Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Rossz minőségű szótárak lepték el a bevásárlóközpontokat

2003.04.26. 19:23
Értéktelen fércművek és kalózkiadások lepték el a szótárak és szakkönyvek piacát, elsősorban a külföldi kézben lévő nagy áruházláncokat, hívták fel a figyelmet az Akadémiai Kiadó által a X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szombaton rendezett konferencia résztvevői.
A dilettantizmus diadala, avagy a szótár- és szakkönyvkiadás jelene és jövője címmel tartott szakmai eszmecserén Bucsi Szabó Zsolt, a kiadó igazgatója úgy fogalmazott, a fő támadási pont a felkészületlen vásárló, és a gyors, könnyű profitot remélő kiadók a könyvkereskedelem gyenge láncszemeit tudják bevenni.

Az Akadémiai Kiadó háttéranyaga szerint a fogyasztóvédelmi hatóságok semmit sem tesznek azért, hogy a vásárlókat megóvják a használhatatlan nyomtatványoktól, miközben értéktelen művek tucatjait dobják piacra: teljesen elavult szótárak reprintjeit, vagy kissé javított változatait.

Krumpli, szótár, paradicsom

A kiadó évek óta próbálja felhívni a figyelmet a hamis kiadványokra, a választék mégis egyre bővül, "az utóbbi időben ellepték a gagyik a bevásárlóközpontokat, a paradicsom és burgonya mellett kilóra lehet vásárolni őket", kihasználva a nagy de fizetőképtelen keresletet.

A kiadó szerint ez nemcsak fogyasztóvédelmi, hanem nyelvvédelmi kérdés is, tehát közügyről van szó. Megoldást a vitát vezető Gazda István tudománytörténész szerint csak az hozhat, ha a miniszteriális szervek segítenek az iskoláknak ajánlásokat adni a nívós szótárakra.

Keresd a szerzőt, a szerkesztőt

A háttéranyag szerint 1990 előtt a szótárak és szakkönyvek csak szigorú lektori véleményezés után jelenhettek meg. A rendszerváltozás megszüntette a miniszteriális koordinációt. Ez a politikai művek esetében helyes döntés volt, a szótárak és szakkönyvek terén viszont az értékes, szakmailag többször is ellenőrzött kiadványok mellett nagyszámú értéktelen kiadvány jelent meg a piacon.

Bánréti Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének igazgatóhelyettese szerint mindazonáltal létezik néhány szempont, amivel "meg lehet szagolni", hogy jó könyvről van-e szó. A szerző és szerkesztő nélküli, kaotikus tartalmú értelmező szótárakat, pl., nem szabad megvenni.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.