Országokat tüntetnek el a szabadgondolkodó térképészek

2005.04.26. 22:06
Visszahívnak a boltokból egy magyar könyvet Azerbajdzsán nagykövetének tiltakozása miatt. Az Iránról szóló könyv térképének sarkán ugyanis véletlenül lemaradt országának neve, Örményországé viszont nemcsak hogy olvasható volt, de a betűk ellenséges területre lógtak át. Alternatív térképészettel a világ körül.
Úgy tűnik nem létezik olyan valós vagy virtuális tér, ami ne lenne alkalmas etnikai konfliktusok kirobbantására. Legalábbis erről tanúskodik az azeri-örmény ellentét miatt a magyar boltokból visszahívandó könyv, amely egyébként nem is a - többek közt népirtásokba bonyolódó - két népről szól. Az Őfelsége Farah Pahlavi: A sah felesége című munka ugyanis Irán utolsó uralkodójának magánéletét taglalja.

A sérelmek felidézésére viszont alkalmat adott, hogy az egyik térképen nem tüntették fel az Iránnal szomszédos Azerbajdzsán nevét, az Örményország felirat viszont azeri területbe gázolt, amit aztán az ország követsége egyértelmű határincidensként értékelt. Az Azerbajdzsáni Köztársaság nagykövetsége felszólította a kiadót, az Ulpius-házat, hogy vonja vissza a boltokból a határsértő könyvet, és jelentessen meg bocsánatkérő hirdetményt a napilapokban.

Határincidens


A könyv címlapja
Az Ulpius-ház igazgatója az Indexnek elmondta, hogy a tavaly márciusban megjelent könyvet franciából fordították, és mivel az eredetiben még Szovjetunióként szerepelt a terület, aktualizálták a térképet. A változtatásokat a tördelő készítette, a végeredményt azonban végül nem ellenőrizte le a szerkesztő. Így történhetett, hogy a térkép szélén lemaradt Azerbajdzsán neve, az Örményország felirat pedig részben már azeri területre lógott át.

A követség három hónappal később, júliusban vette észre a határsértést, de azonnal intézkedett. A nagykövet később személyesen vette fel a kapcsolatot az Ulpiusszal, és ragaszkodott a nyilvános bocsánatkéréshez, amelyet a kiadó az április 26-i Népszabadságban meg is tett. A kiadóvezető "konfliktuskerülőként" a megmaradt példányok visszahívásába is belement, bár hangsúlyozta, a könyvnek semmi köze az azeri-örmény konfliktushoz, egyszerűen emberi mulasztás történt.

Baltás gyilkos

Az azeri-örmény konfliktusnak nem a térképes határincidens az egyetlen magyarországi vetülete. Tavaly novemberben nagy vihart kavart, hogy egy itt tanuló azeri katona éjszaka lefejezte egy örmény iskolatársát a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában. A fiatalembert elfogták, perében azóta sem született ítélet. Annyi biztos, hogy tettének etnikai indítékai voltak, és hogy hazájában időközben nemzeti hős lett.

Alternatív térképészet

A térképészeti hibák egyébként olyannyira nem ismeretlenek a könyvkiadás és a sajtó területén, hogy a térképrajongók internetes oldalakon gyűjtik az alternatív földrajz legsúlyosabb megjelenési formáit. Különösen népszerűek a világ és Amerika közvéleményének formálásában élen járó, nagy amerikai médiumok hibái, hiszen a városi legenda szerint nem egyszer az aktuális elnök is ezekből a forrásokból szerzi információit.


Ennek alapján Németország például jogosan tarthatott egy kiterjedt amerikai inváziótól, miután a CNN-en Irak néven tüntették fel az országot. Szintén a hírtelevízió egy térképe keverte össze Ausztriát és Svájcot, a USA Today pedig Bush útjáról tudósítva Szlovéniát jelölte meg Szlovákia helyeként.

A Siemens egy azóta kijavított oldala komoly határrevíziót villantva fel Magyarországhoz csatolta egész Szlovákiát is.

Waleset pedig nemcsak az EU-ból zárta ki egy hivatalos, uniós kiadvány, hanem egyenesen a tengerbe száműzte a hárommilliós országot. A statisztikai évkönyv borítóját díszítő Európa-térképen ugyanis Wales helyett tengert tüntetett fel a szabadgondolkodó térképész.