Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Lovasi: Vége az Aczél-korszaknak

2005.06.03. 15:59
Kapcsolódó cikkek (1)
Mostantól százmilliókkal támogatja az állam a könnyűzenét, ám nem az előadók zsebébe dugdossák a pénzkötegeket; ehelyett a támogatás nagyobb részét a koncerteknek helyet adó klubok kapják, de jut pénz a Könnyűzenei Exportiroda felállítására is. Mindennek Gyurcsány Ferenc és Bozóki András, illetve a bejelentésen megjelent ifjúsági idolok is igen-igen örültek, Lovasi András szerint most ért véget az aczéli korszak.

Oldott, fiatalos hangulatú sajtótájékoztatón - melyen tényleg csak azért nem lehetett dobozos sörök szisszenését hallani, mert a Parlament Munkácsy termében tartották, a gigantikus Honfoglaláson feszítő Árpád vezér hivataloskodó tekintete előtt - jelentette be Gyurcsány Ferenc és Bozóki András, hogy mostantól más világ lesz, a kormányzat ugyanis hajlandó tudomást venni arról, hogy a könnyűzene is a kortárs kultúra része, és mint ilyen, ugyanúgy támogatást érdemel, mint bármely más művészeti ág.

A bejelentést konszolidált ruházatban felvonuló szakmai elit, úgymint Lovasi András, Bródy János, Czutor Zoltán, Hajós András, Póka Egon, Pierrot, a Heaven Street Seven zenekar és mások üdítő jelenlétében történt meg, illetve meglepetésszerűen beleütköztünk Iti első generációs valóságshow-sztárba is, aki most a média oldalán vonult fel megkerülhetetlen testi valójában.

Tűrt

A támogatási program ötlete teljes mértékben alulról, vagyis a zenészektől származott. Volt persze előzménye, a csaknem két évvel ezelőtt született, "Idő van!" című nyílt levél, melyet aláírt például - csak pár nevet említve - a Kispál és a Borz, a Tankcsapda és az Anima Sound System, de Jancsó Miklós és Grunwalsky Ferenc is. A levél első bekezdése így hangzott:

Idő Van!
E levél aláírói úgy gondolják, hogy a magyar könnyűzene (értelmezésünk szerint: pop, rock, folk, dzsessz) mély válságban van. A magyar dalok médiasugárzásának aránya alacsony, a műfaj szinte semmilyen módon nem tudja megmutatni értékeit, sok esetben közérdeklődésre számot tartó zenekarok működésének alapfeltételei sem adottak. Bár az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy a könnyűzene értékteremtő műfaj, és több millió ember érdeklődésére tart számot, mégis: a múltbéli kultúrpolitika folyományaképpen, a rendszerváltás után több mint egy évtizeddel a könnyűzene még mindig nem rendelkezik az őt megillető társadalmi elismertséggel, és ténylegesen még mindig a tűrt kategóriába tartozik. A könnyűzene az egyetlen művészeti ág - szemben például a filmmel, a színházzal vagy az irodalommal -, mely szigorúan és kizárólag piaci alapokon működik, holott, bármely más művészeti ághoz hasonlóan, nem csupán piaci igényeket elégít ki.

Ugyanezzel az idézettel indult az a javaslat, melyet tavaly állítottak össze egy zenészek, jogvédők és szervezők részvételével lezajlott találkozón, Zebegényben. A javaslat a koncerteket szervező és befogadó klubrendszer normatív támogatásáról, a magyar zenészek nemzetközi színtérre való kilépésének elősegítéséről és az amatőr zenészek felkarolásáról szólt. Az első javaslat felvetései többé-kevésbé meg is valósultak a végleges programban, mely a mérsékelten ötletes PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) nevet kapta, logójában külön kiemelve a különös asszociációkat keltő három K betűt.

Hitelprogram, koncerttámogatás

Az NKÖM így azonnali intézkedésként elindít egy hitelprogramot a klubok infrastruktúrájának megújítására. Ebben a kulturális tárca a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül húszmillió forintig, húsz évre kedvezményes hitelt biztosít önkormányzatoknak és vállalkozásoknak ifjúsági klubok és próbatermek kialakítására vagy már működők felújítására, felszerelésére. A hitel kamatait a tárca átvállalja, és az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatoknál a törlesztésben is segítséget nyújt. Ezer főnél kisebb lélekszámú település esetén a törlesztés felét, ezer és kétezer-ötszáz fő között a törlesztés negyedét vállalja át. Ezeket a pályázatokat július 31-ig be kell adni.

"A programmal kapcsolatos, tavaly novemberben kezdődött ötletelési-egyeztetési folyamatnak az Artisjus kezdettől fogva részese volt - mondta Szinger András, a jogvédő egyesület jogásza. - A jogvédő iroda tevékenységénél fogva érintett a klubtámogatási kezdeményezésben, hiszen elvben az összes hazai koncertről tudomása van, amennyiben azok után szerzői jogdíjat szed be majd feloszt a szerzők között. Kézenfekvő volt tehát, hogy a szervezők bevonjanak mindket az együttgondolkodásba, amelynek eredményeképp a klubtámogatási rendszer adminisztrációs feladatainak nagy részét mi felvállaltuk."

