Leállt a pécsi kulturálisfőváros-program

2008.01.29. 10:53
A polgármester a halmozott problémák ellenére sem hiszi, hogy a kormány felmondaná a szerződést a várossal.

Állnak a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programmal kapcsolatos folyamatok, mivel nincs művészeti igazgató, kulturális koncepció, és a kormány a mai napig nem írta alá a várossal kötött szerződés módosítását, írta kedden az Új Dunántúli Napló.

Tasnádi Péter szocialista polgármester a lapnak adott interjúban nem nevezte meg annak pontos okát, miért nem írták alá a művészeti igazgató jogkörét szabályozó, valamint a 2011-ig tartó kulturális koncepció december 15-ig tartó határidő-módosítását tartalmazó megállapodást. A lap úgy tudja, az aláírásra azért nem került sor, mert a város a maga által kért határidő-módosítást sem tartotta be. A mai napig sem koncepció, sem art direktor nincs.

A polgármester a program jelentőségére hivatkozva nem tartja reálisnak azt a feltételezést, hogy a kormány esetleg felmondja a várossal kötött eredeti szerződést. Közölte, egy szakértői csoport december 3-ra elkészítette a koncepció munkaanyagát, melyhez a volt művészeti igazgató, Méhes Márton anyagát is felhasználta.

A Dunántúli Napló információi szerint a művészeti igazgató munkáját egy négyfős testület végezné el, melynek Giorgio Pressburger író, Pál Zoltán pécsi szobrász, Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója és Szikora János rendező lenne a tagja.

A lap úgy értesült, hogy a kulturális tárca fontolgatja, a Művészetek Palotáját bízza meg az EKF-programok szervezésével. Ezt Tasnádi Péter elképzelhetetlennek tartja, a lépés példátlan lenne az EKF-programok történetében. Mint mondta, ez véleménye szerint "hatalmas felháborodást" váltana ki a városban.