2001.05.18. 21:17

Gurigas: Ön szerint az önök működése miben különbözik az MSZP-féle (Pál-, Dunai- stb. ügyek) korrupciós gyakorlattól?

Szerintem mindenben. Mi nem kiárusítottuk az országot, és nem magunknak. Hanem megpróbáljuk visszavásárolni mindazt, amire szükség van. Ha már az említett példákat hozta, akkor én csak a Mol gázüzletágát említem.

Mekkora összegre számítanak az állami vállalatoktól a választási kampányhoz?

Semekkorára.

Mikor fogják konszolidálni közpénzből a Magyar Fejlesztési Bankot, amely a köznyelv szerint a Fidesz házibankja?

Nem szükséges, mert nem adakozik, hanem gazdálkodik.

Szabadelvue: 1. Veér András szerint a szcientológusok megpróbálnak minden pártba beférkőzni, de különösen a hatalmon levők fontosak számukra a hatékonyabb érdekérvényesítés miatt. Kérdés: Ön szerint ezt a veszélyt kellőképpen komolyan veszik-e a Fideszben és klientúrájában?

Remélem, igen.

2. Kövér László sokak bizalmát megszerezte a nemzeti oldalon a Fidesz számára. Egyes vélekedések szerint Pokorni 5 %-ot hoz a liberálisok felől, de elvisz 10% a nemzeti oldalból. Kérdés: mi a véleménye erről?

Szerintem a Fidesz egy olyan párttá vált, amelyben szabadelvűek, kereszténydemokraták jól megférnek egymás mellett, mert tudomásul veszik, hogy olyan értékek mentén politizálnak, amelyek normális közgondolkodás esetén természetes az emberek számára. Hogy csak egy példát említsek, ilyen a család, a nemzeti összetartozás vagy éppen a tanulás. A Fidesz mindig is csapatmunka volt. Pokorni elnökké választása egy új munkamegosztást feltételez, amelyre azért van szükség, hogy hasonló párbeszédet folytathassunk a jövőnk érdekében. Még akkor is, ha ez esetleg nem tetszik valakinek, mert ebben az ügyben nem a politika az érdekes, hanem, hogy mi lesz az országgal.

3. Elégedett volt-e a Fidesz az Oktatási Minisztérium munkájával? Elég következetesen próbálta-e Pokorni a Fodor-Szabó örökséget felszámolni ott?

Elégedettek voltunk a Pokorni Zoltán vezette Oktatási Minisztérium munkájával. Többek között azért, mert megszüntette a tandíjat, mert áfa-mentessé tette a tankönyveket, mert végigvitte a felsőoktatási integrációt, mert új ösztöndíjrendszert dolgozott ki, mert heteken belül elindítja a diákhitelt. Igen, következetesen próbálta felszámolni Fodor Gábor és Magyar Bálint elhibázott döntéseit, így például az egyházi és állami oktatás közötti megkülönböztetést, vagy azt a diákhitelrendszert, amelyet Magyar Bálint nagy hévvel útjára indított, és amelyet az országban összesen ketten tudtak igénybe venni.

Széphidi Klára: Tisztelt Várhegyi úr! Ha jól tudom, az utóbbi években volt egy csomó kulturális fesztivál, ahol részt vett Magyarország. Így pl. Frankurtban meg Brüsszelben. Most meg Franciaországban lesz. Van-e valamilyen kimutatás arról, hogy milyen haszna van ezeknek? Vajon sikerül-e elérni azt a célt, hogy az adott ország jobban megismerje a magyar kultúrát? Esetleg van erről valamilyen felmérés?

