Végrehajtók vitték el a Vasilescu-gyűjtemény felét

2001.11.27. 15:43
Bírósági végrehajtók kedden lefoglalták és elszállították a 800 millió forintra becsült Vasilescu-gyűjtemény csaknem felét. Id. Vasilescu János ugyan idén júniusban ünnepélyes keretek között a magyar államnak ajándékozta a négyszáz műtárgyat, ám időközben kiderült, a modern festményekből és más értékes tárgyakból álló kollekció egy részére ifjabb Vasilescu János már régóta igényt tart. A Fővárosi Bíróság két hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy az örökösödési per végéig zár alá helyezi az ifjabb Vasilescu által követelt részt. Ezt most végre is hajtották.
Két bírósági végrehajtó, egy rendőr és egy lakatos csengetett be kedd reggel nyolckor id. Vasilescu Jánoshoz. Mivel a műgyűjtő gyanútlanul ajtót nyitott, a lakatos hamarosan távozott, a végrehajtók azonban behatoltak a mintegy hetven négyzetméteres, első emeleti, szűk tömbházbéli lakásba. A keménymagot féltucat mackóba bújt rakodómunkás követte, hónuk alatt selyempapír és buborékfólia, majd egy másfél órás jogi eszmecserét követően a nappaliban elkezdődött a államnak felajánlott és a most épülő Modern Magyar Művészeti Múzeum kiállítási törzsanyagának lefoglalása és elszállítása.

Százötven műtárgy a végrehajtó listáján

A bírósági végrehajtó listáján körülbelül százötven festmény, ékszer, porcelán és óra szerepelt. A teljes Vasilescu-gyűjtemény csaknem fele. Azaz szinte az egész lakás. Id. Vasilescu felvetette, hogy okosabb lenne lepecsételtetni a lakást, ő elmenne szállodába, de a bírósági végrehajtó hajthatatlan volt. (Az ajtónyitás után hét órával a végrehajtók még mindig csomagoltak.)

Ifjabb Vasilescu még 1999-ben kérte jogi úton anyai hagyatéka kiadását, a Fővárosi Bíróság tavaly decemberben, elsőfokú ítéletében - az 1989-ben végrendelet nélkül meghalt édesanyja után - neki ítélte a műgyűjtemény felét. Id. Vasilescu azonban idén június 25-én a Parlament delegációs termében Orbán Viktor és Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter jelenlétében az egészet a magyar államnak ajándékozta.

Az alapító okirat szerint a négyszáz darabos gyűjteményt az adományozó által egymillió forinttal alapított Vasilescu-alapítvány fogja kezelni. A kuratórium elnöke Demján Sándor, a Nemzeti Színház mellett épülő Modern Magyar Művészeti Múzeum kivitelezője, tagjai a mindenkori kultuszminiszter és a Nemzeti Galéria főigazgatója.

Kutyák őrzik majd az elajándékozott örökséget

A lefoglalt műtárgyak az örökösödési per végéig, azaz a Legfelsőbb Bíróság ítéletéig, azaz várhatóan 2003-ig egy kutyával őrzött hatósági raktárban állnak selyempapírba és buborékfóliába csomagolva, Budakeszin. A tervek szerint éppen ekkorra épül fel a Modern Magyar Művészeti Múzeuma, amit egyelőre semmi mással nem tudnak megtölteni, mint ezzel az ajándék gyűjteménnyel.

(Az NKÖM sajtóosztálya ezt ugyan tagadta, mondván a gyűjtemény "csak töredéke" lesz a majdani kiállításnak, arról azonban nem voltak hajlandók nyilatkozni, hogy pontosan mik is töltik majd meg az eljövendő múzeum termeit.)

A Vasilescu-gyűjtemény
A hol több száz milliósnak, hol felbecsülhetetlen értékűnek mondott gyűjtemény elsősorban az Európai Iskola nevű művészcsoport, valamint a szentendrei festők alkotásai köré szerveződik. A gyűjtemény magvát Ország Lili képei alkotják, de életmű szempontjából jelentős festményeket tartalmaz Bálint Endrétől is. Emellett számos műalkotás szerepel benne Gyarmathy Tihamértól, Deim Páltól vagy Hencze Tamástól. A gyűjteményben megtalálhatóak még többek között Barcsay Jenő, Kassák Lajos, Moholy-Nagy László, Szőnyi István, Gulácsy Lajos, Egry József, Derkovits Gyula vagy Victor Vasareli képei is. A szobrászok közül pedig Asszonyi Tamás, Kerényi Jenő, Schaár Erzsébet, Vilt Tibor, Pierre Székely, Vígh Tamás, Vedres Márk munkái gazdagítják a kollekciót. A gyűjtemény valós értékéről megoszlanak a vélemények: a bírósági dokumentumokban a kollekció egyes tárgyainak értéke körülbelül 170 millió forint, ám ezek az árak egy árverésen például csak kiindulási alapként szolgálnának, és a festmények és műtárgyak egy gyűjteményben ennél jelentősebb értéket képviselnek.