A Fidesznek túl matt Rajk László emlékműve

2006.10.16. 18:36
Az 56-os szobor botrány veszprémi fejezetében azért állították le a Rajk László által tervezett szobor kivitelezését, mert az nem a terveknek megfelelően készült. Rajk szerint az önkormányzat nemcsak tudott az eltérésekről, de jóvá is hagyta azokat.

"A nyolcvanas évekre emlékeztet a módszer, ahogy az önkormányzat ellehetetleníti az emlékművet. Mint mikor egy kiállítást azért tiltottak be, mert nem volt a kiállítóhely vécéjében papír" - összegezte Rajk Judit a polgármesterváltás után váratlan gyorsasággal kibontakozó veszprémi emlékműügyet.

Az '56-os szobrot Veszprém városa rendelte meg az építészként is ismert Rajk Lászlótól azután, hogy megnyerte a kiírt, meghívásos, zárt pályázatot. A művész munkatársa és felesége, Rajk Judit elmondta, a szoborállítási munkák közben, pénteken értesültek arról, hogy az önkormányzatnak gondjai vannak az emlékművel. Elmondása szerint először egy veszprémi napilap hozta le a hírt, hogy az ünnepség elmarad. Az önkormányzat pedig a helyszínre eljuttatott jegyzőkönyvben szögezte le, hogy az emlékmű több ponton eltér az engedélyezettől, ezért annak építését le kell állítani.

Az önkormányzat sérelmezte, hogy a lukas zászlót és abból kibomló formákat ábrázoló szobor matt, noha a tervben polírozott felület szerepel. Ezen túl eltéréseket tapasztaltak az alapozásban is.

Rajk László informálisan arról is értesült, hogy az önkormányzat már lemondta az átadási ünnepségre rendelt díszkivilágítást is.

A művész a már a helyszínen található szobrot ideiglenesen felállította, elmondása szerint azért, mert a földön az elemek balesetveszélyesek lettek volna.

Politikai támadás

Rajk László állítja, hogy nem véletlen, hogy az SZDSZ-es polgármester idején megrendelt szobrot éppen azon a napon állítják le, amikor az új, fideszes polgármester átvette hivatalát.

"Politikai indokok húzódnak meg a háttérben" - mondta Rajk Judit, akitől megtudtuk, létezik egy "jobbos" emlékműterv is. A Védegylet felkérésére Melocco Miklós tervezte meg azt a szárnyas angyalszobrot, amelynek felállításáért szót emelt a Fideszből többek közt Navracsics Tibor, a Fidesz veszprémi országgyűlési képviselője is.

Szakmázás

Az üggyel kapcsolatban meg szerettük volna szólaltatni Veszprém polgármesterét, Debrecenyi Jánost, ám titkárságán közölték, csak az illetékes irodavezetők adnak tájékoztatást.

"Ez tisztán szakmai ügy" - tagadta Rajk állításait a veszprémi önkormányzat városfejlesztési irodájának vezetője. Németh László szerint a politikának az egészhez semmi köze, hiszen a döntést az önkormányzattól független építési hatóság hozta. "A jegyző alá tartozó építési hatóság állapította meg, hogy a kivitelezés során eltértek az engedélyezett tervektől. A hatóság az alapozásnál és a szobrok felületkezelésében talált eltéréseket.

A városfejlesztési iroda feladata, hogy felszólítsa a kivitelezőt arra, hogy vagy kérjen engedélyt a változtatásokra, vagy a tervekben rögzítetteket valósítsa meg.

Nem ilyen egyszerű

A fentiekkel újra megkerestük Rajk Juditot, aki lapunknak cáfolta a cáfolatot. "Maga Németh László írta alá számunkra hetekkel ezelőtt a teljesítési igazolást. Ráadásul az alap egy hónapja kész, ezért furcsa, hogy csak az új polgármester hivatalba lépése után szúrtak szemet az eltérések."

Rajk nem tagadta, hogy az alap valóban nem egyezik a tervben szereplővel, de csak olyan változtatások történtek, amelyeket a területen található fák, csatornafedők tettek indokolttá, és az ilyen eltérések állítása szerint természetesek. A változtatásról minden esetben tájékoztatták az önkormányzatot négy példányban leadott dokumentumokkal.