Magyar információs iroda nyílik Tokióban

2007.06.20. 00:40
A tokiói magyar iroda a japánok bőkezű haozzájárulásával egy húsz négyzetméteres szobában jön létre, a tokiói magyar nagykövetségen.

A magyar-japán együttműködés keretében megvalósuló információs iroda nyitja meg kapuit Tokióban, a magyar nagykövetségen.

Nincs szó magyar kulturális központról, tehát olyan intézetről, mint amilyen a világ sok országában működik, hanem átmeneti megoldásról, hiánypótló intézményről - tette hozzá a külügyi munkatárs.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2004-es tokiói tárgyalásain a japán féllel közös dokumentumban rögzítették, hogy megalakítják a magyar-japán együttműködési fórumot.

Ezt elnevezték Bölcsek Tanácsának, s japán elnöke Jonekura Hiromasza, a világ egyik legnagyobb vegyipari cégének, a Sumitomo Chemicalnak az elnök-vezérigazgatója, míg a tanács magyar vezetője Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke lett.

Mindkettőjük megbízatása három évre szól. Idén októberben tartanak záróülést és számadást a kulturális és tudományos együttműködésről a három év alatt.

A Bölcsek Tanácsa megalakulása után ajánlásokat fogalmazott meg a kulturális kapcsolatok bővítésére, köztük volt a magyar információs iroda megnyitása is, amely meg is valósul a japán fél bőkezű anyagi támogatásával.

A magyarok az irodanyitáshoz annyival járultak hozzá, hogy a tokiói magyar nagykövetség átadott erre a célra egy 20 négyzetméteres helységet, amelyben minikönyvtárat rendeznek be, internetes kapcsolatot biztosítanak.

Ezzel az információszerzés lehetőségét nyújtják Magyarországról, mert a tokiói székhelyű Japán-Magyar Baráti Társaság mintegy kétezer tagja erre igényt is tart - mondta Kanyár Gyöngyi.