Nacionalista tüntetők ütötték a perbe fogott török írót

2005.12.16. 13:26
Az uniós csatlakozás előtt álló Törökország áll most bíróság előtt - nyilatkozta a bővítési biztos azzal kapcsolatban, hogy Orhan Pamukot hazájában akár három évre is ítélhetik amiatt, hogy egy svájci lapnak úgy nyilatkozott, Törökországban az I. világháborúban egymillió örményt, az elmúlt évtizedekben pedig 30 ezer kurdot mészároltak le. Orhan Pamuk perét elnapolták.

Nacionalista tüntetők csoportja támadt Isztambulban Orhan Pamukra, amikor az ismert török író pénteken megérkezett a török nemzet nyílt megsértése miatt ellene induló bírósági perre.

Ki is az az Orhan Pamuk?
#alt#
Pamuk átveszi a díjat
Forrás: EPA
A Hó, A fehér kastély, a Fekete könyv szerzője kiemelkedő, egyben vitatott kortárs török író. Szorgalmazza Törökország európai uniós tagságát, másrészt sürgeti, hogy hazájában tartsák tiszteletben a véleményszabadságot és az emberi jogokat. Az írót szellemi közvetítőnek tartják Európa és az iszlám világ között. Joachim Sartorius költő és műfordító, Pamuk életművének méltatója azt mondta róla, hogy nem a politikusok, a katonák és a történészek, hanem "csak az író" képes közelebb hozni az európaiakhoz Törökországot. Pamuk számtalan nemzetközi elismerést kapott, legutóbb októberben a frankfurti könyvvásár zárónapján a német könyvkiadók és -kereskedők Békedíját kapta meg.

Elnapolták a pert

Mielőtt a sötét öltönyben érkező Pamuk beléphetett volna a bíróság épületébe, a tüntetők pfujolással fogadták, egyikük, egy nő mappával fejbe vágta őt, míg egy másik tiltakozó "árulót" kiáltott felé. A rendőrök a támadó nőt elvezették, az írót pedig biztonságos helyre menekítették.

A bíróság a pénteki tárgyalás elnapolásáról döntött, mert meg kívánja várni az igazságügy-miniszter állásfoglalását az ügyben - közölte Cem Özdemir német európai parlamenti képviselő. A tárgyalást a bíróság február 7-re elnapolta.

Orhan Pamuk ellen a török nemzet nyílt megsértése miatt emeltek vádat, miután februárban egy svájci hetilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy Törökországban a I. világháború idején 1 millió örményt, majd ez elmúlt évtizedekben 30 kurdot mészároltak le.

A tárgyalás megnyitására megfigyelőként hat európai parlamenti képviselő és egy brit törvényhozó érkezett, a tárgyalóterembe való belépéskor azonban kisebb dulakodásba keveredtek a Pamuk elleni vádat képviselő nacionalista jogászokkal.

Brüsszel fenyegetőzik

Az Európai Unió bővítési biztosa, Olli Rehn korábban arra figyelmeztette Ankarát, hogy a most kezdődő perben valójában nem Pamukról, hanem Törökországról fognak ítéletet mondani. "Nem Pamuk, hanem Törökország fog bíróság elé állni" - mondta Rehn a szólásszabadságot kérve számon az unióba törekvő Törökországtól.

"Ez egy olyan döntő próbatétel lesz, amely világossá teszi, hogy Törökország valóban elkötelezett-e a szólásszabadság szavatolása és azoknak a jogi reformoknak a megerősítése mellett, amelyek minden egyes török állampolgár javát szolgálják" - fogalmazott a bővítési biztos.

Az unió arra számít, hogy Ankara tiszteletben tartja az emberi jogok európai alapokmányát és az EU koppenhágai kritériumait, azaz az uniós tagság politikai feltételeit.

Hat hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetés lenne kiróható Orhan Pamukra a kijelentése elhangzásakor érvényben volt - azóta megreformált - törökországi büntető törvénykönyv értelmében. Az író arra számít, hogy nem fogják elítélni.