Kész helyzet elé állították a Mafilm lemondott igazgatóját

2001.04.11. 17:31
Szakmai és személyes indokokkal magyarázta Sipos Kornél, a Mafilm Rt. hétfőn lemondott vezérigazgatója távozását - derült ki a szerdai sajtótájékoztatón Budapesten. A tavaly júliusban kinevezett, addig független producerként tevékenykedő Sipos az ÁPV Rt. által múlt héten küldött levél tartalmát "ráutaló magatartásként" értékelte, ezért már a hétfői igazgatósági ülésen benyújtotta lemondását.
Tudakozódik a kulturális és sajtóbizottság
Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának mai ülésen Lendvai Ildikó kezdeményezte, hogy tekintsék át a Mafilm Rt. helyzetét, tűzzék napirendre a vezetőváltás indokait, és hívják meg a lemondott vezérigazgatót, az igazgatóság elnökét, a tulajdonos ÁPV Rt.-t és a kultusztárca vezetőit.

Sasvári Szilárd, a bizottság fideszes elnöke bejelentette, hogy levélben kér tájékoztatást az ÁPV Rt.-től és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától a Mafilm Rt.-nél kialakult helyzetről.

Sipos a múlt héten kapott levelet a Mafilm Rt.-t tulajdonló ÁPV Rt.-től, melyben a privatizációs vállalat a közgyűlés összehívását kérte. A gyűlés napirendi pontjai közt a vezérigazgató visszahívása, új vezérigazgató választása, az igazgatósági tagok visszahívása és új tagok választása, valamint az alapító okirat módosítása és új ponttal történő kiegészítése szerepelt.

Két szakmai és egy lelki ok a lemondásra

Sipos a nyilvánvaló tulajdonosi szándék mellett azzal is indokolta a közgyűlés előtti távozását, hogy az ÁPV Rt. korábban két a Mafilm sorsát illetően kulcsfontosságú tervet is visszadobott. Egyik előterjesztése a Konzumbanknál felhalmozott 200 milliós hitel állami kifizetésére irányult, a másik pedig a Mafilm Befektetési Kft. és a Mafilm Rt. összeolvasztásának 15 millió forintos költségének fedezésére. Sipos egy 'lelki' okot is említett: a négy éve elkezdett, a millenniumi keretből 205 millióval támogatott Chaco Rom a mai napig dobozban van. A Szabó Ildikó által rendezett alkotást szeretnék végre befejezni - mondta Sipos.

A Hídember-történet

Sipos elmondása szerint az ötletgazda Hábermann Jenővel folytatott tavaly áprilisi egyeztetések után kérték fel a Hídember főproduceri posztjára. Az augusztus végére tervezett forgatást azonban leállíttatta, mert a milliárdos költségvetésű alkotás mögött nem állt szerződés. Sipos csak október 25-én lett hivatalosan is főproducer. Ekkor írta alá a kulturális tárca szerződését, melyben a filmterv 1,082 milliárdot kapott a millenniumi keretből, azzal a kikötéssel, hogy a produkció fennmaradó összegéről szerződést kell felmutatni. Mivel a filmre üzleti befektetőt nem találtak, a maradék pénzre művészfilmek támogatására szakosodott alapítványoknál, például az Eurimagesnál pályázták.

Sipos közölte, hogy március 18-i produceri állásáról történő lemondásáig összesen négy szerződést kötött a Hídember kapcsán: Bereményi Gézával rendezői, Kardos Sándorral operatőri, Hábermann Jenővel társproduceri, Hódi Jenővel pedig ügynöki- és komputeranimációs supervisori munkakörről. Eperjessel ő nem egyezett meg végleges honoráriumban. A Hídember körül kialakult nyilatkozatháborúval kapcsolatban Sipos közölte, hogy jogi úton válaszol Bereményi által mondott "hazug Sipos" kifejezésére. (Hábermann Jenő a film mostani főproducere kérdésünkre elmondta, hogy csak egy későbbi sajtótájékoztatón hajlandó a filmről nyilatkozni.)

Orbán és Faragó is behívatta

Sipos a tájékoztatón megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint tavaly ősszel a kormányfővel tárgyalt, ám az ott elhangzottakról nem nyilatkozott, mert azok szerinte titkosak. Hozzátette - nemrég a miniszterelnöki kabinet főnöke is behívatta őt. Nagy Andornak elmesélte a Hídember történetét, és beszámolt a Mafilm helyzetéről. Az ex-Mafilm-igazgató azon híreket is megerősítette, mely szerint az ÁPV Rt.-be is behívatták őt. Sipos elmondta, hogy Faragó Csaba, a privatizációs vállalat elnök-vezérigazgatója arra akarta őt rávenni, hogy közös megegyezéssel távozzon a filmvállalat éléről. Mindezt arra hivatkozva tette az ÁPV Rt. elnöke, hogy tudomására jutott: Sipos elnökségi tag lett a Filmmúzeum Rt.-ben is. Az igazgató-producer ebbe azonban nem ment bele, mivel elnökségi tagságáról még a törvényben előírt tizenöt nap előtt lemondott.