"Ez lényegében azt jelenti, hogy a minisztérium csak annak a regisztrált klubnak adja meg a támogatást (azaz az adott időszakban kifizetett gázsi ötven százaléka, de maximum koncertenként százezer forint), amelyről az Artisjus igazolja, hogy valóban teljesíti a kiírásbeli feltételeket (koncertszám, kifizetett és számlával igazolt fellépti díj összege, saját művek aránya stb.). Vállaltuk azt is, hogy a honlapunkon elhelyezzük az NKÖM klubtámogatási pályázati anyagait is, illetve tárgyalások folynak arról, hogy a pankkk.hu weboldal működésének finanszírozásában is részt vegyen az Artisjus" - mondta Szinger András.

A klubok működéséhez is támogatást nyújt a program, amire azok a kizárólag vidéki helyek pályázhatnak, melyek évente legalább tizenkét élőzenei koncertet rendeznek, és ebből legalább kettő amatőr produkció. A támogatás az alkalmanként kifizetett fellépti díjak fele, de legfeljebb százezer forint, és egy klub évente maximum negyven koncertre kérhet támogatást. Olyan koncert nem támogatható, ahol a fellépti díjak összege meghaladja a négyszázezer forintot, ennek az a célja, hogy ne az egyébként is nagyobb gázsival dolgozó, nagyobb közönséget hozó zenekarok fellépéseire fordítódjon a pénz. Az erre szánt keret évi kétszázmillió forint, az egyes összegeket a tárca utólag, negyedévenként folyósítja az Artisjus igazolása alapján (az Artisjus szerepéről és az igazolásról bővebben itt jobbra, a keretben lehet olvasni). Ehhez a kluboknak regisztrálniuk kell a tárcánál.

Élőzenei koncertnek azt tekintik, amin előadó lép fel, legalább felerészt saját szerzeményekkel. Nem támogatják tehát a diszkót, a céges reklámkoncerteket vagy roadshow-kat, illetve a playback és a fél-playback előadásokat. A tárca különben deklaráltan nem akarja támogatni a "gagyit és a kommerszt", ez ellen szolgál valamiféle védelemként a saját szerzeményekre vonatkozó szabály.

Zeneexport

A program harmadik nagy része a Könnyűzenei Export Iroda felállítása, mely a Hungarofest Kht. alatt fog működni négy-öt fővel, és feladata a magyar zenekarok külföldi fellépéseinek segítése lesz. Kapcsolatot tart majd nemzetközi produkciós irodákkal, szervezi a külföldi fellépéseket, megjelenik nemzetközi zenei vásárokon és promóciós anyagokat gyárt. Az iroda működése szeptemberben indul, éves költségvetése hetvenötmillió forint lesz.

#alt# Gyorssegélyként a Nemzeti Kulturális Alapprogram létrehozta a Könnyűzenei Ideiglenes Kollégiumot, ami pályázatokon még idén kioszt összesen huszonhatmillió forintot külföldi koncertek támogatására és amatőr zenekaroknak lemezkiadásra. Az NKÖM és az ORTT a közszolgálati műsorkészítési pályázatokon belül csaknem hetvennégymilliót fordít arra, hogy a magyar könnyűzene hangsúlyosabban legyen jelen az elektronikus médiában. Az NKÖM ezen kívül a zenei kiadványok áfáját is csökkenteni akarja, rendezni szeretné az utcai zenélés státuszát és az oktatási minisztériummal közösen be szeretné vezetni a könnyűzenét a zeneoktatásba.

A sajtótájékoztató után Lovasi Andrást kérdeztük meg, részt vett-e véletlenül KKK-s név és logó kiötlésében, de közölte, hogy ez a része a dolognak őt egyáltalán nem érdekli, de végülis a KKK elég jó asszociáció a TTT-re, a tiltás-tűrés-támogatás egykori hármasára. Hiszen "ez az első olyan gesztusa hivatalosan bármilyen magyar kormányzatnak, amelyik azt mondja, hogy a kultúra része a könnyűzene, gyakorlatilag ez az aczéli korszak vége a számunkra" - mondta ki a zenész a felszabadító szavakat.

Lovasi András: Harminc-negyven-ötven olyan zenekar van, akik most meg fognak tudni indulni. A Mystery Gangtől kezdve a Heaven Street Sevenig, akik három-négyszáz embert hoznak, de nem annyit, hogy rentábilis legyen a dolog. Nekem ez volt a legfontosabb, és ez nagyjából megvan.

Index: A pestiek nem fognak hőbörögni?

Lovasi András: Pesten van klubélet. Ami Pesten ugyanúgy fontos lenne, az az amatőr zenekarok támogatása, ami most itt kimaradt. Valamilyen módon különben a rendszert törvényileg kellene szabályozni, hogy a támogatások automatizmussá váljanak. Én attól félek, hogy ha ez most itt beindul, akkor ez is kommunista vívmány lesz, és ha tavasszal a Fidesz győz, akkor kidobják a kukába, úgy, ahogy van.

Index: De addig ki se fog derülni, hogy működik-e a rendszer vagy sem.

Lovasi András: Hát igen. De annyi ki fog derülni, hogy elég-e a pénz, mert igazából ez annyira kevés, ez egy vidéki színház éves költségvetése, és ha belegondolsz, több ezer rendezvényre oszlik el.

Index: Klubokkal beszéltél már erről, örülnek neki?

Lovasi András: Minden pénznek örülnek, persze. Hát nyilván magyarok vagyunk, élelmesek is vagyunk, biztos meg fognak szaporodni hirtelen a pont kétszázezer forintos gázsik, de ez ilyen.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!