Esterházy és a Süni magazin a Prima Primissima jelöltjei között

2006.09.12. 15:15
Kihirdették a Prima Primissima-díj harminc idei jelöltjét, a díjra esélyesek között van Eperjes Károly, Kállai Ferenc és Nagy-Kálózy Eszter, Szinetár Miklós, Vágó István vagy Darnyi Tamás is.

Idén is tíz kategóriában harminc művészt, tudóst, építészt, sportolót és más közéleti személyiséget, kollektívát jelölt a Prima Primissima Díjra az azonos nevű alapítvány és a díj mellett működő társadalmi tanácsadó testület (TTT); a névsort kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatón hirdették ki.

Egy jobbról, egy balról 

Az idén a magyar irodalom kategóriában Esterházy Péter írót, Kalász Márton írót és Nagy Gáspár költőt jelölték a díjra. A magyar színház- és filmművészet területéről Eperjes Károly, Kállai Ferenc, valamint Nagy-Kálózy Eszter színészek a jelöltek, közölte Szinetár Miklós rendező, a díj és az alapítvány társadalmi tanácsadó testületének tagja.

Elmondta: a képzőművészet kategóriában Fehér László festőművész, Kő Pál szobrászművész és Péreli Zsuzsa textilművész, míg a magyar tudomány képviselői közül Papp Lajos orvosprofesszor, Sajó András jogászprofesszor, valamint Szántay Csaba akadémikus neve került a listára. Az oktatás és köznevelés területéről Benkő Lóránd akadémikust, Huszti Péter színművészt, a Színházművészeti Egyetem volt rektorát és Szerémy Gyula tanítót jelölték.

Építőművészet kategóriában Bodonyi Csaba, Ferencz István és Oskó Judit építészek a jelöltek. A magyar sajtó területéről - összevonva a korábbi, írott és elektronikus sajtó kategóriákat - Czigány György szerkesztő, a SÜNI ökológiai gyermekfolyóirat és Vágó István műsorvezetőt választották prímának.

Új kategória: sport 

A népművészet és közművelődés témájában a Csillagszemű gyermek táncegyüttes, Kobzos Kiss Tamás népdalénekes és Márta István rendező, míg a zeneművészet területéről Fassang László orgonaművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző és Zorán előadóművész szerepel a jelöltek között.

Ebben az évben először szerepel új kategóriaként a magyar sport, amelyben az aktív sportolókat és edzőket, a magyar sport utánpótlásának nevelőit kívánja a zsűri elismerni. A kategória jelöltjei: Darnyi Tamás olimpiai bajnok, úszóedző, a Janics Natasa és Kovács Katalin kajakversenyző páros, valamint Kemény Dénes vízilabdaedző.

A társadalmi tanácsadó testület javaslatokat kap a legkülönbözőbb területekről, ezeket megvitatja, majd titkosan szavaz. Ennek eredményeként jön létre az a háromtagú csoport, amelyből a prímák, majd később a primissimák lesznek.

Ötvenezer euró a győzteseknek 

A Prima Primissima Díjat és alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember, a TriGránit Rt. elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével. Az alapítvány tíz év alatt a Demján Sándor által felajánlott, több mint 1,65 milliárd forint értékű díjak odaítélésével a kiemelkedő teljesítményeket kívánja középpontba állítani.

A primissimák, vagyis a kategóriák győztesei 50 ezer eurót kapnak, míg a többi jelölt (prima) tíz-tízezer euró díjazásban részesül. A közönségdíjas ugyancsak 50 ezer eurót kap minden évben, ezt az összeget Csányi Sándor magánvagyonából ajánlotta fel. 

A Prima Primissima díjátadó gálaestjét a Művészetek Palotájában rendezik meg december 8-án.