Ellenzéki ultimátum a pécsi polgármesternek

2008.02.04. 11:47
Bajnai Gordon már nem akar kormánybiztost a pécsi EKF-projekt élére, hanem a kormány és a város közötti együttműködést javítaná. Szili Katalin egyeztetést kezdeményezett az érintettek között.

Értesülésünk szerint Hiller István kulturális miniszter hétfőre magához kérette Tasnádi Péter pécsi polgármestert, Mészáros Andrást, a Pécs2010 vezetőjét. A minisztérium sajtóosztálya nem tudta megerősíteni, hogy ma kerül sor a találkozóra.

A helyi sajtó beszámolója szerint a megbeszélést Szili Katalin házelnök kezdeményezte még múlt héten pénteken, hogy elsimítsa az Európa Kulturális Fővárosa program körül a kormány és Pécs között kiéleződött a vitát.

Szintén múlt pénteken jelentette be Bajnai Gordon Önkormányzati és Területfejlesztési miniszter, hogy nem kormánybiztosra van szüksége a pécsi EKF-projektnek, hanem jobb együttműködést kell kialakítani a kormány különböző tárcái és a projektgazda pécsi polgármesteri hivatal között.

Bajnai szerint heteken belül ki kell alakítani a végleges álláspont mind az öt nagy projektről, bár az összes nagyberuházás esetén látni kockázatokat, a program még nincs végveszélyben. A miniszter azt is kijelentette, hogy a kormány nem akar diktálni a pécsieknek, csak a finanszírozást biztosítja az EKF-projekthez.

Múlt héten furcsa fordulatot vett Tasnádi Péter pécsi polgármester Hiller István elleni nyilatkozathadjárata. A polgármester megbeszélésre hívott vagy ötven pécsi, illetve pécsi kötődésű értelmiségit a Pátria Hotelbe, ahol a jelenlévők aláírtak egy nyílt levelet. A nyilatkozat szépséghibája, hogy az aláírók között szerepel az EKF egykori vezetőjének, Tarrósy Istvánnak a neve is, aki azonban jelen sem volt. (Az EKF egykori vezetői közül egyébként senkit nem hívtak meg.)

A pécsi ellenzék a műlt héten bejelentette, hogy hétfőn nyilvánosságra hozza az EKF-projekthez készült, több mint 300 millió forintba került megvalósíthatósági tanulmányokat. A helyi sajtó értesülései szerint a hétvégén az ellenzék néhány tagját megfenyegették, hogy kártérítési pert akasztanak a nyakukba, ha közzéteszik a titkosított dokumentumokat.

Ezért az ellenzék 48 órás ultimátumot adnak Tasnádi Péternek, hogy hozza nyilvánosságra az anyagot, és a tanulmányt készítő konzorciummal kötött szerződést, egyébként bírósághoz fordulnak közérdekű adatok eltitkolása miatt.

Az ellenzékiek szerint a tanulmány egyértelműen igazolja, hogy komoly bajban van az EKF-program, a városvezetés azonban a titkolózást választotta, pedig mindenkinek joga van megtudnia, hogyan áll az a program, amely meghatározza a város jövőjét.

Megállapodott a minisztérium és a pécsi városvezetés

Az Európai Kulturális Fővárosa program öt fő projektjéből négy az eredeti terveknek megfelelően valósul meg, a Nagy Kiállítótér is elkészül, de lehet, hogy más helyszínen - mondta Tasnádi Péter, Pécs polgármestere, miután tárgyalt Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel. A kulturális miniszterrel folytatott megbeszélésének nem volt tárgya a beruházások megvalósítása, azokról Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel egyeztetnek, és konszenzusra is jutottak, de a megállapodásról a miniszterrel közösen számolnak be. A polgármester az önkormányzati miniszterhez hasonlóan nem látja szükségét kormánybiztos kinevezésének. Az ellenzéki kezdeményezésre reagálva a polgármester közölte: a megvalósíthatósági tanulmány nem végleges anyag. Még nincs jóváhagyva és kifizetve sem, így a készítővel kötött szerződés szerint az abban foglaltak a szerzői jog hatálya alá esnek. Ő pedig nem fog jogszabálysértést elkövetni.

Hiller István beszámolt arról, hogy az Európai Kulturális Főváros programegyüttes minden lényeges kérdésében megállapodott az Oktatási és Kulturális Minisztérium Pécs vezetőivel, az idei programokat több mint 300 millió forinttal támogatja a tárca. A miniszter a 2008-as programokról elmondta: olyan programokat támogatnak, mint a balkáni zenei fesztivál, illetve a Zsolnay életéről és tevékenységéről készülő film. Tíz napon belül egy művészeti tanácsot kérnek fel, amelynek az lesz a feladata, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program kulturális, művészeti eseményeiről elkészítse, folytassa és befejezze a koncepcióalkotást. A koncepciót először Pécs önkormányzata, majd az oktatási és kulturális miniszter elé terjesztik.(MTI).