Eladta a Seuso-kincseket Lord Northampton?

2007.03.13. 13:24
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium még csak tájékozódik az ügyben.

Eladta a 16 milliárd forintra becsült ezüstkincseket Lord Northampton, idézte a keddi Blikk német Handelsblattot. A 14 darabos, rendkívüli kidolgozottságú ezüsttálakból, kancsókból, tányérokból álló készletet a hírek szerint Abu-Dhabiba szállíthatják.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a sajtóból értesült a hírről, jelenleg tájékozódnak az ügyben, tudta meg a lap. A minisztérium sajtóosztályán hangsúlyozták, álláspontjuk továbbra is az, hogy a Seuso-ezüstöket jogtalanul szállították el az ország területéről, mert azok a magyar állam tulajdonát képezik.

A Seuso-kincs az antik kultúra egyik legnagyobb ismert leletgyűjteménye, amelyet díszített ezüstedények, egy lakomakészlet darabjai alkotnak. Négy körülbelül 70-50 cm átmérőjű tál, nyolc mintegy négy kilogrammos kancsó és vödör és egy szelence tartoznak a készletbe. Az ismert 14 darabnak összsúlya 66 és fél kilogramm. Anyaguk szokatlanul nagy tisztaságú ezüst. Nevét az egyik tálra vésett, versben is megörökített ókori tulajdonosáról, "Seuso"-ról kapta.

A kincs, mivel nincsen hiteles eredetigazolása, legálisan nem kerülhet a műkincspiacra. A több százmillió angol fontra becsült leletegyüttes a hetvenes években véletlenül bukkant fel Sümegh József Polgárdi közelében. A férfi öngyilkosságnak álcázott meggyilkolása után a római kori ezüsttárgyaknak nyomuk veszett.

Northampton grófja 1982-ben kezdte felvásárolni a kincs darabjait a Sotheby's aukciósházon keresztül. A kollekcióból rendezett New York-i kiállítás megnyitása után azonban Libanon, majd egymás után Magyarország és az akkori Jugoszlávia is kereseteket nyújtott be, azon az alapon, hogy a kincset az ő területükön találták meg, és a gyűjteményt vissza akarják kapni.