Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Nem engedi melegsátor felállítását a Szigeten az óbudai polgármester

2001.07.10. 16:21
Nem engedélyezi melegsátor felállítását Tarlós István, óbudai polgármester az idei Pepsi Szigeten. A III. kerület vezetője a keddi egyeztetést követően írásos megállapodásban rögzítette, hogy a Szigeten nem szerveznek olyan helyszínt, ahol homoszexuális felvilágosító program is lesz. Tarlós az Indexnek nyilatkozva kijelentette: intézkedése ellenére semmi kifogása nincs az ellen, hogy "a homoszexuálisok a saját géntérképüknek megfelelően éljenek".
Kisebb botrány pattant ki azt követően, hogy egy meleg érdekvédelmi egyesület a napokban engedélyezésre nyújtotta be az idei Szigetre tervezett programját a III. kerületi önkormányzathoz. Tarlós István, óbudai polgármester a tervezetre reagálva több médiumnak is kijelentette, hogy nem engedélyezi melegsátor felállítását az idei Pepsi Szigeten.

A konfliktus tisztázására Tarlós kedd délután tárgyalt Gerendai Károllyal, a Sziget ügyvezetőjével, aki tájékoztatta a programokról a polgármestert. A szervezők írásban is megerősítették, hogy a Szigeten nem terveznek olyan helyszínt, ahol homoszexuális felvilágosító programok is lesznek. A félreértést kiváltó új helyszín ezzel szemben kizárólag kulturális programokat, előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket kínál - tájékoztatta lapunkat a Sziget Kulturális Szervezőiroda.

A megállapodás szövege
Az Óbudai polgármester kezdeményezésére alulírottak a következőben állapodnak meg:

Az évek óta sikeres Pepsi Szigeten a fiatalkorúak védelmében, de a másként gondolkozók biztonságának érdekében is, semmi néven rendezett homoszexuális jellegű felvilágosító vagy egyéb címen folytatott műsorok nem lesznek. Az elnevezés e tekintetben közömbös. A lényeg, hogy a Diáksziget az legyen, ami. Zenés, kulturális fesztivál. Jelen megállapodás az érvényben lévő szerződés melléklet képezi!

Komáromi Endre
ezredes, BRFK

Dr. Simon Tamás
ezredes, Óbuda-Békásmegyer rendőrkapitányság

Gerendai Károly
Sziget Kft. ügyvezető

Müller Péter (Sziámi)
Sziget Kft.

Tarlós István
Óbuda-Békásmegyer polgármestere

- Évek óta jó munkakapcsolat van köztem Gerendai és Müller között, idén is megoldunk minden problémát - nyilatkozta Tarlós az Indexnek. - Az írásos megállapodást nem csak a fiatalkorúak védelmében, hanem a homoszexuálisok biztonságáért is született - tette hozzá. Tarlós szerint rendeletével nem diszkriminálja a melegeket, sőt - mint kifejtette - semmi kifogása nincs az ellen, hogy "a homoszexuálisok a saját géntérképüknek megfelelően éljenek".

Meleg programok egyébként évek óta - incidensek nélkül - szerepelnek a Sziget programjában. A civil szervezetek utcájában rendszeresen rendeznek programot más társadalmi egyesületekkel együtt, így tervezték ezt az idei évben is.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!