Tisztelt hölgyem, most készülnek azok a felmérések, amelyek az Ön kérdésére pontos választ adhatnának. Az érdeklődés mindenesetre óriási Londontól Prágáig a magyar kulturális események iránt. S bár szívesen elégítené ki az igényeket, mégis muszáj mértéket tartani, hiszen a külföld érdeklődése mellett legalább olyan fontos, hogy belföldön az emberek érdeklődnek-e a kulturális szolgáltatások iránt, vagy hogy például van-e közösségi térként használható hely minden településen. Lépésről lépésre szabad csak haladni.

ephrajim: Kíván-e tenni valamit a magyar kormány, illetve személyesen Ön is, hogy a régi, patináns budapesti mozik ne tűnjenek el végleg a süllyesztőben. Gondolok itt arra, hogy az Urania mellett - amely, ha információm pontosak, valamiféle nemzeti filmszínház lesz - a Brodway, illetve a belváros más területein lévő, nem multiplex mozik megmaradjanak. Mert véleményem szerint azok sokkal többet érnek, semmint hogy csupán pusztán üzleti alapon veszni hagyja őket bárki is.

Az Uránia mozi felújítása az első lépés, mellesleg 900 millió forintba kerül, (pályázatattuk) és december közepén nyit majd. Hogy hogyan tovább az nagyban függ a pénzünktől. Ebben jelenthetne nagy segítséget a médiatörvény módosítása, mert akkor uniós forrásokhoz is hozzájuthatnánk. Javaslom, tegyen majd fel egy kérdést egy ellenzéki politikusnak. P.s.: a mozikat nem a Fidesz privatizálta.

Mozzarella: "...miért nem jelennek meg a pártja képviselői az Index politikai fórumain?" Erre nem tud válaszolni, mert a neki kitalált fórumba se jön el.

De igen, eljövünk.

Hány szolgálati kocsit tört össze eddig?

Egyet.

Szunyó: Mi történt azzal a hevesi állampolgárral, akit elütött autóval tavaly valamikor?

Sajnos kórházba került, én kifizettem a büntetést, és még elég sokáig tartott a kapcsolatunk, mert úgy éreztem, támogatnom kell.

AmBesten: 1. OVi emberei bejelentik, egy hónap alatt el kell költöznie a Néprajzi Múzeumnak egy raktárba. A felháborodás és a megvalósíthatatlanság miatt később visszavonják az utasítást.

Kedves kérdező, menjünk sorban! Csak vizsgálták az átköltözést, megjegyzem a néprajzosokból álló szakemberek azt állapították meg, hogy a jelenlegi épület nem alkalmas néprajzi múzeumnak. Viszont ajánlom figyelmébe a szentendrei Skanzent, nagyon szépen épül.

2. Múzeumot építenek a Nemzeti Színház mellett, de előbb készülnek el a múzeum tervei, és csak utóbb a múzeumi koncepció... Tényleg, tudják már, mit fognak kiállítani? Vagy csak úgy.... körülnéznek a raktárakban? Az bizonyos, hogy a művészeti múzeumok szokatlannak minősítik az eljárást. Rögtönzés.

Sokak dolgoznak a múzeumi koncepción bel- és külföldön egyaránt. Remélem, jó lesz.

3. A Ganz-telepen megrendezendő tudomány- és technikatörténeti kiállítás alapkoncepciója: "mindent a magyarok találtak ki". Hónapok múlva finomítják a szervezők ezt a hazugságot. De minek kellett eddig ilyesmit állítani??? A kiállítás megnyitását tavaly idén március 15-re ígérték, állítólag Ovi emberei döntöttek erről így, anélkül, hogy a szervezők véleményét előre kikérték volna. Tehát a módszer: felülről döntés születik, amelyet végre KELL hajtani. A szakértőknek már tavaly látszott, a feladat lehetetlen. Akkor meg miért kellett hülyíteni egy betarthatatlan határidővel a közvéleményt???

Ezen a kiállításon emberek százai dolgoztak a legkülönbözőbb szakterületekről az akadémikustól az ötletadó fizikatanárig. Ez volt az elképzelés.

4. Felborzolja a kedélyeket a korona országos körbevitelének terve is. Hány restaurátori szakértői véleményt kellett megírni ahhoz, hogy elhiggyék, az ötlet károsítja a koronát?

Valóban felmerült a korona körbevitele, de pont a szakértők javaslatai alapján vetettük el. Noha garantálni lehetett volna épségének megőrzését. Egyébként nem kellett nagyon győzködni bennünket.

