Új Soros-programcsoport a demokrácia erősítésére

2001.10.17. 14:19
A Soros Alapítvány új programcsoportot indít - több mint 200 millió forintos pályázati kerettel - a demokratikus intézmények működési zavarainak feltárására, illetve az állampolgári kezdeményezés, a civil kurázsi megerősítésére - jelentette be az alapítvány elnöke szerdai sajtótájékoztatójukon, Budapesten.
Halmai Gábor az új programok kapcsán elmondta: bár 12 évvel a rendszerváltás után már kialakult és működik a demokratikus intézményrendszer, ebben a működésben azonban vannak zavarok, és tapasztalataik szerint az állampolgárok is kevésbé vesznek részt a közügyek intézésében, a demokrácia fejlesztésében.

Soros György, az alapító elsősorban az erkölcs és a közbeszéd terén lát gondokat. Példaként hozta fel az antiszemitizmus egyre gyakoribb megnyilvánulásait, a korrupciót, illetve a szélsőjobb térnyerését, amelyben véleménye szerint komoly tényező a kormány engedékenysége is.

Hozzátette: problémát jelent az állampolgárok általános elfásulása is, ami annak az eredménye, hogy a demokrácia valósága nem felel meg azoknak várakozásoknak, amelyekkel Magyarország nekiindult a rendszerváltásnak.

Halmai Gábor rámutatott: reményeik szerint az új programok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy aktívabbá váljanak a magyar állampolgárok és felelősséggel tudjanak dönteni az ország sorsáról.

Az alapítvány elnöke szerint ezt célozza meg például az Élj a jogaiddal - menj el szavazni! címet viselő program. Ennek keretében olyan újszerű akciók, ötletek, programok kidolgozására és megvalósítására hirdetnek pályázatot, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több választópolgár menjen el jövőre a parlamenti és az önkormányzati választásokra.

A Mindenki kisebbségi nevű program célja tudatosítani, hogy a kisebbségi helyzet az emberi közösségek létének természetes velejárója. A kisebbség fogalma nem csak politikai vagy etnikai metszetben értelmezhető, hanem életvitelbeli, mentális vagy épp foglalkozási csoportokhoz kötődően is, tehát élete valamelyik dimenziójában mindenki kisebbségi.

A szabadság hagyománya elnevezésű programmal olyan kezdeményezéseket karolnak fel, amelyek a 19. századi magyar reformkortól 1989-ig terjedő időszak magyar szabadságküzdelmeinek hagyományát ápolják.

A demokrácia és biztosítékai címet viselő programmal olyan elemzések, tényfeltáró riportok, esettanulmányok, filmek elkészítését támogatják, amelyekben a pályázók a demokratikus intézmények működési zavarait, illetve azok okait elemzik, valamint újszerű és hasznosítható megoldásokat fogalmaznak meg a demokrácia biztosítékainak megerősítésére.

A Közszolgálati média nevű program a közszolgálati televízióból, rádióból kiszorulóban lévő értékes közszolgálati műsorok - közéleti magazinok, állampolgári véleményeket megszólaltató, illetve kritikai-elemző műsorok - készítését támogatja.

Halmai Gábor elmondta: a most induló új programcsoport mellett szeretnének meghonosítani egy Soros Szalon nevű intézményt, ahol az alapítvány által a múltban támogatottakat látnák vendégül. Az ARC művészeti társulattal együttműködve pedig azt tervezik, hogy a fővárosi óriásplakát-kiállítást - illetve idén egyelőre egy 20-25 darabos válogatást - vidéki nagyvárosokba is elvinnék.

Soros György újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az alapítvány globálissá válik, így természetszerűleg a pénzügyi források átcsoportosításával kevesebb pénz jut a térség országainak.

Az Egyesült Államokat ért terrortámadások kapcsán rámutatott: a megdöbbentő események nyitottabbá tették a közvéleményt a világrendszer kritikus átgondolására, arra, hogy megvizsgálják, mit kellene változtatni azon, hogyan lehetne azt jobbá tenni.

Hozzátette: ezt a lehetőséget szeretné kihasználni az immár a globalizáció folyamatára koncentráló alapítvány rendszerével ahhoz, hogy pozitív változásokat segítsen elő a világban.