Puch-közeli cég tenderez a kulturális fővárosban

2008.11.19. 14:55
A volt MSZP-s pénztárnok, Puch László családjához közelálló kft. intézi Pécsen az Európa Kulturális Fővárosa projekt pályázatait. A Heti Válasz cikke szerint a havi kétmillióval honorált cég legújabb feladata az volt, hogy közbeszerzés lebonyolításával válassza ki azt a céget, amely a jövőben a közbeszerzéseket fogja bonyolítani.

A Heti Válasz információi szerint a közbeszerzési kiírást, melynek eredményhirdetése csütörtökre esik, az MSZP volt pénztárnokának, Puch Lászlónak az érdekeltségi körébe tartozó cég, a Vass Consulting végzi, melynek vezetője, Vass Kitti Olga egy másik kft.-ben Weiszbart Zsolt mellett volt résztulajdonos. Utóbbi felesége, Puch Éva rokona az ugyancsak baranyai gyökerű (ma közlekedési államtitkár) Puch Lászlónak, az MSZP volt pénztárnokának.

A Puch közeli Vass Consulting tavalyig eseti megbízásokat kapott Pécstől, idén viszont már havi kétmillióért bonyolítgatja a városi tendereket. Őket bízta meg az önkormányzat ama közbeszerzés lebonyolításával is, amellyel - és ez nem vicc - az EKF-hez köthető közbeszerzések lebonyolítóját választják ki. Utóbbi eljárás győztese 340 millióhoz juthat - úgy, hogy a nagyberuházások közül a koncertközpont, a tudásközpont, a közterek és parkok egyes tendereinek megszervezése nincs is a feladatai közt. A tender „EU-s standardok alapján, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázati kiírásában szereplő módon került meghatározásra”, legalábbis a menedzserközpont szerint. (A fejlesztési keret 85 százaléka a Dél-dunántúli Regionális Operatív Programba betervezett uniós forrás.)