Ki bundázna a filmes pénzekkel?

2004.06.29. 12:31
A napokban nyilvánosságra hozott adatok tanúsága szerint évek óta menetrendszerűen két cég nyeri az állami filmtámogatások közel 60 százalékát a Magyar Mozgókép Közalapítvány animációs keretéből. A két cég, köztük a kiemelkedően magas költségvetési pénzek ellenére a csőd szélére került Pannónia Stúdió, mint alapító, maga jelöli a pénzek elosztását végző szakkollégiumot. Kinek lenne bunda? - kérdezett vissza az Index kérdésére az MMK elnöke.
Az Index kérésére több mint egy hónap után összeállított támogatási lista adatai szerint a pannóniások kasszírozhatták az elmúlt hat évben kiosztott 610 millió forint közel 38 százalékát, a stúdió ügyvezető igazgatója, Jankovics Marcell pedig egymaga 9 százalékot kapott.

Erről Orbán Viktort kérdezze

Folyamatosan támogatják
A filmes támogatások között eddig egyedül álló, hogy az MMK animációs szakkollégiuma évek óta folyamatosan támogatja Jankovics Marcell 1989-ben indított Ember tragédiája opuszát. A közalapítvány bírálati szempontjai között ugyanis általában döntő szerepet kap a pályázó alkotás megvalósíthatósága az adott évben elnyert támogatások és a saját tőke összesítése alapján. Jankovics saját elmondása szerint a két és fél órásra tervezett mű befejezéséhez még mindig legalább 100 millió forint hiányzik. Az MMK az idei keretéből minden idők legnagyobb rajzfilmes támogatását ítélte meg a készülő alkotáshoz: a 70 milliós egészestés keretből 30 milliót adtak a Tragédiára, ezzel 54 millió forintra emelve a Jankovicsnak eddig megítélt költségvetési támogatást.

A Fidesz szövetséggé alakulása után a párt kulturális tagozatának elnökségébe is bekerült Jankovics az Orbán-kormány idején szintén kiemelkedően magas pénzügyi segítséget kapott az államtól. A Ének a Csodaszarvasról című filmjére 250 millió forintot ítélt meg a millenniumi keret terhére a kulturális tárca akkori vezetése. Jankovics alkotása így a Hídember és Bánk bán után a harmadik legköltségesebb film lett.

Kinek lenne bunda? - kérdezte az Indexet Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke, amikor arról kérdeztük, hogy miként alakulhatott ki néhány cég rendszeres és kiemelkedő részesedése az évenkénti támogatásokban. Grunwalsky Ferenc szerint az MMK filmeknek ad pénzt, nem kft-knek. "Azt nézzük, hogy jók-e a filmek" - mondta az elnök. Arra kérdésre pedig, hogy Jankovics Marcell a tizenöt éve folyamatosan készülő Ember tragédiájára miért kapta meg minden évben az elosztható keret jelentős hányadát, azt mondta, hogy "erről Orbán Viktort kell kérdezni, én csak másfél éve vagyok a Kuratórium elnöke".

Barát és szerzőtárs és bíráló

Tény azonban, hogy a Pannónia Stúdió és a Kecskemétfilm, amelyek 1999 után együttesen 55,8 százalékot, a 20 millió forintnál nagyobb támogatások esetében pedig több mint 75 százalékot vittek el az animációs alapból, más hazai stúdiókkal ellentétben beleszólhatnak az MMK rajzfilmes kuratóriumának személyi összetételébe is. A két cégnek a közalapítvány alapító okirata ad jogot a jelölésre. Szemadám György, az animációs szakkollégium vezetője pedig maga is elismeri, hogy jó barátja és szerzőtársa Jankovics Marcellnek. Az Indexnek nyilatkozó Szemadám korábban úgy vélekedett, hogy azért kell támogatni az említett két céget, mert azok adják "a magyar animációs szakma 80 százalékát".

Korrigálta állítását az APEH-ről

Az MMK vezetése eddig nem adott magyarázatot arra sem, miért segédkezett az állami tulajdonú Pannónia vezetésének zárt meghívásos pályázat kiírásával abban, hogy az a 2003-ban már odaítélt 52,5 millió forintot átirányítsa privát kft.-jébe. Jankovics Marcell erről az elmúlt hetekben először azt állította több interjújában, hogy az APEH miatt kellett elkerülni, hogy a köztartozásokkal küzdő Pannóniafilm számlájára érkezzen a pénz. Később korrigálta nyilatkozatát, azt állítva, hogy mégsem az APEH-et kerülték meg, csupán a szükséges önrész biztosítására volt képtelen az állami cég. A közalapítvány ezért 2003-ban készséggel átirányította a cégvezetők magáncégéhez, a Ma-Ra kft.-hez a támogatásokat, jóllehet a Pannónia éppen az esetet megelőző évben kapott csúcsrészesedést a filmes keretből. Jankovicsék akkor az össztámogatás 47 százalékát kapták. Jankovics egyébként először azt állította, hogy az MMK tanácsára helyettesítette be a vezetése alatt álló állami céget a szintén általa irányított magánvállalkozással.