Lemondásra szólítják fel a fővajdát

2006.10.30. 16:03
Felháborítónak és szégyenteljesnek nevezte a szombati vajdaavatási ceremóniát az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökhelyettese, Kövesi Vilmos hétfőn. Azonnali lemondásra, illetve bocsánatkérésre szólítja fel Kállai Csaba újszászi vállalkozót.

Kállai Csabát, Újszász Város Cigány Kisebbségi Önkormányzatának elnökét szombaton avatták Magyarország vajdájává a budapesti FTC-kézilabdacsarnokban tartott ceremónián, és a szervezők ugyan arra számítottak, hogy több ezren vesznek részt a ceremónián, végül alig száz ember ment el rá.

"A roma társadalom többsége a televízióból értesült az önjelölt cigányvajdáról, és felháborító, hogy az egész cigányságot akarja képviselni egy önjelölt, a cigányság támogatottságát nem élvező vállalkozó" - jelentette ki az OCÖ elnökhelyettese. Hozzátette: "követeljük, hogy Kállai Csaba azonnal kérjen bocsánatot a magyarországi cigányságtól, mert megalázó és szégyenteljes viselkedésével nevetségessé tette az egész roma társadalmat Európa szemében".


Kállai Csaba az eskütételkor
Kövesi elmondta, hogy bár régi, vajda családból származik "soha nem volt Magyarországnak fővajdája, vagy cigánykirálya, ezután sincs rá szükség". Ez csak a cigány kultúra lejáratását, egyes önjelölt emberek sajtószereplését segíti elő, fűzte hozzá az OCÖ elnökhelyettese. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke úgy fogalmazott: "ez csak egy pótcselekvés azoknak, akik nem tudnak szembesülni az újkori Magyarország valós társadalmi problémáival".

A ceremóniáról való távolmaradás jelzi, hogy a cigányságnak "kisebb gondja is nagyobb annál, mintsem romantikus bohózatokra járjanak". Bihari György "Guba", Komárom-Esztergom megye cigányvajdája kijelentette: szombaton "a lovári cigány hagyomány megcsúfolása történt". Az újszászi építési vállalkozót senki nem választotta meg tavaly "fővajdának", és nem bízták meg a közösség a cigány hagyományának és kultúrájának újjáélesztésével sem.

Valótlannak minősítette azt az állítást is, hogy egy évvel ezelőtt az ország 260 "vénje" választotta volna meg vezetőjüknek Kállai Csabát, mert - mint mondta - ennyi vajda nincs is Magyarországon, és cáfolta azt is, hogy egy ilyen avatás előkészülete 16 évig tartana. A vajda a saját családjainak a vezetője, és egy-egy família ügyes-bajos dolgait intézi a mai társadalom értékeinek megfelelően, és ezeket figyelembe véve alkalmazza a cigány törvényt, vagyis a Romani Kriszt - mondta el Sárközi András "Bandi", a győri vajda.

Hozzátette: kedden sajtótájékoztató keretében szólítják fel az "önjelölt vezetőt", hogy adja vissza nem hivatalos megbízatását. A RomNet Média Alapítvány elnökének véleménye szerint az ilyen jellegű események évtizedekre visszavetik a cigányság megítélését a többségi társadalom szemében.

A vajdaság intézménye úgy mutatja be a romákat mint "egzotikus állatfajt", olyan emberekként, akik rezervátumban élik közösségi életüket, és a szegénység, a kiszolgáltatottság, valamint egy soha el nem fogadott törvényhez, értékrendhez való visszatérést szorgalmaznának - jelentette ki Báder Csaba. Az alapítvány elnöke a legelkeserítőbbnek azt tartja, hogy roma értelmiségiek asszisztáltak a hétvégi "vajdaavatáshoz".