5. A franciák lemondanak az idei párizsi kiállítások közül négyet (vagy ötöt). Miért?

A franciák nem mondták le a kiállítást, minden egyes programban közösen állapodtunk meg. Ha gondolja, szívesen küldök a tervezetből.

6. Megkezdődött az egységes magyar múzeumi hálózat irányítási strukturájának szétesése. Lásd Békés megye! Mit tesz az állam? Karba tett kézzel nézi.

A múzeumi struktúra nem esik szét, legfeljebb a gazdálkodás alakul át a Békés megyei példa egyébként pont azt igazolja, hogy a helyi önkormányzatok is bevonhatók egy-egy múzeum működtetésébe.

7. Mit tesz a minisztérium annak érdekében, hogy a Ganz-kiállítás bezárása után valamely érdekcsoport a rendkívül értékes telket és épületet ne tudja lenyúlni? Hogy az a magyar múzeumügyé maradjon?

Állami tulajdonban marad. Köszönöm kérdéseit. Sem a Balatonon, sem a Tisza-parton nincs üdülőm, ezért nem készült róla vagyonbevallás, sőt családom más tagjainak sincs. Ezt üzenem egyébként Juharfa informátorainak is. Kedves Raba mester! Az utolsó felszólításából úgy látom, hogy összekever Várhelyi Andrással. Hiszen a Belgrád rakpartot emlegeti, az pedig az FKGP székháza. Üdvözlöm.

fándájk: Azt szeretném kérdezni, hogy személy szerint Ön mennyit vitt már haza az országimázs-büdzséből?

Nincsenek vállalkozásaim, nem állok kapcsolatban az Országimázs Központtal, talán ennyi elég is.

Horowitz: Államtitkár úr, mit tervez az NKÖM 2001-02-re? Várható-e nagyobb programsorozat a milleniumi ünnepségek lezártával?

Igen, tervezünk ilyet. Hiszen a millenniumot az ünneplésen túl arra is fel lehetett használni, hogy az emberek számára ismét fontossá váljon a kultúra. Ajánlom figyelmébe a most kiadott Fidesz-programot, ha megírja címét, szívesen elküldöm Önnek.

Hogyan értékeli a kulturális minisztérium eddigi teljesítményét? Elégedett-e? Ha nem, miért elégedetlen?

A kulturális minisztérium tevékenységéről felemás a véleményem. Szerintem több mindent kellett volna átalakítani. Sajnos csak ennyire futotta az energiánkból. Amit megcsináltunk azzal elégedett vagyok. Bár az a legjobb, ha a közönség érzi így.

Konkrét kérdés: hol áll mostanság a filmtörvényes egyeztetés? Miért csak most tartanak ott a tárgyalasok, ahol tartanak?

A filmes egyeztetés március 29-én kezdődött, sajnos, a szakmai szervezetek egyike-másika lassan jelölte ki képviselőit, így körülbelül június elején folytatódik.

Péter007 - A múltkor elmentem megnézni a Sacra Corona c. filmalkotást, és ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni: Várható-e a közeljövőben hasonló filmalkotás, amely a magyar történelem kiemelkedő személyiségeit vagy eseményeit dolgozza fel, illetve a már meglévő ilyen témávál foglalkozó filmek(Egri csillagok,Egy Magyar Nábob,Kárpáthy Zoltán stb..) felújjítására, megmentésére tesz-e valamilyen lépéseket a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma? Tisztelettel várom a válaszát.

Igen, várható a jövőben is olyan történelmi film elkészítése, amely reményeink szerint sok nézőt bevisz a moziba. Ilyen lesz a Hídember Széchenyi életéről és ilyen lesz a Bánk bán operafilm, de szeretnénk például Mátyás királyról olyan történelmi filmet készíteni, amelyek forgatókönyvét pályáztatni kívánjuk, s amely természetesen a világban máshol is eladható. A filmfelújításra vonatkozóan: a Filmintézet és a televízió folyamatosan végzi ezt a munkát.

Vissza az interjú 1. részére: Szolnok és polgármesterség

Vissza az interjú 2. részére: Nemzeti Színház és környéke