Bojkottra készülnek a meleg szervezetek

2001.07.13. 12:52
Nemzetközi bojkottot kezdeményeznek a hazai civil meleg szervezetek, amennyiben a Sziget Kft. július 22-ig nem bontja fel az óbudai polgármesterrel kötött szerződéskiegészítést - derült ki az érintett egyesületek által rendezett pénteki nemzetközi sajtótájékoztatón Budapesten. A Sziget Kft. közleményben kért elnézést a megállapodás által teremtett "félreérthető helyzetért", ám a sajtótájékoztatón jelenlévő Gerendai Károly, Sziget-ügyvezető nem tett ígéretet a szerződés felbontására.
A meleg szervezetek képviselői
Nemzetközi sajtótájékoztatót hívott össze több meleg civil szervezet a napokban kirobbant botránnyal kapcsolatban. Mint írtuk, Tarlós István III. kerületi polgármesterrel folytatott egyeztető tárgyalások után a Sziget tulajdonosai, Müller Péter és Gerendai Károly és két rendőrezredes aláírtak egy nyilatkozatot, amely szerint a rendezvényen nem lesznek "homoszexuális felvilágosító programok".

"Követeljük, hogy a Sziget szervezői mondják fel az óbudai polgármesterrel kötött megállapodást, és kérjenek bocsánatot a szexuális kisebbségektől! Amennyiben ez július 22-ig nem történik meg, úgy kérjük a Pepsi Sziget támogatóit és fellépőit, hogy álljanak el a rendezvény támogatásától és a Szigeten való megjelenéstől!" - fogalmazta meg Kárpáti József ügyvéd a Háttér Baráti Társaság a Melegekért, a Mások szerkesztősége, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Dél-Alföld Meleg Kör, a Vándormások, a Habeas Corpus Munkacsoport, az Öt Kenyér Keresztény Közösség a Homoszexuálisokért, a Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság civil szervezetek álláspontját.

Szájer reagált a Habeas Corpus levelére
- Magyarország jogállam, ahol mindenki számára biztosított az egyesülési, a gyülekezési és a szólásszabadság mindaddig, amíg ez mások alapvető jogait nem sérti. Jogsérelem esetén a szükséges jogi eszközök minden magyar állampolgár számára rendelkezésre állnak - olvasható abban az MTI-hez eljuttatott írásos nyilatkozatban, amelyben Szájer József fideszes parlamenti frakcióvezető reagált pénteken a Habeas Corpus Munkacsoport csütörtöki nyílt levelére.

A munkacsoport arra kérte Szájer Józsefet, hogy a Fidesz nevében bátorítsa a Sziget Kft. vezetőit: mondják fel a Tarlós István III. kerületi polgármesterrel kötött "szégyenteljes megállapodást".

A képviselő közli, hogy pártja mindig is fontosnak tartotta a polgári szabadságjogok biztosítását megkülönböztetés nélkül minden polgár számára. - A konkrét megkereséssel kapcsolatban azonban frakciónk nem alakított ki álláspontot, hiszen az Országgyűlés jelenleg nyári szünetet tart - írja Szájer József. A képviselőcsoportnak vagy a Fidesznek, mint pártnak a vitatott ügyben nincs hatásköre.

- A kerület polgármestere nem tagja sem a frakciónak, sem a Fidesznek. Az önkormányzat és a kft. között létrejött szerződés magánjogi megállapodás. Azt kívánom, hogy a Sziget idén is sikeres legyen - zárul a frakcióvezető nyilatkozata.

(MTI)

Gerendai nem bontja fel a szerződést

A sajtótájékozatón megjelent Gerendai Károly is, akivel a meleg egyesületek csütörtök este is tárgyaltak. A Sziget ügyvezetője sajnálkozását fejezte ki, amiért a szerződéskiegészítés aláírásával félreérthető helyzetet teremtettek, ugyanakkor nem tett ígéretet arra, hogy az óbudai polgármesterrel kötött megállapodást felbontják. Arra a kérdésre, hogy miért nem lépnek fel jogi eszközzel a polgármester ellen, Gerendai azt válaszolta, hogy egy most elindított jogi procedúrának semmi esélye nem lenne, hogy a Sziget idejére érvénybe lépjen.

A külföldi zenekarokat is értesítik

Gerendai Károly
Az ügyvezető felolvasta a Sziget hivatalos közleményét
Antal Dániel, mint magánszemély a heteroszexuális többség nevében állt ki a melegek megkülönböztetése ellen. Antal bejelentette, hogy a történtekről értesíteni fogja a Szigeten fellépő külföldi zenekarokat, amennyiben a megadott időpontig nem történik változás. Az idei fellépők között egyébként több olyan zenekar is szerepel, melynek tagjai nyíltan kiállnak a szexuális kisebbségek mellett, illetve vállalják homoszexualitásukat. A hazai fellépők már szerdán közleményben tiltakoztak a dokumentum tartalma ellen. A diszkriminatív intézkedés elleni íráshoz csatlakozott többek között az Anima Sound System, a Tankcsapda, a Kispál és a Borz, Sub Bass Monster és a Pa Dö-Dö.

Eörsi támogatásáról biztosította a demonstrációt

A szervezetek ismét megerősítették, hogy hétfőn az óbudai polgármester és a Sziget Kft. irodája előtt is demonstrálni fognak. Eörsi Mátyás, SZDSZ-es képviselő a sajtótájékoztatón felszólította pártjának tagjait, hogy jelenlétükkel támogassák a megmozdulást. Az MSZP közleményben ítélte el a polgármestert, "mert átlépte hatósági intézkedési jogkörét, ... saját politikai ambíciói érdekében az állampolgárok egy részében meglévő tájékozatlanságra, a homoszexualitással kapcsolatos előítéletességre és a legalantasabb indulatokra játszik rá, s ezzel a legsötétebb idők árnyait idézi fel".