Káosz a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

2006.03.07. 09:11
Székely Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora továbbra sem nyilatkozik arról, hogy miért mondott le, de március 1-jei levelében azt írta az intézmény fenntartójának: az Oktatási Minisztérium megsértette az egyetem autonómiáját.

Az egyetemi tanácsot felváltó szenátus megválasztása után a múlt héten lemondott Székely Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. De hogy mi történt az intézményben, arról senki sem akar nyilatkozni - írja a Népszabadság.

Sejtések vannak

A képzés nem állt le. Székely vállalta, hogy míg utódját vagy a megbízott rektort ki nem nevezik, folytatja munkáját. A napilap viszont úgy értesült, hogy elég nehéz lesz új rektort találni.

Az oktatási tárca megsértette a Színház- és Filmművészeti Egyetem intézményi autonómiáját - ezzel indokolta lemondását a miniszternek Székely. A tárca felsőoktatási helyettes államtitkára, Mang Béla - aki kedden konzultál az egyetemi vezetővel - azt mondja: nem tud ilyen esetről. Sejtései persze vannak: szerinte a magántőkéből tervezett beruházásokkal kapcsolatos tárgyalások állhatnak a háttérben.

A minisztérium tervei szerint a művészeti egyetemeket a Nemzeti Színház mellé, egy közös komplexumba költöztetnék. Szó van az Ódry Színpad felújításáról, új filmes stúdió kialakításáról és foghíjtelek beépítéséről. Mang Béla azonban úgy véli, az egyetem vezetősége meglehetősen passzív volt a magántőkéből tervezett kezdeményezésekkel szemben, és nem teljesítette a határidőket.

"A rektor úgy látta, a minisztérium indokolatlanul rövid határidőket szab. Egy beruházás azonban nem tud másképp elindulni." Mang azt mondja: ha Székely a konzultáció után is fönntartja lemondási szándékát, akkor azt továbbítják az államfőnek, és a szenátusnál kezdeményezik az új rektori pályázat kiírását.

Találgatások

Székely távozásának hátterében egyesek szerint az áll, hogy az egyetemnek is át kell állnia a bolognai rendszerre. Kifogásolják, hogy a négyéves képzést egy évvel bővíteni kell, de az egyetemen ezt cáfolták. Támogatják az ötéves képzést, a színész szakra az osztatlan öt évet kérték és ezt a fenntartó engedélyezte. A probléma inkább abból fakad, hogy az elvárásokkal ellentétben a művészképzésben lehetetlenség öt évre előre megmondani, melyik tantárgyat ki, mikor tanítja, és mi lesz a tananyag.

Emlegetik még a színház és a film tanszak között egyre mérgesedő kapcsolatot. Van, aki azt állítja, kevesebb figyelmet és pénzt kapnak a filmesek, pedig ők érik el a legnagyobb sikereket. Mások úgy vélik, szó sincs erről, a pénz elosztása hallgatóarányos. Szóba került az is, hogy az egyetem filmműtermét vissza kellett adni az egyháznak, és az újabb felépítése még nem kezdődhetett meg.