Le sem írták Dávid Ibolya sógorának nevét

2004.06.11. 15:03
Bár egy londoni cég vizsgálata alapján áprilisban a zavaros pénzügyek miatt menesztették a Sorstalanság producerét, Barbalics Pétert, a Magyar Mozgókép Kuratórium június 11-én közzétett féloldalas vizsgálata utólag mindent rendben talált. Az MDF-elnök sógorát név szerint nem is említő közlemény a lázadozó producerek kérdéseire sem adott választ. Az ügyben érintettek közül egyedül Koltai Lajos rendező sofőrje nyilatkozott az Indexnek.
Egy hónapos vizsgálódás után a Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriuma féloldalas közleményben jelentette be: elfogadta a Sorstalanság című film számviteli beszámolóját. A 730 milliós állami támogatás sorsáról szóló vizsgálat összefoglalója meg sem említi az április közepén leváltott producer, Barbalics Péter nevét. Mint ismeretes, a film forgatása csak egy hónapja indult újra, miután a pénzügyi zavarok miatt hónapokig szüneteltetni kellett a felvételeket. Az Index megpróbálta megkérdezni a közalapítvány vezetőit, hogy ha valójában minden rendben volt a produkció menedzselésével, akkor miért kellett őt meneszteni, az MMK elnöke és munkatársai azonban többszöri megkeresésünkre is elérhetetlenek voltak.

MDF-es sors
Barbalics Péter tisztázatlan szerepe miatt az EP-választás hajrájában Dávid Ibolyát, az MDF elnökét is támadások érték a Magyar Nemzet valamint a polgári körök honlapján. A jobboldali orgánumokban a "70-30-as", antikorrupciós kampányt idézve tettek említést az exproducer vitatott pénzügyi tevékenységéről. Barbalics Péter az MDF-es pártelnök sógora. A Sorstalanság pénzügyeit vizsgáló Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára, Tóth Erzsébet pedig az MTV Kuratórium MDF által delegált tagja, Bakó Lajos felesége.
Bár a Magyar Mozgókép Közalapítvány a Sorstalanság körül kirobbant finanszírozási botrány után bejelentette, hogy pénzügyi átvilágítást végez majd a közel egymilliárdos állami támogatásban részesített produkciónál, a pénteken kiadott rövid vizsgálati összefoglaló azonban a részletek említése nélkül azt közli, hogy az ellenőrzési és elszámoltatási csoport mindent rendben talált az átutalások felhasználásánál.

A közalapítvány vizsgálata név szerint nem is említi a pénzügyi nehézségek miatt menesztett Barbalics Pétert. A féloldalas közleményben csupán az exproducer cége szerepel: "produkció megvalósításához nyújtott 920 millió Ft támogatásból a Magic Media Rt. számára átutalt 730 millió Ft támogatás pénzügyi elszámoltatása megtörtént". Az MMK Kuratóriuma által szignált összefoglaló a továbbiakban leszögezi, hogy a Barbalics-cég "a támogatás felhasználását bizonylatokkal, illetve számlákkal igazolta", az MMK pedig "a beszámolót számviteli vonatkozásban elfogadta". Az egy hónapot igénybevevő átvilágítás ellenére a közalapítvány szerint augusztus 31.-ig felkért szakmai ellenőrök, független könyvvizsgáló bevonásával folytatják a támogatás felhasználásának szakmai ellenőrzését, valamint az eredeti, de különösen a koprodukciós szerződések értékelését.

A produkció

Koltai Lajos rendező a nap folyamán nem tud reagálni az MMK előzetes vizsgálati eredményére, hiszen ahogy az Index a rendező sofőrjétől megtudta, "egész nap Börgöndön ül egy füstös mozdonyban és forgat". Míg Koltai a hétfői, piliscsabai forgatáson tartott sajtótájékoztatón is "nem tiszta vezető ember"-ként jellemezte Barbalicsot, a vizsgálat szerint "számviteli vonatkozásban" elfogadható az előző producer munkája.

Miután a produkciót másfél hónapja a londoni székhelyű Film Finance Ltd. már átvizsgálta és 200 millió forintos indokolatlan hiányt talált a költségvetésben, jelentette ki először a rendező, hogy "mélységesen csalódott" a producerben. Barbalics Pétert ekkor menesztették tisztjéből, és Hámori András kanadai producer és az Magyar Mozgókép kft. kirendelt produkciós vezetője, Sík Endre vette át az irányítást.

Tekintse meg képeinket!
Sík Endrének, akit az Index a másik forgatási helyszínen, a Székesfehérvár melletti hómezőn kapott telefonvégre, nem áll szándékában értékelni az MMK vizsgálati eredményét.

Hámori András jelenleg elérhetetlen, a hétfői sajtótájékoztatón viszont anélkül nyilatkozott a film jelenlegi finanszírozási helyzetéről, hogy konkrét számokat említett volna a már vele folytatott tárgyalások után ténylegessé vált koprodukciós partnerek, az angol RenegadeFilms és a német Euroarts támogatási arányáról. Hámori annyit még elárult, hogy új befektetőkre is szüksége van a produkciónak, illetve, hogy négy-öt, köztük két magyar bankot is bevontak a kölcsönök felvétele és fedezetvállalása céljából. A költségvetés változatlanul 2,7 milliárd forint.

A hétfői sajtótájékoztatón a szűkszavúan előadott anyagi helyzetnél nagyobb hangsúlyt fektettek a film főszereplője, az eddig titokban tartott 13 éves Nagy Marcell bemutatására. Marcell a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy megviselte a többhónapos kényszerszünet, de élvezi a forgatást. A készítők szerint ezzel az egész stáb így van.

A producerek

A Sorstalanságnak ítélt állami pénzekkel kapcsolatban két hete a Magyar Producerek Szövetségének hat vezetője is kérdéseket intézett az MMK-hoz. A producerek Cannes-i tapasztalatai szerint ugyanis a filmről szivárgó zavaros hírek már a koprodukciós vállalkozásokat is veszélyeztetik. A szövetség vezetői nyílt levélben és sajtótájékoztatón sürgették a közalapítványt, hogy tisztázza, valójában mekkora költségvetéssel tervezik megvalósítani a produkciót, milyen alapokból finanszírozták a hazai filmtámogatások sokszorosát kitevő keretet, milyen feltételekkel kötöttek szerződést az új producerrel, és kik a film külföldi támogatói.

A pénteki sajtóközleményben megválaszolatlan kérdések miatt megkerestük az MMK vezetőit, ám többszöri próbálkozásunk ellenére Tóth Erzsébetet és munkatársait nem sikerült elérni.

Forgatás
Piliscsabán az amerikai dzsippek már felszabadították a koncentrációs tábort, Budapesten a hazaérkezést forgatják, majd két hetes magyar forgatás után a német Halle környékén kerül sor a hazafele út néhány jelenetére.
Gréczy Zsolt a produkció sajtófőnöke szerint a Kertész Imre írta forgatókönyv történetében nem okozott törést a többhónapos kényszerszünet. Pados Gyula operatőr szűrőkkel, a kellékesek műhóval együttesen megoldották a téli jeleneteket.
A brit Daniel Craiget már Hámori András producer szerződtette egy amerikai katona szerepére. Nagy Marcell mellett a további magyar szereplők: Haumann Péter, Bán János, Dimény Áron, Rajhona Ádám, Shell Judit és Máté Gábor.