Várhegyi írásban válaszolt Tóth András kérdéseire

2001.07.18. 13:51
Írásban válaszolt Várhegyi Attila, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára Tóth András harmadik kérdés-sorozatára, melyben a szocialista országgyűlési képviselő ismét a 767 milliós Bánk bán-operafilm finanszírozásával kapcsolatos kérdésekre várt választ. Várhegyi szerint a kérdések mögött nem a közvélemény tájékoztatásának igénye, hanem "sajátos politikai érdekérvényesítés" fejeződik ki.
Mint korábban megírtuk, a milleniumi filmkeret 1999 óta szerepel a költségvetésben, az első évben 700 milliót, 2000-ben 1,05 milliárdot, idén pedig 750 milliót fordítva összesen 42 filmes és televíziós produkció támogatására. Az eredetileg 2,5 milliárdos millenniumi filmkeret megnövekedését firtató kérdésre válaszolva Várhegyi leírta, hogy "a keret más költségvetési előirányzatokból visszamaradt pénzösszegek igénybevételével ("maradványkerettel") növekedhetett meg 447,1 millió forinttal".

Az ellenzéki képviselő azon kerdésére, hogy miként tudja biztosítani a tárca által 1,082 milliárd forinttal finanszírozott Hídember megvalósításához szükséges 460 millió forintot 2002-ben (hiszen a jövő évi költségvetésben ilyen támogatás nem szerepel), Várhegyi kifejtette, hogy ez "szabályszerűen teljesíthető a jóváhagyott célnak megfelelő előirányzatok módosítása révén."

Titkos scriptorok

Mint arról áprilisban beszámoltunk, a milleniumi filmpályázat során beérkezett forgatókönyvek bizonyos scriptorok ajánlásával került a végső döntéshozók elé, a "szakmabeli" scriptorok személyéről azonban a kulturális minisztériumban nem kívántak az Indexnek felvilágosítást adni. Az adatvédelmi törvényre hivatkozó ellenzéki képviselőnek az államtitkár leírta, hogy a millenniumi filmes keret támogatásait elbíráló bizottság összetételét a tárca azért nem hozta eddig nyilvánosságra, mert törvény vonatkozó előírásával szemben "a bizottság tagjai nem jártak el a kulturális tárca hatáskörében, döntést nem hoztak, csupán jogilag nem kötelező erejű javaslatot tettek a döntésre." Az államtitkár leszögezte: a Bánk bán film támogatásáról a minisztérium felső vezetése, tehát a miniszter és az illetékes államtitkárok döntöttek. Várhegyi hozzátette, hogy a személyiségi jogok figyelembevételével felveszi a kapcsolatot a javaslattevő bizottság tagjaival, hogy hozzájárulnak-e nevük nyilvánosságra hozatalához.

Közpénzek ésszerű felhasználása

"A közpénzek ésszerű felhasználásának érdekében - a tárca költségvetésén belül sikerült forrást találni, amit a már említett 447,1 millió forintos maradványkeret tett lehetővé" - írja Várhegyi arra a kérdésre, mely a Bánk bán forgatásának 2001-re tervezett költségeit firtatja. Tóth András azt kérdezte, hogy az eredeti tervektől eltérően miért nem áthidaló hitelből finanszírozták a Bánk bán forgatásának 2001-re tervezett költségeit, és miért vállalta a minisztérium inkább azt, hogy idén folyósítja a teljes - több mint 700 milliós - költségvetést. Az államtitkár szerint a hitelt folyósító bank magas kamatterhek mellett nyújtott volna kölcsönt a film számára.

Várhegyi visszutasította az MSZP-s politikus azon felvetését, hogy el kellene venni a forgalmazási jogokat a Bánk bánt gyártó Ezüsthajó Kft.-től. Az államtitkár a szerzői jogra hivatkozott, és kifejtette, hogy a tárca egyébként sem végezhetne gazdasági tevékenységet.

Válaszai után az államtitkár kifejti, hogy "a kérdések mögött nem a közvélemény tájékoztatásának őszinte igénye, nem a filmek iránt szakmai szempontból érdeklődő közéleti szereplő aggódása fejeződik ki, hanem sajátos politikai érdekérvényesítés kísérlete."