A Nemzeti Galériába vitetné a Vasilescu-gyűjteményt a kultusz tárca

2002.02.14. 17:24
A kulturális tárca minél hamarabb a Nemzeti Galériába szeretné átvinni a Vasilescu- gyűjteményt, ezért hivatalán keresztül a Legfőbb Ügyészséghez fordult rendkívüli eljárást kérve. A 800 millió forintra becsült és egyszer már a magyar államnak ajándékozott, XX. századi magyar festményekből, szobrokból, kerámiákból, ékszerekből álló magángyűjtemény tulajdonjoga azonban nem tiszta. Vasilescu János fia ugyanis szintén igényt tart a műkincsekre és a bíróság első fokon neki adott igazat. A mintegy 400 tételes gyűjteményt a bíróság, már amit megtalált belőle, zár alá vette és hatósági raktárba helyezte el.
Kassák Lajos: Kompozíció (Képarchitektúra-változat. 1958)
Soron kívüli eljárást kér a Legfőbb Ügyészségtől a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) ahhoz, hogy - korábbi határozatának megfelelően - minél előbb átszállíthassa a Magyar Nemzeti Galériába a tavaly novemberben zár alá helyezett Vasilescu-gyűjteményt - tájékoztatta a KÖH az MTI-t.

Szemle

A végrehajtói kamara elnöke és a bírósági végrehajtó jelenlétében - nemrégiben szemlét tartottak a nemzeti értéket képviselő műtárgyak ideiglenes őrzésére kijelölt budakeszi raktárban és úgy értékelték a látottakat, hogy a raktár és csomagolás módja nem alkalmas a gyűjtemény tárolására és a helyiség klimatikus viszonyai sem felelnek meg a követelményeknek. A raktár falán repedéseket fedeztek fel, amiből arra következtettek, hogy esőzéskor beszivárog a víz. A gyanút tovább erősítette az épületben érezhető dohos szag is.
A festményeket, porcelán és bronz műalkotásokat tartalmazó kollekció darabjait műanyagfóliába csomagolva, a raktár fala mellett felsorakoztatva helyezték el.

A KÖH aggódik amiatt, hogy a nedves levegő a festmények és grafikák penészedését okozhatja, ezért fontos lenne a gyűjtemény mielőbbi elhelyezése szakszerű, múzeumi körülmények között.

Előzmények

Idősebb Vasilescu János által tavaly nyáron az államnak ajándékozta a kollekciót, de fia, ifjabb Vasilescu János ezt nem fogadta el és örökösödési pert indított. A 2000. decemberében első fokon született határozat ifjabb Vasilescu Jánosnak ítélte a műtárgyak egy részét és a bíróság végrehajtás keretében zár alá helyeztette a gyűjteményt. Így kerültek a műtárgyak Budakeszire, egy hatóságilag kijelölt raktárba. Az ítélet ellen az apa fellebbezést nyújtott be, az ügyben másodfokon a Legfelsőbb Bíróság jár majd el.

Bálint Endre: Feszület (Krisztus. 1947)
Már majdnem védett a gyűjtemény

A KÖH - a kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében - még tavaly novemberben megindította az államnak ajándékozott Vasilescu-gyűjtemény védetté nyilvánítását. A hivatal akkori tájékoztatása szerint ezzel a gyűjtemény ideiglenes védettséget élvez, amely a védetté nyilvánítási eljárás jogerős befejezéséig - a törvény szerint 90 napig - áll fenn.

Az ügyben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) felvette a kapcsolatot a végrehajtói kamara feletti felügyeletet gyakorló Igazságügyi Minisztériummal, de az egy hónappal ezelőtti tárgyalások eredménytelenek voltak.

Ifjabb Vasilescuék a Nemzeti Galéria főigazgatóját sejtik a háttérben

Hihetetlennek és képtelen próbálkozásoknak nevezte a kulturális tárca lépéseit az Indexnek ifjabb Vasilescu Jánosné. "Bármit találnak is ki, annak érdekében, hogy a műkincseket átvihessék a Nemzeti Galériába, csak meddő erőlködés lesz a vége. Bírói határozat szól a műtárgyak zár alá vételéről, a bíróság ráadásul feljelentette az apósomat a rendőrségen, mert a végrehajtáskor a gyűjtemény egyharmadát nem találták. Ezeket még most sem találják."

Vasilescu Jánosné úgy látja, hogy a háttérben a Nemzeti Galéria főigazgatója, Bereczky Lóránt, idősebb Vasilescu régi jóbarátja és elkötelezettje áll, aki mindent megtesz azért, hogy a műtárgyak hozzá kerülhessenek. "Ez egy privát örökösödési per, amihez a államnak semmi köze sincs".

Az örökösödési perben a jogerős ítéletet a Legfelsőbb Bíróság mondja ki március 5-én.