Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Zárolták a Vasilescu-gyűjtemény egy részét

2001.09.28. 18:32
A Vasilescu család hagyatéki perének lezárultáig zár alá helyezik az államnak júniusban adományozott több százmilliós műgyűjtemény egy részét- tudta meg az Index. A néhány hónapja ünnepélyes keretek között az államnak felajánlott grandiózus kollekcióról utólag derült ki, hogy a benne foglalt festmények egy még le nem zárt örökösödési per főszereplői.
Az adományozó fia, ifjabb Vasilescu még 1999-ben kérte jogi úton anyai hagyatéka kiadását, a Fővárosi Bíróság tavaly decemberi, elsőfokú nem jogerős ítéletében pedig neki ítélte a műgyűjtemény felét. Édesapja néhány hónappal később nagyvonalúan az államnak adományozta műgyűjteményét, ám abban azok a tárgyak is szerepeltek, amelyekről a bíróság elsőfokon kimondta, hogy apa és fia közös tulajdona. Ifj Vasilescu János ezután - második alkalommal - kérte a bíróságtól a szóban forgó műtárgyak zárolását.

A Fővárosi Bíróság szeptember 20-án kelt ítéletében helyt adott ifj. Vasilescu János kérésének, és zár alá helyezte az államnak ajándékozott kollekció egy részét. Bár id. Vasilescu a Fővárosi Bíróság előtt úgy nyilatkozott, hogy valóban ajándékozott az örökségből, de csupán körülbelül 100 műtárgyat. Az FB ítélete ennek ellenére most több mint 200 ingóságra - festményre, szoborral, kerámiára, ékszerre vonatkozik, amelyről korábban a közös tulajdont megállapították.

Azzal, hogy id. Vasilescu János az elsőfokú ítéletet követően az államnak ajándékozta a műtárgyakat, az FB értékelése szerint veszélyeztetheti az örökösödési perben jövőben születő másodfokú döntés végrehajtását. A gyűjtemény kezelésével korábban a Vasilescu Alapítványt bízta meg az adományozó, amelynek elnöke Demján Sándor. Tagjai pedig a mindenkori kulurális miniszter és a Nemzeti Galéria igazgatója.

Az adományozás után már a gyűjtemény jövőbeni helyét is kijelölték az új Nemzeti Színház szomszédságában épülő Modern Magyar Művészeti Múzeumban. Ifjabb Vasilsecu János örömmel vette tudomásul a bíróság határozatát, bár számít arra, hogy édesapja megtámadja azt. A bíróság határozata ellen15 napon belül nyújthatnak be fellebbezést, ám ennek nincs halasztó hatálya.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!