Hajnalka
0 °C
14 °C

Újra Szinetár Miklós az Operaház igazgatója

2002.12.12. 17:58
A tizenkét tagú bírálóbizottság javaslatára a kulturális miniszter Szinetár Miklóst nevezte ki az Operaház intendáns-főigazgatójává.
A Görgey Gábor által felkért bizottság 10:2 arányú titkos szavazás alapján javasolta a négy jelentkező közül Szinetárt. A kulturális tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Színház igazgatói pályáztatásához hasonlóan most is kötelező érvényűnek tartja a javasolt jelölt személyét, így január 1-től négy évig Szinetár Miklós állhat a Magyar Állami Operaház élén.

Szinetár Miklós
Mint korábban megírtuk, az intendáns-főigazgatói posztra meghirdetett pályázatra négy pályamű érkezett. A négy pályázó közül Marton Éva operaénekes, Dékány Endre karmester és Szinetár Miklós jelenlegi megbízott főigazgató járultak hozzá nevük nyilvánosságra hozásához.

A bizottság döntésének indoklásában kiemelte Szinetár utódképzéssel kapcsolatos elképzeléseit. A szakmai szervezetek delegáltjai mellett a grémium tagja volt többek között Kincses Veronika Kossuth-díjas operaénekes és Seregi László Kossuth-díjas koreográfus is.

Az idén 70 éves Szinetár nem először vezeti az Operaházat. Először 1996-ban nevezték ki az állami intézmény élére, idén nyáron pedig azután lett megbízott főigazgató, hogy Görgey Gábor júniusban alkalmatlanságra hivatkozva visszavonta Locsmándi Miklós kinevezését.

Szinetár Miklós 1953-ban végzett a Színház- és Filmművéveszeti Főiskolán. Rendezett az Operettszínhzázban, a Petőfi Színházban és a Magyar Televízióban. Számos elismerésben részesült: 1967-ben Jászai Mari-, 1970-ben Kossuth-, 1974-ben Balázs Béla-díjat kapott, televíziós rendezéseit külföldön is jutalmazták.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.