy másodpéldányokról volt-e szó. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a jövőben a tárca kezelésében álló könyvtáraknak a tervezett megsemmisítésekről szóló dokumentumokat előzőleg el kell juttatniuk a minisztérium illetékes főosztályához. Tájékoztatása szerint arról is döntés született, hogy egy hónapon belül meg kell teremteni az állományba nem vett anyagok kezelésének rendjét, a könyvtárak pedig speciális eszközöket kapnak az anyagok pormentesítéséhez.

Korrekt vizsgálat

Monok István csütörtökön az MTI-nek azt mondta: a vizsgálatot korrektnek, a szaktárca megállapításait jogosnak tartja, és intézkedéseket tett a hasonló esetek elkerülésére. Ugyanakkor fenntartja a véleményét: ha védőfelszerelésben elvégezték volna az anyagok tételes azonosítását, az eredmény nem lett volna számottevő gyarapodás, nem állítható "paritásba" az egészségügyi kockázattal.

Szólt arról is, hogy már dolgoznak a könyvtárba hagyatékként bekerülő, állományba nem vett dokumentumokról szóló egységes szabályzat megalkotásán, az szeptemberig elkészül. Kiemelte, hogy az eset nyomán megszigorították az "írásbeliséget", például a heti vezetői értekezletekre is csak írásbeli előterjesztést lehet tenni. Szabályozták továbbá az intézményen belüli kommunikációt, amelynek részeként bizonyos emlékeztetőket belső hálózatukon nyilvánosságra hoznak.

"Minden szükséges lépést megtettünk, hogy az elkövetkezendőkben elkerüljük a hasonló problémákat, vitákat" - mondta a főigazgató. Monok István megjegyezte, az ügy felhívhatja a döntéshozók figyelmét a folyamatosan keletkező dokumentumok, azon belül a digitális anyagok megőrzésének kérdésére, valamint a lebomló, savas iratok átmentésének fontosságára.