Egy nap alatt nyilvánítják védetté
a Vasilescu-gyűjteményt

2001.11.30. 15:46
Három nappal a Vasilescu-gyűjtemény lefoglalása után a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal bejelentette: védetté nyilvánítja a kollekciót. A védettségi eljárás befejezéséig ideiglenesen nyilvánítják védetté a gyűjteményt, ami így a Nemzeti Galériába kerül. Ez a határozat egy nap alatt elkészül, így hamarosan múzeumba kerülhetnek a műkincsek, amelyeket egyébként a leendő Modern Művészetek Múzeuma alapjának szán a kormányzat.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megindította az államnak ajándékozott, ám a héten bírósági végzés útján zár alá helyezett Vasilescu-gyűjtemény védetté nyilvánítását - közölte a hivatal pénteken. A közlemény szerint ezzel a szobrok és festmények ideiglenes védettséget élveznek, amely a védetté nyilvánítási eljárás jogerős befejezéséig - a törvény szerint 90 napig - áll fenn.

A hivatal célja, hogy a Vasilescu-gyűjtemény tulajdonviszonyai körül kialakult jogi viták és bírósági eljárások ne veszélyeztessék a műtárgyak állapotát. Vasilescu János szobor- és festménykincse ugyanis rendkívül nagy értéket képvisel a huszadik századi magyar képzőművészet történetében - írja a hivatal.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hatósági határozattal gondoskodik a műtárgyak elhelyezéséről a Magyar Nemzeti Galériában. Ezt a határozatot még a nap folyamán megalkotják, a műtárgyak a napokban kerülnek át a múzeumba.

Örökösödési pereskedés

Az idősebb Vasilescu János által az államnak ajándékozott kollekció miatt apa és fia között örökösödési per folyik, amelyben tavaly decemberben már első fokon született határozat; ez részben ifjabb Vasilescu Jánosnak ítélt meg műtárgyakat, amelyeket e hét keddjén foglalt le a hatóság.

Az ítéletet az alperes megfellebbezte, az ügyben másodfokon a Legfelsőbb Bíróság jár majd el. A műkincseket az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság, a felperes, ifjabb Vasilescu János kérésére helyezte zár alá.