Tiltakozási hullám Sziget-ügyben

2001.07.12. 13:20
Tovább gyűrűzik a botrány a kedden aláírt megállapodás körül, melynek értelmében a Pepsi Sziget szervezői az óbudai polgármester előtt vállalták, hogy semmilyen homoszexuális jellegű felvilágosító program nem szerepelhet hivatalosan az augusztusi rendezvény műsorán. A Habeas Corpus szervezet képviselője csütörtökön hivatali visszaélés miatt feljelentette az óbudai polgármestert. Neves hazai zenészek nyilatkozatban fejezték ki tiltakozásukat a diszkrimináció ellen, a meleg civil szervezetek demonstrációval tiltakoznak a polgármester és a Sziget irodája előtt. Egy alkotmányjogász szerint a döntés sérti az alkotmányt.
Tarlós István
Nem járul hozzá a homoszexuális felvilágosító programokat is tervező Szivárványsátor felállításához Tarlós István - derül ki abból a levélből, melyet a III. kerületi független polgármester írt július 3-án a Sziget szervezőinek. "Sajnos nem tilthatom meg, hogy homoszexuálisok látogassák a Sziget rendezvényét, mert az valóban diszkrimináció lenne" - írja Tarlós a levélben.

A polgármesterrel folytatott egyeztető tárgyalások után a fesztivál tulajdonosai, Müller Péter és Gerendai Károly, aláírtak egy nyilatkozatot, amely szerint a Szigeten nem lesznek "homoszexuális felvilágosító programok".

A Szivárványsátor nevű programhelyszín műsora azonban nem változott, a melegek jogaival, társadalmi beilleszkedésükkel, illetve a vonatkozó európai uniós jogszabályokról szóló előadásokat megtartják a Szigeten, ezek egyikére sem mondta a polgármester, hogy nem engedélyezi. (Mellesleg érdekes szituáció volna, ha az óbudai polgármester betiltana egy programhelyszínt, amelynek fővédnöke és egyik előadója Michael Lake, az Európai Unió magyarországi nagykövete.)

Tehát Tarlós úgy tiltott be valamit, hogy nem tiltott be semmit. A Sziget tulajdonosai viszont azzal a trükkel, amellyel a III. kerületi polgámestert akarták leszerelni, saját magukat hozták kínos helyzetbe. Azért írták alá a papírt, amely szerint a Szigeten nem lesznek "homoszexuuális felvilágosító programok", mert az eredeti műsortervben sem voltak ilyenek. Arról szó sem volt, hogy a meleg szervezetek programhelyszíneit, sátrait betiltották vagy korlátozták volna.

A polgármester érdekes, akár homofóbnak is nevezhető nyilatkozatai, illetve az emlegetett nyilatkozat nyilvánosságra kerülése után elindult tiltakozási hullám már megállíthatatlan. A Sziget multikultis-toleráns imidzsét kikezdheti a Tarlós által keltett botrány.

Halmai: Magyarországon tilos a diszkrimináció

A Tarlós István által írt múlt heti levél (nagyítható)
- Az alkotmányt sértené meg Tarlós István azzal, ha kitiltaná a melegeket a Diákszigetről - véli Halmai Gábor alkotmányjogász. A jogszabály ugyanis kimondja, hogy Magyarországon tilos a diszkrimináció, s a szexuális orientáció miatt senkit nem lehet hátrányosan megkülönböztetni. Így a melegeknek joguk van ahhoz, hogy ne csak egyenként, hanem csoportosan is jelen legyenek a rendezvényen, s ha a szervezőkkel megegyeznek, akkor külön sátorban felvilágosító műsorokat tartsanak.

