'Nem tapsoltunk el milliárdokat'

2001.05.18. 19:09
Szerintem a Fidesz egy olyan párttá vált, amelyben szabadelvűek, kereszténydemokraták jól megférnek egymás mellett - mondta Várhegyi Attila, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára pénteken a Törzsasztalban adott online interjújában. Az egykori szolnoki polgármestert többen is kérdezték az ellene folyó büntetőeljárással, a Nemzeti Színházzal kapcsolatban, de az is kiderül, hány szolgálati autót tört eddig össze az államtitkár.

DELFI: Várhegyi úr(?), nem tudom, mi a célja az itteni megjelenéssel, de eddigi közszereplése meglehetősen botrányos. Gondolja, hogy meg tudja magyarázni azt a sok-sok lentebb is sorolt visszaélést, amit elkövetett/elkövettek az elmúlt 3 évben? Vagy pedig csak lelejt ide valami PR-dumát, és le van rendezve az "ellenzéki" sajtó egyik orgánuma?

Delfi, az itteni megjelenéssel az a célom, hogy válaszoljak a kérdésekre, és mivel meghívtak, azt illik elfogadni. Nem tapsoltunk el milliárdokat, Eperjes Károlyról pedig valóban azt terjesztik el, amit Ön mond, de attól az még nem igaz.

antibolsevik: Tisztelt államtitkár úr! Tudja-e, hogy az ismeretlen katona sírjat a Hősök terén egyesek gördeszkaugratónak, illetve fekvőhelynek használják? A hétvégén láttam, éppen izraeli turisták napoztak rajta. Ön szerint ez milyen hatással van az országimázsra? Tud még egy országot mondani, ahol hasonló állapotok vannak? Kíván valamit tenni ez ellen?

Igen tudom, ezért rövidesen szeretném rendbe hozni, és díszőrséget állítani, köszönöm.

Turulmadár: Mi a véleménye az internetes szólásszabadságról? Ön szerint jóra vezet-e az, ha az egyik legnagyobb portál fórumaiban a szerkesztők, az általuk korábban közzétett elvektől függetlenítve magukat, eltüntetik a látogatók kérdéseit?

Nehéz jó álláspontot kialakítani az internetes szólásszabadságról. Főleg akkor, ha az embert gyalázzák, viszont a szólásszabadságnak helye és szerepe van a demokráciában. Ezért fontos, hogy ez az interneten is biztosítva legyen. Remélem, mi már másként neveljük fel a gyermekeinket.

Szolnok és polgármesterség

Mr.Fisk: Üdvözletem, Várhelyi úr! Csak azt szeretném kérdezni, hogy tudja-e, hogy önt Szolnokon az átlagos emberek csak sikkasztó becenéven tartják számon? Azt szeretném megtudni, hogy hol van a pénz? Nem lenne-e etikusabb, hogyha lemondana mentelmi jogáról, és talán megpróbálná tisztázni magát?

Velem szemben valóban öt éve folyik büntetőeljárás, amely reményeim szerint még ebben az évben lezárulhat. Elöljáróban a kétkedőknek annyit hadd mondjak, hogy sikkasztás vádja nincs ellenem, és nem is volt, a bíróság pedig két hónappal ezelőtt végzést hozott arról, hogy az ellenem felrótt vádak közül a vesztegetéseket bizonyíthatóan nem követtem el. Az más kérdés, hogy a média egy jelentős részének miért nem volt fontos erről tudósítani. A jövő hónapban az eljárás folytatódik, és talán egy-két hónap alatt le is zárul.

Szolnoki polgármesterként nem buktam meg, az utolsó választáson 1994-ben 52%-kal választottak újra a városban. Szolnok nagyon régóta küzd azért, hogy azt a lemaradást behozza, amelyet 1990 előtt volt kénytelen elkönyvelni. Az én polgármesterségem alatt mintegy 6,5 milliárd forintot kellett fordítani azokra a beruházásokra, amelyek a víz- és szennyvíztisztítás és a csatornázás problémáit oldották meg. De ugyanígy az én időmben készült el az elkerülő út és az új Tisza-híd is. Ha hátránya származott a városnak, akkor az szerintem az volt, hogy ezzel az egész politikai üggyel rossz hírbe keverték a várost.

Orbán Viktorral nem állok családi és rokoni kapcsolatban.

JUHARFA - 1. A szolnoki ismerőseim azt mondják, hogy ön az egyik legtisztességtelenebb ember az országban. Igaz ez?

Szerintem más vélemények is vannak, de ezzel kapcsolatban hadd jegyezzem meg, hogy mindenféle eljárás ellenére korrupcióval sosem vádoltak. Azt sosem mondták, és nem is híresztelték, hogy egyetlen fillért zsebre tettem volna.

fledermaus: Ön 1995 decemberében, polgármesterként - a jegyző ellenjegyzése nélkül - aláírt egy telekeladási engedményező nyilatkozatot, az akkori szolnoki közgyűlés határozatának kifejezett tiltása ellenére! Fentiek tükrében is ragaszkodik azon álláspontjához, hogy a hűtlen kezelés bűntettét nem követte el?

Az Ön által említett szerződésre vonatkozóan semmilyen tiltás nem szerepel a szolnoki közgyűlés határozatában. Ezzel az üggyel kapcsolatban hadd mondjam el, hogy a Munkaügyi Bíróság jogerős ítéletben állapította meg, hogy semmilyen kötelességszedést nem követtem el. Ez három éve volt. Ennek alapján remélem, a jelenleg folyó bírósági eljárás végkimenetele nem lehet kétséges. Hiszen mint arra már válaszoltam a vesztegetési ügyben érintetlenségemet a bíróság már megállapította, e másikban pedig egy bíró már hozott ítéletet.

gébi: Tisztelt államtitkár úr! Ön szerint miért van az, hogy , míg külföldön, ha egy ilyen magas rangú politikusra csak a gyanú árnyéka és rávetődik, hogy jogellenességet követett el, azonnal lemond. Önnek folyamatban lévő bírósági ügye van, mint vádlott. Nem érzi, hogy esetleg távoznia kellene. Vagy ennyire nem fejlett a Fidesz- politikusok erköcsi érzéke? Ne Torgyánról vegyenek példát, hanem Európa politikusairól!

Kedves Gébi, nem követtem el jogellenességet, de szeretném megkérdezni tőled, hogy felteszed-e ezt a kérdést azoknak, akik mondjuk a spontán privatizációt Magyarországon levezényelték? Vagy mondjuk azoknak, akik '56-ban belelőttek a tömegbe, s hadd ne soroljam?

steiner: Tisztelt államtitkár úr! Igaz-e, hogy felkérte Verebes Istvánt az új Nemzeti igazgatójának?

Nem kértem fel Verebes Istvánt a Nemzeti Színház igazgatójának.

>>Az interjú 2. része: Nemzeti Színház és környéke>>