Kínos romareklám

2002.02.14. 17:30
"Egyedüli alkalom arra, hogy küszöbén száz cigányt láthasson!" Ezt a kevésbé korrekt mondatot arra a meghívóra sikerült kinyomtatni, melyet összesen 25 ezer példányban küldtek szét egy nagy-britanniai kisvárosban, hogy beharangozzák a száztagú Budapesti Cigányzenekar helyi koncertjét. Az önkormányzat bocsánatot kért, a reklám-szakembereket továbbképzésre küldték.
Bocsánatkérésre kényszerült a délkelet-angliai Mole Valley önkormányzata a száztagú Budapest Cigányzenekar tavaszi nagy-britanniai turnéjának helyi előadása kapcsán.

A Dorking Hall koncertteremben április 19-én megrendezésre kerülő fellépés népszerűsítésére az intézmény reklámszakemberei színes, figyelemfelkeltő borítékban 25 ezer levelet küldtek szét a helyi lakosoknak. A borítékon nagybetűvel szedett felirat hirdette: "EGYEDÜLI ALKALOM ARRA, HOGY KÜSZÖBÉN SZÁZ CIGÁNYT LÁTHASSON!"

Továbbképzésre küldték a marketingeseket

Miután többen is rájöttek, hogy a felhívás nem feltétlenül EU-konform és sértő - főleg a térségben élő vándorcigány lakosságra nézve - a koncerttermet felügyelő önkormányzat elrendelte 25 ezer bocsánatkérő levél szétküldését, 3,5 ezer font postaköltség ellenében. Az intézmény marketingesei számára pedig kötelező jelleggel előadásokat rendelt el, hogy a tudatában legyenek annak mi sértő, és mi nem - adta hírül csütörtökön a Daily Mail.

A Dorking Hall munkatársai mentségére szól, hogy hatalmas megtiszteltetésnek érzik, hogy egy ilyen neves zenekar elfogadta meghívásukat, és jó előre, a lehető legszélesebb körben kívánták népszerűsíteni a száztagú cigányzenekart.

A meghívó törvénysértő

A brit napilap szerint Molley Valley büszke arra, hogy a helyi lakosok jó kapcsolatokat ápolnak a Nagy-Britanniában vándoréletet élő cigány közösséggel. A helyi önkormányzat négy helyet is kialakított táborozásukra, biztosítva mindennapos szükségleteiket. A faji egyenlőség országos bizottságának szóvivője az eset kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a faji kapcsolatokról szóló 1976-os jogszabály törvénysértőnek mondja ki, ha helyhatóság ilyen jellegű anyagot küld szét.

A világszerte hatalmas népszerűséget élvező Budapest Cigányzenekar nagy-britanniai turnéján fellép majd a patinás londoni Royal Festival Hallban is.