Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Ötmilliós bírság a Szépművészetinek

2006.05.29. 15:45
A Közbeszerzési Döntőbizottság ötmillió forint bírságot szabott ki a Szépművészeti Múzeumra, amiért az a homlokzatfelújítás bizonyos munkáira jogszerűtlenül írt ki hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzést.

A Szépművészeti Múzeumot ötmillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság az épület homlokzatának felújításakor elkövetett szabálytalanság miatt.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent határozat szerint a múlt év májusában írt ki nyílt közbeszerzési eljárást a múzeum a Dózsa György úti épület homlokzatának műemléki helyreállítására. Az ajánlatok nettó 377-530 millió forint között szórtak. A nyertesnek hirdetett Baucont Zrt. úgy adott nettó 387 milliós ajánlatot (az övé volt a második legkedvezőbb ajánlat), hogy a költségvetés beárazásával kijött 496 millió forintból 109 milliót elengedett referencia-árengedmény címen.

Gipszszobrok és oroszlánfejek

Június végén meg is kötötték a szerződést, majd ezt követően a nyertes cég nettó 70 millió forint összegben műszaki észrevételeket tett. A múzeumnak ugyanis nem volt pénze arra, hogy autódarus emelőkosaras diagnosztikát végezzen a homlokzaton, az ott elhelyezett tárgyakat távcsővel vizsgálták meg.

Az állványzat elkészültekor derült ki, hogy a homlokzaton lévő gipszszobrokat, horganyöntvény oroszlánfejeket és egyéb dolgokat is restaurálni kell. Ezekre a munkákra a Szépművészeti Múzeum újabb - de már hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos - közbeszerzési eljárást hirdetett, amelyre a korábbi nyertest hívta meg. A Baucont 105 milliós ajánlatot tett, ami a tárgyaláson 100 millióra sikerült lefaragni.

Több feltétel

A Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke azonban jogorvoslatot kezdeményezett az ügyben. (Minden hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást be kell jelenteni a döntőbizottság elnökének, hogy megvizsgálhassa azok jogszerűségét.) A döntőbizottság határozata szerint miután nem volt kutatási dokumentációja a homlokzatnak, az előre nem látható ok kizárt, így nem volt indokolt a tárgyalásos eljárás.

A törvény szerint több feltételnek kell együtt lennie ahhoz, hogy ilyen, nem nyílt eljárás indulhasson. Ezek a következők: előre nem látható okból kell felmerülnie a beszerzési igénynek; az eredeti szerződés teljesítéséhez kell az új beszerzés; a két szerződés gazdasági okokból nem választható szét, vagy ha szétválasztható, akkor is feltétlenül szükséges a teljesítéshez. Ha csak egy feltétel is hiányzik, már nem jogszerű a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás.

Miután egy feltétel hiánya is kizárja a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást, a többi feltételt már nem is vizsgálta a döntőbizottság. A jogsértés megállapítása mellett ötmillió forint bírságot is kiszabott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.