Cégjogilag is rádióelnök Such György

2006.09.15. 10:27
Bejegyezte a cégbíróság Such György rádióelnököt, akit még júliusban választott meg a kuratórium, azonban két civil delegált megtámadta az eredményt arra hivatkozva, hogy az egyik kurátor nem karikázott, hanem ikszelt a szavazólapon.

A cégbíróság úgy határozott, bejegyzi Such Györgyöt a Magyar Rádió Zrt. elnökeként; a Magyar Rádió cégadataiban már szerepel is Such György a képviseletre jogosultak között mint vezető tisztségviselő. Mint korábban megírtuk, a cégbíróság augusztus 16-án hozott végzésében felfüggesztette Such György bejegyzését, mert két civil delegált megtámadta az elnökválasztás eredményét.

Dühös nem

Gráf Csilla és Pós Péter, a kuratórium két társadalmi delegáltja júliusban fordult a Fővárosi Bírósághoz és az ügyészséghez is amiatt, hogy a július 10-i elnökválasztáson, noha a kurátoroknak a titkos szavazáson karikázással kellett volna véleményt nyilvánítaniuk, egyikük egymást keresztező két vonallal húzta át az igen választ. Gráf úgy vélte, hogy a karikázás helyetti ikszelés "nem annyira egyértelmű", mert az ilyen jelölés "lehet egy dühös nem" is.

Miután már a szavazás on vita robbant ki az ikszelésről, az egyik kurátor nyilvánosan közölte, hogy ő volt az, aki a vitatott módon adta le a szavazatát, és jelezte: az volt a szándéka, hogy a jelölt megválasztása mellett szavazzon. A testület ezt követően szavazással úgy döntött, érvényesnek és támogató voksnak fogadja el azt a vitatott szavazatot. Enélkül nem léphetett volna hivatalba Such György, a kuratórium ugyanis 19:9 arányban szavazta meg az ő elnökségét, azaz épphogy csak megvolt a szükséges kétharmad, így a vitatott szavazatnak döntő szerepe lett.

Gráf Csilla civil delegált a szavazás után azonban azt mondta, hogy mivel az elnökválasztás kétharmados döntés, ezért az azzal kapcsolatos határozatokat is ilyen arányban kell meghozni, ez pedig szerinte nem történt meg, így megtámadta az eredményt.

Nem kötött nagy összegű szerződéseket

"Amíg a bejegyzés nem történik meg, a szokásosnál is körültekintőbben szeretnék eljárni" - nyilatkozta akkor Such György. Kijelentette: a hivatalos bejegyzésig nem köt nagyobb összegű külső szerződéseket, ám - mivel a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint megválasztása pillanatától jogosult cégjegyzésre - a napi működéshez szükséges dokumentumokat aláírja.

Nagyobb horderejű, nem gazdasági jellegű határozatai azonban így is voltak: kitiltotta például a jegyzeteket a rádióból (így például többé nem hangozhat el Lovas István véleménye a Vasárnapi Újságban, illetve személyi jellegű döntéseket is hozott.

Nem hosszabbította meg Perjés Klára, a Kossuth rádió adófőszerkesztője, Morvai Katalin kommunikációs vezető és Moldován Katalin, a közszolgálati médium által kiadott műsorújság főszerkesztőjének megbízatását. Mint mondta, a Kossuthnál "valószínűleg" a helyettesek közül kér fel valakit átmeneti vezetőnek. A Bartók adófőszerkesztője, Alföldy-Boruss István vezetői megbízatását visszavonásig meghosszabbította.