A Vasilescu gyűjtemény köszöni szépen jól van

2002.02.19. 09:25
A Vasilescu gyűjtemény köszöni jó van és már nincs az apró kis raktárban Budakeszin. Az, hogy mégis hol máshol szolgálati titok, erről csupán annyit árultak el az illetékesek, jobb helyen mint a Nemzeti Galéria képcsarnokában. Valami gond azért mégis lehetett az elhelyezésével, erre utal legalábbis az, hogy az örökségvédelmi hivatal másfélmillió forinra büntette az ügyben eljáró végrehajptót.
A félreértések elkerülése végett, a Vasilescu gyűjtemény köszöni szépen jól van és nem penészedik - ezt Krejniker Miklós a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke jelentette ki. A Vasilescu gyűjteményt pedig már olyan helyen tárolják ami semmilyen kifogást nem tűr -tette hozzá.

Minderre azok után került sor, hogy a bíróság által elrendelt biztonsági intézkedésnek megfelelően a kijelölt bírósági végrehajtó elrendelte a nagy értékű Vasilescu gyűjtemény zár alá vételét. Döntésének megfelelően Budakeszire, egy apró kis raktárba szállították a képeket, buborékos fóliába csomagolva. A végrehajtást ifjabb Vasielcu János kérte a bíróságtól miután apja - a bíróság előtti ígérete ellenére - ünnepélyes keretek között az államnak adományozta nagy értékű gyűjteményét, amely így a leendő Kortárs Magyar Művészeti Múzeum ékköve lenne.

Pici, párás raktár és a buborékos fólia nem jó

Bálint Endre: Angyal (1954)
A bíróság kényszerintézkedést elrendelő végzése ellen fellebbezés, a végrehajtás ellen pedig több kifogás is érkezett. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal eközben az örökösödési per alapjául szolgáló gyűjtemény egészét védetté nyilvánította és hetek óta tárgyalnak a végrehajtóval arról, hogy a gyűjteményt biztos helyre, a Nemzeti Galériába szállíthassák, hiszen itt is lehet garantálni azt, hogy a képekhez senki ne férhessen hozzá, azokat ne adhassa el, addig amíg jogerős bírói ítélet nem mondja ki, kit is illet valójában.

A végrehajtót azonban nem sikerült meggyőzni, így a képek maradtak az apró raktárban Budakeszin. Itt ugyan közvetlen veszélynek nem voltak kitéve, ám ez még középtávon sem elfogadható elhelyezés a páratlan értékű gyűjteménynek - a helyszínen járt művészettörténészek véleménye szerint. Az épület ugyanis beázhat.

Az elhelyezés már nem tűr kifogást

A vitáknak köszönhetően a végrehajtói kamara saját hatáskörébe vonta az ügyet, majd megállapította: a végrehajtó mindenben a jogszabályok szerint járt el. Mivel azonban kiderült, hol tárolják a gyűjteményt, annak biztonsága már nem garantálható, a kamara gondoskodott olyan elhelyezésről, ami nem tűr kifogást - fogalmazott a végrehajtói kamara elnöke.

A végrehajtó pedig nagyot hibázott

A végrehajtó szerepét kicsit másképp látja az örökségvédelmi hivatal és másfélmillió forintos bírságot szabott ki az ügyben eljáró végrehajtóra. Tette mindezt egyrészt azért, mert a végrehajtó nem értesítette arról, hogy védett műtárgyakat vesz zár alá, másrészt azért amiért ezeket a kulturális örökség részét képező műtárgyakat nem megfelelő helyre vitette.

Az, hogy most hol vannak a képek szolgálati titoknak minősül. Ezt még az örökségvédelmi hivatal sem tudja, mivel most is elmulasztották értesíteni az immáron gyűjteményként is védett műtárgyak átszállításáról. Krejninker Miklós sajtótájékoztatóján csupán annyit közölt, jobb helyen, mint ha a Nemzeti Galéria képcsarnokában lennének. Az Indexnek arra a kérdésére, hogy vajon miért ne várhatná ki a gyűjtemény egy múzeumban azt, hogy eldőljön végre, kit is illet valójában, a végrehajtói kamra főtitkára azt mondta: hatáskörük múzeumokra nem terjed ki, ott nem lehetnek.