A kerületi ügyészség vizsgálja a Tarlós elleni feljelentést

2001.08.08. 19:27
A II-III. kerületi ügyészség vizsgálja a Tarlós István III. kerületi polgármester ellen a Sziget meleg-programjai ügyében tett feljelentést - közölte Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője, miután a Habeas Corpus jogvédő szervezet tiltakozott az ellen, hogy az ügyben a - szerintük elfogult - III. kerületi rendőrség járjon el.
A Tarlós István III. kerületi polgármester ellen a Pepsi Sziget homoszexualitással kapcsolatos programjai ügyében tett feljelentést a területileg illetékes rendőrkapitányság fogja vizsgálni - közölte Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője kedden, majd szerdán az MTI-nek már úgy nyilatkozott, hogy a II-III. kerületi ügyészség fog eljárni az ügyben. A változtatást valószínűleg az váltotta ki, hogy Simon Tamás III. kerületi kapitány kijelentette, hogy amennyiben felszólítanák őket a nyomozásra, elfogultságot jelentenének be, mivel nem nyomoznak saját polgármesterük ellen.

Tarlós Istvánt a Habeas Corpus Munkacsoport elnevezésű jogvédő szervezet jelentette fel hivatali visszaélés bűntettének gyanújával. A szervezet feljelentése szerint az óbudai polgármester önkényesen, pusztán a homoszexualitással kapcsolatos programok betiltásának vágyától vezérelve fenyegethette meg a Pepsi Sziget Fesztivál szervezőit azzal, hogy ha a kifogásolt rendezvényeket megtartják, veszélybe kerül a fesztivál egésze, mi több, a jövő évre vonatkozó szerződések aláírása is.

Az ügyészség hosszasan vizsgálta, melyik szervezeti egysége fogjon hozzá az ügyhöz és közben felmerült annak a lehetősége is, hogy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz kerül a július 12-i feljelentés. A Habeas Corpus nyilatkozatban tiltakozott az ellen, hogy az ügyet a III. kerületi rendőrség vizsgálja ki. A közlemény a helyi hatóságot összeférhetetlennek, és ezért alkalmatlannak találja a vizsgálatra. "Mivel a helyi rendőrkapitányság vezetője is aláírója volt annak a szerződésnek, amellyel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy bűncselekmény (hivatali visszaélés) eredményeként jött létre, nyilvánvaló, hogy a rendőrkapitányság egyetlen munkatársa sem tudna elfogulatlan ítéletet alkotni az ügyben. Ráadásul amennyiben a hivatali visszaélés gyanúja beigazolódik, véleményünk szerint a nyomozás során azt is vizsgálni kell majd, hogy a szerződés többi aláírói közül melyek gyanúsíthatók bűnsegédlettel. Ennek vizsgálatára sem alkalmas a rendőrkapitányság" - fogalmaz a jogvédők tiltakozása.