Letiltotta Varga Miklós dalát a szlovák kormány

2003.04.28. 19:01
A magyar Artisjus megakadályozta, hogy uniós kampányhimnusz váljék az egykori slágerből. Pontosabban: a magyar Artisjus megakadályozta, hogy lemezre vegyék a szlovák változatot.
Gyertyánfy Péter, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület főigazgatója hétfőn azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a szlovák kormány megtiltotta, hogy Varga Miklós Európa című szerzeményét felhasználják a szlovák európai uniós kampányban. Gyertyánfy elmondta: a döntésről vasárnap tájékoztatta a szlovákiai Artisjus vezetője.

Különös kampányhimnusz

Varga Mihály szövegíró a múlt héten szerzői jogainak védelmére hivatkozva letiltotta Európa című dalának szlovák nyelvű felhasználását; a szerzeményt - amelyet Varga Miklós adott elő - egy szlovákiai produkciós társaság a május közepén esedékes szlovákiai EU-népszavazást megelőző kampány nem hivatalos "kampányhimnuszának" szánta.

A produkciós iroda állítólag a magyar szerzemény szövegét és dallamát is átíratta, ám erről nem tájékoztatták a szerzőt, illetve nem kérték engedélyét - mondta Gyertyánfy Péter.

Nem vehetik lemezre

Az Artisjus főigazgatója elmondta, hogy a magyar szerző tiltakozása nyomán a jogvédő egyesület hivatalosan kérte a szlovák társintézményt, tegyen meg mindent az ügyben.

A szlovák hivatal egyébként csak azt tudta volna megakadályozni, hogy a jogtulajdonos beleegyezése nélkül született dalt lemezre vegyék; azt azonban, hogy a rádiókban és a televíziókban leadják csak utólag tudta volna kifogásolni - mutatott rá. Jelezte: "a szlovák közös jogkezelő egyesület a legutóbbi értesítése szerint nyilvánosan megtiltotta a mű jogosítatlan szlovák változatának minden további használatát".

Bírói ítélet kell a sugárzás beszüntetéséhez

Gyertyánfy Péter szavai szerint, amennyiben hasonló eset történne Magyarországon egy külföldi szerzeménnyel, az Artisjus is csak a lemezfelvételt tudná megakadályozni, illetve a már megtörtént sugárzás után járó jogdíjat tudná kifizetni az eredeti jogtulajdonos számára.

A sugárzások beszüntetéséhez a műsorszolgáltató együttműködése vagy végső soron bírói ítélet kellene; egy ilyen bírósági eljárást az Artisjus is kezdeményezhetne - jegyezte meg.