- Felháborító döntés - kommentálta a történteket Mocsonaki László, a Háttér Baráti Társaság a Melegekért szóvivője, akik más szervezetek mellett szintén készültek a Szigetre. Ők, a HBTM - Meleg Jogsegély Szolgálat, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért és Habeas Corpus Munkacsoport már korábban is közösen szerveztek programokat a Civil Szervezetek utcájában, jövő hétfőn viszont demonstrációval tiltakoznak az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Polgármesteri Hivatala és a Sziget Kft. irodája előtt.

Tiltakozó Sziget-fellépők

Az idei Sziget irodalmi sátrának egyik fellépője, Eörsi István szerint az aláírók helytelenül jártak el, amikor alapvető emberi jogok sérelmébe egyeztek bele. - Mivel a Szigeten Ginsbergről terveztem beszélni, így a téma adja magát - részletezte az író programját kérdésünkre reagálva.

Nem veszek részt olyan rendezvényen (sem zenészként, sem csaposként, sem közönségként), amely politikai nyomásra egy ártalmatlan kisebbséget nyilvánosan megaláz és kizár - kommentálta a történteket Dj Shuriken, aki az eredeti tervek szerint a Tilos sátorban lépett volna fel.

Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője az Indexnek elmondta, hogy a fellépés lemondásának nem látja értelmét. - Ha a koncerten megjelent pár ezer fiatalnak elmondjuk, mi a véleményünk, azzal többet segítünk, mint ha lemondanánk a koncertünket. Prieger egy rövid tiltakozó nyilatkozatot is eljuttatott a szerkesztőségünkbe, melyhez többek között már Palotai Zsolt, Lovasi András (Kispál és a Borz), Lukács László (Tankcsapda), Czutor Zoltán (Nyers) és az Animal Cannibals is csatlakozott.

Feljelentették a polgármestert

Hivatali visszaélés miatt csütörtökön feljelentést tett Juhász Géza, a Habeaus Corpus Munkacsoport vezetője a III. kerületi polgármester ellen. Állítása szerint Tarlós István önkényesen, pusztán a homoszexualitással kapcsolatos programok betiltásának vágyától vezéreltetve fenyegethette meg a Sziget Kft.-t. Juhász feljelentését azért a Fővárosi Főügyészségnél tette, mert a szervezőkkel született megállapodást a III. kerületi rendőrkapitányság vezetője is aláírta.

A Pepsi kimarad a vitából
A Pepsi Sziget állandó fellépője, aki már a kezdetek kezdete óta szórakoztatja a közönséget, Lovasi Andás, a Kispál és a Borz énekese szerint a meleg szervezetek kirekesztése csupán Tarlós Istvánnak kedvezhet, aki kampányfogásra használja az idei vitát. Úgy véli: a jövő évi választások előtt a III. kerületi polgármesternek jól jön a nyilvánosság, a politikusnak az a legfontosabb, hogy beszéljenek róla az emberek. Azt azonban kifejezetten sajnálja, hogy Tarlós ötletével egyetértenek a Sziget szervezői, s felzárkóznak mögé. A Sziget rendezőinek azt javasolja az énekes, hogy legközelebb előre találjanak ki valami olyan programot, amelyet úgysem akarnak megvalósítani. Az abszurd ötletre úgyis lecsap Tarlós István, s legalább azzal foglalkozik majd, nem marad ideje és energiája másra. Lovasi szerint legjobb lenne, ha jövőre fényt mérnének a Szigeten.

Nem kíván a vitába beszállni a rendezvény névadó főtámogatója, a Pepsi-Cola. Barta Zsolt a cég pr-menedzsere az Indexnek határozottan állította: a szervezés nem az ő feladatuk, így a programok összeállításában Pepsi nem vállal közvetlen szerepet. A fesztivál többéves múltja alapján bizonyosak abban, hogy a rendezvény egyik programja sem sérti senkinek a személyiségi jogait, így a vallási, nemi hovatartozásáról vallott nézeteit és meggyőződését. Ezenkívül nem veszélyezteti a fiatalkorúak személyiségfejlődését és a másként gondolkodók biztonságát sem.