Kiírták az NKA könnyűzenei pályázatát

2005.07.27. 18:53
Lemezkiadásra, demófelvételek készítésére, tehetségkutató versenyek megrendezésére lehet pályázni a Nemzeti Kulturális Alapprogram szerdán bejelentett könnyűzenei pályázatán. A korábban kiírt PANKKK pályázatra a határidőig összesen százhatvanegy klub, művelődési központ, koncertszervező és egyesület regisztrált. A kultuszminiszter bejelentette: jövőre ugyanígy szeretnék támogatni a népi kultúrát, a táncházmozgalmat, illetve a kortárs komolyzenét.

Kiírták szerdán a Nemzeti Kulturális Alapprogram 26 millió forintos könnyűzenei pályázatát, amelyet lemezkiadásra és az amatőr előadók pályára segítésére fordítanak majd, jelentette be Bozóki András, a szaktárca vezetője szerdán, a kormányülést követő sajtótájékoztatón. A pályázatok beadási határideje szeptember 9-e, a támogatások pedig még idén eljutnak az előadókhoz, mondta el a miniszter. Pályázni lehet a lemezkiadásra, demófelvételek készítésére, tehetségkutató versenyek megrendezésére.

Bozóki András kérdésre válaszolva elárulta, hogy már tudja a minisztérium tervezett költségvetését, de ezt csak augusztus 20-a után hozzák nyilvánosságra. Hozzátette: tévesek azok a sajtóhírek, amelyek szerint 15 milliárd forintos elvonásra számíthat a tárca az idei 109 milliárdos költségvetéshez képest.

A klubélet felpezsdítése

A miniszter elmondta, hogy a július 20-i határidőig összesen 161 klub regisztrált a tárca által néhány hónapja indított nemzeti kortárs könnyűzenét támogató programra (PANKKK). Hozzátette: a programok a következő évben is folytatni kívánják, illetve hasonló formában szeretnék támogatni a népi kultúrát, a táncházmozgalmat, illetve a kortárs komolyzenét is.

A vidéki klubéletet felpezsdítésére irányuló PANKKK pályázat regisztrációi közül 48 művelődési központok ifjúsági klubjaitól érkezett, kilenc egyetemi és főiskolai kluboktól, 26 jelentkező egyesület és alapítvány, 27 koncertszervező, 51 pedig olyan vendéglátóipari egység, amely a környezetében játszó amatőr előadóknak ad fellépési lehetőséget, tette hozzá.

Bruttó százezer

A pályázat következő része augusztus 25-én zárul, eddig kell a már regisztrált kluboknak konkrét koncertprogramokkal jelentkezniük, a tárca pedig szeptember 30-ig dönt a támogatásokról. A pályázóknak évente legalább tizenkét élőzenei koncertet kell rendezniük, és ebből legalább kettőnek amatőr fellépőnek kell lennie, a maximum támogatási összeg pedig alkalmanként bruttó százezer forint lehet, közölte Bozóki András.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy július 31-én zárul az ifjúsági klubok infrastruktúrájának felújítására kiírt pályázat, amelyben egy-egy jelentkező 20 millió forintos hitelt vehet fel, a kamatterheket viszont a tárca vállalja magára. Kitért arra, hogy szeptemberben indul el a Könnyűzenei Export Iroda működése, amelynek 4-5 fős stábjába július 31-ig lehet jelentkezni. Az iroda a könnyűzenei magyar előadók külföldi megjelenését segíti majd.