Óbuda hirtelen megfúrja a Szigetet

2008.06.11. 11:13
Az óbudai önkormányzat szerint a budai rakpart lezárása után annyi autó árasztaná el a kerületet, hogy inkább nem engedélyezik az amúgy is jelentős forgalomnövekedéssel járó Sziget nagyobb építményeit. Nem lesz Nagyszínpad, nagyobb sátrak és semmi, amiben kétszáz embernél több férne el?

Az óbudai önkormányzat kilátásba helyezte, hogy nem ad engedélyt az engedélyköteles építményekre az idei Sziget fesztiválon, mert a rakpart lezárása miatt a kerületre zúdul a rendezvény teljes forgalma. Az Index információi szerint az engedélyköteles építmények közé tartoznak a nagyobb, kétszáz főnél több embert befogadó sátrak, pavilonok, és természetesen a Nagyszínpad is. A lépés a fesztivál teljes ellehetetlenítését jelentené. A kerület álláspontja szerint már többször jelezték a fővárosnak, hogy alakítsanak ki parkolókat a környéken a Sziget idejére, de a főváros nem tett semmit. A rakpart lezárása szerintük az utolsó csepp volt a pohárban.

Az Index megkeresésére a Fővárosi Önkormányzat sajtóosztálya elmondta, hogy az óbudaiak felvetése számukra is új, ezért még nem tudják megmondani, hogy ez csupán „zsarolás", vagy a probléma minden fél számára kedvezőe megoldását akarja-e Óbuda is. A rakpartot azonban biztosan lezárják, mondták, ennek pontos részleteiről hivatalos honlapjukon szolgálnak majd további információkkal.

Kérdésünkre Gerendai Károly, a Szigetet szervező cég egyik tulajdonosa csak annyit mondott, hogy tudtak az óbudai önkormányzat félelmeiről, de nem értik az ultimátumot, hiszen éppen holnap egyeztetett volna a főváros, a kerület, a fesztivál szerevezője és az útfelújítás kivitelezője az esetleges megoldási lehetőségekről.

"Ha nem találunk megoldást, a rakpart lezárása tényleg ellehetetlenítheti a Szigetet, és óriási dugókat okozhat a kerületben" - ismerte el ugyanakkor Gerendai.

Az ügyben délben tartott sajtótájékoztatót az óbudai önkormányzat a Hajógyári-sziget K-hídjánál.

"Nem érdekünk a Sziget ellehetetlenítése, de mindenképpen megoldást kell találnunk erre a problémára" - jelentette ki Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, aki szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha a rakpart felújítását három héttel elhalasztanák. Ha augusztus 21-én kezdődnének a munkálatok, akkor az augusztus 20-ai tűzijáték miatt megnövekedett forgalom sem jelentene akkora problémát.

Pest is szorongatja

A Szigetet nemcsak a budai, de a pesti oldal is fenyegeti, ugyanis még akár évekig elhúzódhat az a birtokháborítási per, amit a rendezvény okozta zajártalom miatt az újpesti önkormányzat indított a Sziget ellen. A Sziget a IV kerület által beadott birtokháborítási perre reagálva ugyan elhatározta, hogy idén a Hammer World Színpad is tizenegykor zár, ahogy a Nagyszínpad, ellenben nem teljesítették azt a kérést, hogy a zajártalom miatt este tíz és reggel hat között semmilyen zenés- és műsoros program ne legyen a Szigeten. Ez a szervezők szerint ugyanis a fesztivál végét jelentené, így az újpesti önkormányzat és a Sziget szervezőinek vitájában a bíróságnak kell majd döntenie. A per mellékszálaként a Sziget szervezői a múlt héten feljelentést tettek hamis tanúzás miatt, mivel szerintük a tárgyaláson meghallgatott tanúk egy részét az önkormányzat nem megengedhető módszerekkel befolyásolta.

A Sziget ellehetetlenítése azért érintené nagyon érzékenyen a tulajdonosokat, mert egy tavaly aláírt szerződés értelmében, az Econet-csoport tulajdonában álló Est Media Group Kft. csak akkor vásárolja fel teljesen (körülbelül 5 milliárd forintért) a Szigetet szervező céget, ha az nyereséges lesz az elkövetkező években, és a rendezvényt nem lehet megtartani, akkor a már kifizetett körülbelül 1,3 milliárd forintot is vissza kell fizetniük a tulajdonosoknak, Gerendai Károlynak és Takács Gábornak.